Stereo Mecmuası Sayı 19 Editörden

Stereo Mecmuasının 19. sayısından içten merhabalar!

Bu sayımızı aslında Eylül ayının sonunda yayınlayacaktık ama yeni yazılar gelince biraz erteledik. 21. sayımızda bu sayımıza yetiştiremediğimiz çok ayrıntılı Thorens 190/2 pikap, Xavian ve Mission hoparlörleri yazılarının yanında çok sayıda inceleme ve makale okuyacaksınız. Bu arada 20. sayımız Müzik Özel 4 olarak yayınlanacak. Anlayacağınız yıl başına kadar Stereo Mecmuası ekibi oldukça yoğun bir devinim içerisinde olacağız.

Yaz aylarında yayınladığımız Müzik Özel 3 sayısı ilk dönemde biraz hayal kırıklığı yaşattı bizlere. Uzun zamandan beri ilk kez yayınladığımız bir sayı ilk hafta bu kadar az indirildi. Bunun üzerine ilk önce kendimizi mercek altına aldı. Bu sayıda yanlış veya hatalı olduğumuz alanları tespit etmeye çalıştık. Yanlış olan bir şey göremedik. Pop müziğin tartışmasız kralı Michale Jackson’ın ayrıntılı bir biyografisi, Keith Jarreth’in “Yesterdays”, Enrico Rava’nın “Newyork Days”, Marianne Faithfull’un “Easy Come, Easy Go” albümlerinin çok kapsamlı eleştirileri, Zappa biyografisinin üçüncü bölümü ve bir sürü albüm incelemesi. Hatta sayıyı tekrar okurken en az imla ve cümle hatası yaptığımız sayılarımızdan biri olduğunu da tespit ettik. Müzik Özel 3’ün kapağı ile de çok uğraşmıştık yani kısacası dergide bir sorun gözükmüyordu.

Yayının ardından geçen bir ay boyunca PDF formatında indirilen 2.000 e-dergi’ye ek olarak, 500 adedi Issuu üzerinden olmak üzere toplam 1.000 adet gibi çok düşük bir flash dergi okunma oranı moralimizi alt üst etti. Yaz boyunca işlerimin hareketsizliğinden dolayı tatil yaptım. Gittiğim hemen her tatil yöresi de boştu (en azından geçmiş senelere göre) İnsanlar tatilde değil, şehirler doluydu ancak neler oluyordu.

Bunun üzerine kayıtlarımızdaki tüm verileri çıkarttık. Sektörümüzdeki neredeyse tüm siteleri aylık kontrol ettiğimizden bu verileri de göz önüne alarak neler olduğunu anlamaya çalıştık. Birde üzerine Google trend analizlerini mercek altına aldık. Durum yavaş yavaş ortaya çıkıyordu. Ekonomik krizin etkisiyle insanlar hifi sitelerinden uzaklaşmaya başlamışlardı. Stereo Mecmuası Forumları da dahil olmak üzere sektörün en hareketli alanlarında istatistiklere gerek olmadan gözle görülür bir trafik sorunu yaşanıyordu. Eylül ayında bu durumun tam tersine döneceği beklentimiz de gerçekleşmedi. Zaten bunun üzerine bir çoğunuzun okumuş olduğunu düşündüğüm “Hifi Sitelerine Neler Oluyor” yazımı kaleme aldım.

Ekim ayının gelmesi ile morallerimiz yerine geldi. Neredeyse tüm büyük hifi forumlarda hareketlilik başladı. İstatistikler toparlanmaya başladı. Anlaşılan meraklılar yavaş yavaş geri dönüyordu. Ben şu satırları yazarken Müzik Özel 3 sayımızın 7.000 kez PDF olarak indirilmiş, Issuu üzerinden yayınlanan flash versiyonu 4.000 tekil okuyucu sayısını, kendi sitemizden yayınladığımız flash versiyon ise 2.000 tekil okuyucu tarafından okunmuştu. Böylelikle Müzik sayımız 10.000 barajını Ekim ayında aşmış oldu. Bu da yeni sayının yayınlamasının zamanının geldiğini gösteriyordu. Ve şu an yeni sayımızı okuyorsunuz.

Yaz aylarındaki trafik sorunlarına rağmen bizim için çok önemli olan iki psikolojik rakamı da geçtik. Birincisi Stereo Mecmuası Forumlarında 10.000 mesaj sınırını aştık. Turkeyforum, Forum Donanım Haber gibi dev ve köklü geçmişe sahip global forumları göz ardı edersek sadece hifi konusuna odaklanmış forumlar arasında ilk kez 10.000 mesaj sınırı aşılmış oluyor. Bu sene yaptığımız yatırımlar ve teknik ekibimizin çalışması sayesinde sadece 4 gün kapalı kalan forumlarımız hem hız hemde meraklılara sunduğu özellikler bakımından başarılı olmak için ille bir şey alıp satmaya gerek yok mantığımızın doğruluğunu kanıtladı bizce. Bu imkanların oluşmasını sağlayanlar, dergimize, forumlarımıza ve web sitelerimize reklam veren değerli firmalarımızdır. Bu önemli psikolojik sınırı aşmamızı sağlayanlar ise Stereo Mecmuası Forumlarının katılımcılarıdır. Herkese çok teşekkür ederiz.

Bir diğer psikolojik sınır aslında yayıncılıkla ilgili çok önemli olmamakla beraber benim açımdan takıntı derecesine gelmiş bir sınırdı. Bunu açıklıkla ifade edeyim. Issuu üzerinde 1.000.000 sayfa gösterimini görmek. Sonunda bu amacıma da ulaşmış durumdayım. Siz şu satırları okurken Issuu istatistiklerimiz 1.200.000 tekil sayfa gösterimi, 140.000 tekil okuyucuya doğru hızla ilerliyordu.

Yeni 19. sayımızın yayına girmesiyle Stereo Mecmuası’nın yeni yayın dönemi başlamış oluyor. Bu seneki hedeflerimizi çok açıkça belirtmiştim. Bu sene hedefimiz daha da globalleşmek. Globalleşen dünya terimini sevmiyorum ancak internet için kullanılınca anlamlanıyor. Stereo Mecmuası ismini duyurdukça kapılar daha rahat açılır hale geliyor. Bu sene sadece Haberler bölümlerinde tüketici elektroniği ürün haberlerini vermeye başladık. Bir çok dev firmanın resmi bloglarında kendimize yer bulma şansımız oldu. Bunun sebebi bulunmaz Hint kumaşı olmamız değil elbette. İnternet istatistiklerinde ülkemiz açısından önde gelen teknoloji sitelerinden birisi olmayı başarmamız tabii ki. Önümüzdeki dönemde Stereo Mecmuasını yurt dışında daha iyi tanıtmaya çalışacağız.

Geçen seneki hedeflerimizi ise büyük ölçüde tutturmayı başardık. Daha hızlı bir web sitesi, daha düzgün çalışan forum gibi gerek maddi, gerekse de teknik ekibe bağımlı konularda başarılı olduk. Globalleşme adına çok sayıda yazımızı yurt dışında yayınlamayı başardık. İstatistik ve trafik verileri açısından hayal edemediğimiz bir noktaya ulaştık. Güncel hifi ve müzik haberlerini daha hızlı ve daha ayrıntılı şekilde yayınlama konusundaki hedeflerimizi de tutturmuş bulunuyoruz. Bir diğer hedefimiz olan yeni kitleler ile Stereo Mecmuası’nı buluşturmak konusunda da başarılı olduk. Özellikle Sn Bülent Şaman’ın Müzik Tavsiyeleri bölümü ve Stereo Mecmuası Müzik Haberleri bölümü öne çıkan iki özerk bölümümüz. Ulaşmakta zorlandığımız genç kitlelere açılan kapımız bu iki bölümüz oldu. Hatta blogküre adı verilen dünyada Müzik Haberleri bölümümüz genç okuyucuların yarattığı trafik ile ilk 5 arasına girdi.

Peki ya başarısız olduklarımız. Bizim açımızdan en büyük hezimet, alım-satım bölümlerimizde hedeflediğimiz ivmeyi yakalayamamak oldu. Bu konuda yanlışlıklarımızı ve bu konuyu bizden daha iyi yapanların neler yaptığını mercek altına aldık. Evet alışkanlıkların kırılması çok zor ancak üç sene önce ortada Stereo Mecmuası diye bir şey yokken bugün geldiğimiz konum belli. Ülkemizde olmayan bir şeyi yapmayı başarabilirsek bu konuda da başarılı olacağımızı düşünüyorum. Bu konuda zaman zaman Stereo Mecmuası katılımcılarından destek alarak ortaya bir proje çıkartacağız ancak hiç acelemiz yok. En az üç dört ay sürecek bir tasarım yolculuğuna çıkacağız.

Başarısız olduğumuz bir diğer alan üç senedir okuyucularımızdan gelen talebe cevap veremediğimiz Stereo Mecmuası t-shirtleri. Bu yaza bu t-shirtler mutlaka ortaya çıkacak. Bu sene tatilim sırasında t-shirtlerin deneme sürümlerini giydim. Çok sayıda insanın siz Hakancez’siniz (Herhalde soyadı en az bilinen insanlardan birisiyim) diyerek sohbet etmesi, dergi ve web sitemiz hakkında fikirlerini söylemesi harika bir şeydi. Bu hobiyi paylaşan insanlarla tanışmak ve onların fikirlerini duymak harika.

Sanırım çok uzattım ama yazacak bir sürü şey var. Hemen her hafta yeniliklerimizi ve gelişmeleri web sitemizde kendi bölümümde yazıyorum. Haftada bir gün göz atmanızı öneririm.

Müzik Özel 4. sayısında görüşmek üzere!

Tags: