Stereo Mecmuası 2009 Değerlendirmeleri Müzik Bölümü

Hafta başında yazdığım yazıda yoğunluktan bahsetmiştim. Aslında Ocak ayında yayınlamam gereken bir yazıyı ancak hazırlayabildim. Yazımızın konusu Stereo Mecmuası müzik bölümlerinin performansı ile alakalı.
2009 yılı site analiz ve istatistiklerimizi incelediğimizde çok ilgi çekici sonuçlara rastladık. Müzik sayfalarımız hifi sayfalarımızla yarışacak hale gelmiş durumda. Son dönemlerde yayınladığımız müzik sayılarımızın içeriklerinde artan çıtanın yanında, özellikle Yeni Basılan Plak ve CD’ler bloğu ve Bülent Şaman’ın müzik bloglarının çok olumlu katkıları bu durumun ortaya çıkmasında önemli bir etken.
2009 yılı istatistiklerimizde caz müzik yazı, makale ve albüm eleştirilerimiz diğer tüm müzik türlerine göre uzak ara çok daha fazla ilgi çekmiş. Son zamanlarda başta AK Müzik olmak üzere sektörden daha sağlıklı bilgi akışı sağlamamız ve güncel albümlere ulaşmakta bize sunulan imkanlar sayesinde özellikle caz plakları konusunda Stereo Mecmuası günceli yakalamayı başarır hale geldi. Hal böyle olunca ülkemize ithal edilen bir albüm hakkında yapılan aramalarda web sitemiz meraklıların ilgisini daha fazla çekti.
Caz müziğin ardından şaşırtıcı bir şekilde klasik müzik yazılarımız ve incelemelerimiz en çok ilgi çeken ikinci müzik türü olarak dikkat çekiyor. Klasik müzik konusunda çok önemli eksikliklerimiz olduğunu söylemem gerekir. 2009 yılı içerisinde bu bölümlerimiz özellikle Sn Vefa Çiftçioğlu ve Sn Asım Uysal sayesinde zenginleşti. Tabii Sn. Sinan Beşkurt’un kaleme aldığı birkaç makale önemli bir hareket sağladı.
Rock, ekstrem türler, etnik/world müzik alanlarında ise klasik bir okuyucumuz var. Bunlardan en az okuyucu ekstrem türler ile sitemizi ziyaret ediyor. Açıkçası bu bölüm bizler için olmaz ise olmaz konumunda. Bazı Alman dergileri hariç hifi dünyasında yok sayılan bu müzik türü sitemizde yer almaya devam edecek. Tabii etnik müzik konusunda Sn Aydın Eroğlu’nun yazıları son dönemlerde çıtamızı adım adım yukarıya taşıyor.
Bence asıl patlama Türkiye’de bölümünde yaşandı. Özellikle son müzik sayımızda (4. Sayı) Sn Murat Tunca ve Seçil hanımın keyifli incelemelerinin yanına güncel albümlerin yazıları da eklenince bu kaçınılmaz bir sonuç oldu. Plaki radyo programlarının hemen akabinde arama trafiğinde oluşan sonuçlara göre bazı konularda eklemeler yapma kararı aldık. Bu konularda ilerleyen haftalarda bazı çalışmalar yapacağız.


Bu sene müzik sayfalarımızı en çok ziyaret etme istatistikleri ise şu şekilde yorumlanabilir. Ülkemizin en büyük kenti olan İstanbullu kullanıcıların birinci sırayı kapması çok ilginç bir durum tabii ki değil. Ben şahsen İzmir’in ikinci sırada çıkmasına da şaşırmadım. Ancak Muğla çok büyük bir sürpriz oldu. Aynı şekilde Bursa’yı da bir sürpriz olarak görüyorum. Her iki kentimizden çok sayıda okuyucu mesajı da alıyoruz. Bu listede İzmit ve Eskişehir ise geçtiğimiz yıldan beri hep üst sıralarda çıkıyor. Bu kentlerimizdeki üniversiteli genç okuyucularımız Stereo Mecmuasının gönüllü destekçileri olarak hemen her platformda bizden övgü ile bahsediyorlar. Kendilerine teşekkür ederiz. Bu sene Ankara’lı müzik severler ise web sitemizi daha az ziyaret etmişler. İnşallah 2010 senesinde daha çok Ankaralı meraklıyı web sitemize çekebiliriz.

En önemli bir diğer tespit özellikle ülkemizin doğusu ve Karadeniz illerimizden -özellikle yoğun üniversite gençliği ve sanayi bölgesi olanlardan- çok ciddi bir okuyucu oranı artışı.
Bu sene Stereo Mecmuasının parlayan yıldızı bana göre müzik bölümleri oldu. İnşallah 2010 yılında da bu şekilde devam ederiz.