Bu yazımızda sizlere SynRTA programından ve kullanımından bahsedeceğim. Yazılımı indirmeden önce ne amaçlı kullanacağız diye merak ediyorsanız hemen açıklayalım.
02 Mart 2010 tarihinde kendi bloğumda bir yazı kaleme aldım. Tam metnini bir kez daha yayınlamak isterim;
“Bu aralar forumlarımızda oda akustiği fırtınaları esmeye başladı. Kesinlikle çok çok önemli bir konu. Bu konuda hem Turkeyforumda hemde Stereo Mecmuası forumlarında çeşitli konular birbirinden bağımsız şekilde ilerliyor. Hemen iki forumda da meraklıların kolaylıkla deneyebilecekleri çeşitli metodlar, kolaylıkla yapılabilecek DIY uygulamalar konusunda yazışmalar devam ediyor. Çeşitli egzotik yöntemleri bir kenara bırakırsak odyofillerin deneyebileceği bir çok şey var. Ben ise olayın bambaşka bir yönünden akustik düzenleme konusuna girmek istiyorum. Stereo Mecmuası forumlarında tartışılmaya başlanan çeşitli akustik ölçüm programları var. Benim şahsi bakış açım akustiğin çok ilerlediği hatta bir bilim haline geldiği çağımızda dene yanıl yöntemleri ile ilerlemek yerine bilimsel bir şekilde ilerlemenin daha mantıklı olduğu yönünde.
CAD tabanlı çeşitli yazılımlara ulaşmayı başardım. Bildiğiniz gibi bu yazılımları kullanmak kurt bilgisayar meraklıları için oldukça kolay hale gelmiş durumda. Ancak çok sayıda parametreyi hesaplamaya çalışmak çoğu meraklı için çok kolay değil. Mantık aslında çok basit. Odanızı ve içerisinde bulunan her şeyi ayrıntılı şekilde çiziyorsunuz. Bunların malzemelerini bile seçmek mümkün. Ancak sorun şu ki, bunları yapmak yazmaktan çok daha zor.
Tabii birde mikrofonlar kullanılarak bilgisayar hesaplamaları ile düzenleme yapmak için gerekli parametreleri sunan yazılımlar var. Ancak bu yazılımların fiyatları oldukça yüksek.
Bu tarz bir yazılım bulan, bilen ve deneyenlerin Stereo Mecmuası Forumlarına veya bloğun iletişim/yorum bölümlerine eklemelerini rica ediyorum.
Hep birlikte bir yazılım bulabileceğimizi umuyorum” demiş ve yazımı sonlandırmıştım. İşte bu arayışların sonucunda SynRTA yazılımına ulaştım. Denemelerim ardından yazılımın bir kısım okuyucumuzun ilgisini çekeceği düşüncesi ise yazımı kaleme aldım.
SynRTA yazılımı ücretsiz olarak dağıtılan bir yazılım. İsterseniz üreticisi Liberty Instruments’ın web sitesinden, isterseniz Stereo Mecmuası server’ından yazılımı indirebilirsiniz. Stereo Mecmuası server’ından indirmek için burayı, üreticinin web sitesinden indirmek için ise burayı tıklayın. Yazılımı indirdikten sonra bilgisayarımıza kuruyoruz. Program Windows 98/XP/Vista sürümleri ile uyumlu. Eğer Windows 7 kullanıyorsanız ve programı çalıştıramazsanız, program özelliklerinden bu programı XP uyum kipinde çalıştır komutu ile kullanabilirsiniz. Yalnızca 64 bit sürümleri denemedim. Program gerçek zamanlı bir akustik analiz programı. İlerleyen bölümlerde yazılımı nasıl kullanacağınız konusunda bilgiler bulacaksınız.
Programımızı indirdikten sonra karşımıza şu şekilde bu ekran çıkacak. Şimdi ekranda en sık kullanacağımız komutları tanıyalım.
A: Grafikteki en düşük frekansı belirlemenize yarar
B: Grafikteki en düşük frekansı belirlemenize yarar
C: Windows işletim sisteminin ses kartı ile ilişkinlendirilmiş mikserini açar. Bu ses kartınızın özelliğine göre üreticinin bir yazılımı olabileceği gibi Windows’un kendi mikserini de kullanabilirsiniz. Seçim otomatik olarak yapılıyor.
D: Burada da ses kartınız çıkışıyla bağlantılı Windows mikser veya ses kartınızla gelen yazılıma ulaşabilirsiniz.
E: Mikrofon girişi için ses seviyesi. Burada dikkat edilmesi gereken şey ses seviyesinin yeşilde kalmasıdır. Eğer ki, kırmızı seviyeye geliyorsa mikserinizden girişinizin şiddetini düşürün.
F: Burası önemli, bu kutucuk işaretli olduğunda bilgisayarınızdan “pink noise” yayını yapılıyor. Kutucuk işaretsiz olduğunda CD çalarınız veya kaynak cihazınızdan “pink noise” yayını yapmanız gerekiyor. Daha fazla ayrıntı yazımızda mevcut.
G: Eğer “pink noise” çalmak için bilgisayarı kullanacaksanız ses şiddeti seviyesi.
I: Çözünürlük mönüsü. Burada programımızın hangi çözünürlükte test yapacağını belirliyoruz. 1/6 oktav, en hızlı, 1/48 oktav ise en yavaş sonucu verir. Ancak 1/48 oktavda grafikler daha ayrıntılı hale gelir .
J: Curve Hold mönüsü. Buraya her tıkladığınızda grafiğinize yeni bir eğri eklenir. Bu sayede karşılaştırmalar yapabilmemiz mümkün oluyor. Eğer silmek isterseniz hemen yanında “Clear Curves” tuşuyla eklediğiniz tüm eğrileri silebilmeniz mümkün.
K: Center tuşu ve ayarı. Bu oldukça faydalı bir özellik. Aktif eğrinin merkezleneceği frekansı seçebiliyor ve bu frekansı merkez hale getirebiliyorsunuz.
L: Bu çok önemli bir özellik ve sık sık kullanacağız. Burada aktif eğriyi referans eğeri haline getiriyoruz. Bu durumda aktif eğri haricinde “J” tuşu ile eklediğimiz yeni eğriler referans olarak kilitlediğimiz eğriye göre farklılıklar göstermeye başlıyor. Çok önemli not: Resolution yani çözünürlüğü değiştirdiğiniz an referans eğri değişir. Bu yüzden her defasında yeniden ayarlamayı unutmayın!
M: Buradaki kontrol yatay cetvelimizin ölçeğini değiştiriyor. Genelde 50dB yeterli oluyor.
Programın genel görüntüsü ve kullanacağımız komutları inceledikten sonra bu yazılımı neden kullanacağım konusuna gelelim. SynRTA tam anlamı ile gerçek zamanlı analizler yapabiliyor. Bu analizleri yaparken L maddesindeki komut bizlere ilginç imkanlar sunuyor. Örneğin odamızın standart halinde ilk halinde ölçümleri yaptık. Hemen arkasından hazırladığımız bir akustik düzenleyiciyi -örneğin bas trap- uygun bulduğumuz bir yere koyduğumuzda gerçek zamanlı olarak etkiyi saptayabiliyoruz. Bu etkiyi saptamanın yanında grafikleri istediğimiz şekilde büyütüp küçülterek koyduğumuz bas trap’in hangi frekans aralığına etki ettiği gibi verileri de grafik ekranda saptayabilmek mümkün. Benzer bir durumu bir çoğumuzun müzik sistemlerine yakın duran televizyonun etkisini anlamak içinde kullanabiliriz. Televizyon ekranından gelen yansımaları engellediğimizde özellikle yüksek frekanslarda ortaya çıkan grafikler son derece ilginç olacak.
Bir yorum ekleyin