Yeniden Elden Geçen Bloglar Hakkında Bilgi

Bu sayfaya erişebildiğinize göre web sitemizin alt bölümlerindeki değişikliklerin farkına varmışsınız demektir. Aslında eski sistemimiz gayet güzel çalışmakta iken neden bu kadar kapsamlı yenileme çalışmaları yaptığımız konusunda bizimde kafamızda çeşitli sorular oluşmadı değil. İngilizlerin güzel bir lafı vardır; kırılmadan onarma diye. Biz bunun biraz zorunluluktan tam tersini yaptık. Varolan bir sistemi tamamen değiştirdik. Bunun yaratacağı bir sürü sorun olacak. Bunlardan en önemlisi geçmiş dönemlerde Google tarafından indexlenen bir çok link kırık gözükecek. Bunu önlemenin çeşitli yolları var aslında ancak radikal bir çözümü tercih etmek daha mantıklıydı. Ve tabii ki, bu radikal çözümü uyguladık. Bu arada bozulma da olmadı değil, son bir aydır FTP iletişimimizde çok ciddi sorunlar var. Bu da aldığımız kararda önemli bir etkendir.

Bir çok web sitesinin aksine Stereo Mecmuası web sitesi onlarca alt bölümden ulaşmakta. Çeşitli ilgi alanlarına sahip kullanıcılar düşünülerek daha en baştan bu şekilde bir organizasyonu oluşturduk. Sonuçta herkes hifi ile ilgili yazıları takip etmiyor. Bir kısım okuyucumuz sadece yeni çıkan albüm haberlerine ulaşmak istiyor. Bazı okuyucularımız plak eleştirilerini daha çok ziyaret ediyor. Bunları çoğaltabilmek mümkün.

İşte tam bu noktada alt bölümlerimizi inceleyen okuyucularımız ile ilgili istatistikleri gözden geçirdik. Örneğin Haberler bölümlerimizi daha çok odyofiller ziyaret ederken, müzik bölümlerimizi daha farklı okuyucu kitleleri takip ediyor. Aralarında odyofiller, müzikseverler, internette herhangi bir albümü çeşitli amaçlarla arayanlar derken liste oldukça kabarık hale geliyor. Daha önce bildiğiniz gibi standart blogger temalarını kullanarak meraklılara hizmet veriyorduk ancak bu temaların Stereo Mecmuası’nı takip eden hard-core okuyucular haricinde sevilmediğini ve beğenilmediğini biliyorduk. Bunda haksız değillerdi. Sonuçta yeni bulunan bir sitenin okunması için çeşitli etkenler var ve görüntü veya görünüş bunlardan önemli bir tanesi.

Farkedeceğiniz gibi kendi Bloglarımızda kapsamlı bir elden geçirme işlemi yaptık. İlk olarak en çok ilgi gören bloğumuz olan Yeni Basılan Plak ve CD’ler bölümünü ele aldık. özellikle gençlerin dikkatini çekebilecek farklı bir tema seçerek bunu özelleştirdik. Evet sitenin geneline göre çok renkli ve beğenmeyenler olacaktır. Ancak amacımıza uygun bir görünümü elde ettiğimizi düşünüyorum. İkinci kapsamlı çalışmamızı ise şu an okumakta olduğunuz bölümde gerçekleştirdik. Yaşar ve Devrim bey tarafından uzun aralıklarla yazı yazılan Analog güncesi bölümünü iptal ettik. Bu bölümleri benim adıma olan blogla birleştirdik. Bu bölümde de iddialı bir tema uyguladık ve özelleştirdik. Tüm bu işlemler sevgili analog ustası büyüklerimizin icazeti ile gerçekleşti…

Bu arada bu işlemler için toplam 5 adet subdomain satın alındı ve tüm masrafları benim tarafımdan karşılandı. yukarıda görebileceğiniz gibi 2 subdomain’i kullandık.

Bir diğer subdomain Stereo Mecmuası Haberler bölümü için kullanıldı. Bu bölümün temasını daha standart bir formda seçtik. Ayrıca hifi dünyasından haberlerin yanında ev sinema sistemleri ile ilgili haberlerde bundan böyle bu bölümde yayınlanacak.

Dördüncü subdomain’i Sn. Bülent Şaman’ın blogu için kullandık. Bizzat tanıştığım Bülent bey gerçek bir müziksever ve sağolsun bloğunu sıklıkla güncelliyor. Artık onun bölümünün kendisine özgü misafirleri olduğunu biliyoruz. Bu yüzden Bohlener bölümünü de yeni sistemimizin içerisine eklemeyi uygun gördük.

Diğer bloglarımız için bir çalışma yapılacak mı yapılmayacak mı konusunda daha karar vermiş değiliz. Son bir kaç aydır güncellenmeyen bloglarımız olduğunu biliyorum. Bu durumda bu bloglar için ek masraf yapılmalı mı yapılmamalı mı konusunu kendi içimizde halledeceğiz. Ancak çeşitli konulardaki bloglarımızın yukarıda saydığım bloglar kadar başarılı olamadığını itiraf etmeliyim.