Stereo Mecmuası 2009 Değerlendirmeleri

Merhabalar

Bu sene ilk kez ayrıntılı olarak Stereo Mecmuasının yıl boyu performansı konusunda yazmaya karar verdim. Bunları neden yazıyorum diye soranlar olabilir, bize ne diyenler olabilir. Amacım ve hedefim ilerleyen yıllarda meraklılar geçmişe dönüp baktıklarında Stereo Mecmuasının ben yaptım oldu tarzı bir proje olmadığını hatırlatmak. Aslında bizim sene başlangıcımız -ki buna yayın dönemi deniyor- Eylül ayı. Ancak yılbaşı bu değerlendirmeler için daha doğru ve gelenekselleşmiş bir dönem. Bu geleneğe bizde uyalım bu sene :)

Stereo Mecmuasının bizim için en önemli başarı kriteri sayılarımızın indirilme oranı. Stereo Mecmuası bir çok alt dönemden oluşuyor; forumlar, bloglar, inceleme yazıları, müzik incelemeleri gibi belki ona yakın ana bölümler ve bu bölümler altında binlerce sayfaya ulaşan alt bölümler mevcut. Özellikle forumdaki binlerce alt sayfa toplam sayfa sayımızı oldukça arttırıyor.

Değerlendirme yazılarımın ilk bölümünde Stereo Mecmuası sayılarının performansı konusunda yazmak istiyorum. 2009 sene içerisinde 10 adet e-dergi yayınladık. Bu sayılarımızın ayrıntı, içerik ve yayın tarihleri şu şekildedir;

Stereo Mecmuası Müzik Özel 1- Yayın tarihi: 29 Ocak 2009
Stereo Mecmuası CES Özel – Yayın tarihi: 04 Şubat 2009
Stereo Mecmuası Hifi Sayısı No:10 – Yayın tarihi: 09 Mart 2009
Stereo Mecmuası Müzik Özel 2 – Yayın tarihi: 28 Mart 2009
Stereo Mecmuası İstanbul Özel – Yayın tarihi: 01 Mayıs 2009
Stereo Mecmuası Münih Özel – Yayın tarihi: 16 Haziran 2009
Stereo Mecmuası Müzik Özel 3 – Yayın tarihi: 11 Ağustos 2009
Stereo Mecmuası Milano ve Paris Özel – Yayın tarihi: 12 Ekim 2009
Stereo Mecmuası Hifi Sayısı No:10 – Yayın tarihi: 21 Ekim 2009
Stereo Mecmuası Müzik Özel 1- Yayın tarihi: 14 Aralık 2009

Tüm bu sayılarımızla ilgili istatistikler Flash versiyon için tüm meraklıların rahatlıkla ulaşabilecekleri Issuu web sitesinde, PDF sayılarımız için ise web sitemizin kendi içerisine monte edilmiş istatistik motoru ile sağlanmaktadır.

Yukarıda ayrıntısını verdiğim sayılarımızın flash versiyonları Issuu üzerinden toplam 101.337 adet okuyucuya ulaşmış durumda. Yayınladığımız sayılarımızdan Milano ve Paris Özel, Münih Özel ve İstanbul Özel sayılarımız diğer sayılarımızın oldukça altında izlenmiştir. Bu durum daha önceki senenin özel sayılarında gözlendiğinden bu sayılar “reklamsız” olarak yayınlanmaktadır. Bu sayıların diğer sayılarımızdan daha az flash versiyon ile gösteriminin yapılmasının sebebi web sitemiz ve forumlarımızda çok daha yüksek çözünürlüklü ve daha fazla sayıda fotoğrafın eklenmesidir ve tamamen kontrollü olarak verilen bir karardır. Ancak bu sayıların yayınlanmasındaki en önemli hedef özellikle yurt dışındaki itibar ve prestijdir. Yayınlanan tüm fotoğrafların web sitemiz ve forumlarımızda gösterimi ise gayet başarılıdır. Açık konuşayım, dünyanın en önemli hifi fuarlarına gitme imkanım hiçbir zaman olmadı. Bu yayıncılık açısından önemli bir handikaptır kabul ediyorum. Ancak profesyonel yayıncılık yapmadığımızdan dolayı hepimizin kendi işleri var ve bu fuarlara gitme imkanımız olmuyor. Bunun yanında hiç gizlemeden yazayım ekonomik koşularında etkisi yok değil! Başta Timpani’den Adnan Bey olmak üzere, bu sene Adisa’dan Vefa Bey, Fil Elektronik’ten Bruno Bey gibi bu tarz fuarları 2009 senesi içerisinde takip edenler, yurtdışı bağlantılarımız ve fuara katılmayıp temsil ettikleri markaların gönderdiği fotoğraflarla bu sayılarımızı destekleyen firmalarımız sayesinde fuar özel sayılarımızı yayınlamayı başarıyoruz. İstanbul Özel sayısı ise gerek ülkemizde gerekse de yurtdışında önemli bir prestij kazanmamızı sağladı. Anadolumuzun farklı kentlerinde hifi hobisine gönül vermiş ve İstanbul’a gitme fırsatı bulunmayan meraklılar en azından fotoğraflarla da olsa ülkemizdeki hobinin boyutlarını görebilme fırsatı oldu.

Bu senenin flaş sayıları özellikle Müzik sayılarımız oldu. Müzik Özel 2 sayımız neredeyse 20.000 okuyucu ile rekor kırdı. Hifi sayılarımızın ise en kötü performans göstereni bile 14-15.000 okuyucuya ulaştı. Bu rakamların tamamı bizdeki istatistiksel oranlara göre kırpılarak verilmektedir. Örneğin flash sayılarımız için %30, Pdf sayılarımızda ise %20 civarında bir kırpma yapıyoruz. Bunun sebebi bir kişinin e-dergimizi birden fazla defa indirmesi veya görüntülemesidir. IP loglarından 3 senedir tutabildiğimiz bilgilerin oranlarına göre bu kırpılma oranı elde edilmektedir. Yukarıdaki grafikte özellikle yaz girişinde sayılarımızın çok ilgi çekici bir performans oldukça yüksek. Devamı gelecek!