Stereo Mecmuası Müzik Özel II Editörden

Müzik Özel sayımızla tekrar merhabalar.

Stereo Mecmuası’nın 10. sayısında CD ve Plak eleştirileri bölümleri biraz az olunca okuyucularımızdan birazcık tepki geldi. Ama 10. sayının hem ön sözünde hemde müzik eleştirileri bölümlerinde yazdığım gibi Stereo Mecmuası Müzik Özel sayısı hazırladığından dolayı hifi dergimizde daha az sayıda plak ve CD’yi sizlere tanıttık. İşte o bahsettiğimiz Müzik Özel sayımızla tekrar karşınızdayız.

Bu ay ki yazıma çok farklı bir şekilde başlamak istiyorum. 2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” (2nd April World Autism Awareness Day) olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin artırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu amaca destek için www.otizm platformu.org adresinde Otizm Platformu bilgilendirme görevi üstlenmiş durumda. Otizm kısaca nedir sorusunu siteden bir alıntı ile cevaplamak istiyorum;

-Günümüzde her 150 çocuktan birini etkileyerek, çocuklar arasında en hızlı yaygınlaşan nörolojik bozukluk olması ile dünya genelinde hızla yayılan bir hastalık olarak görülüyor.
-Dünyada bu yıl şeker, kanser ve AIDS dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha fazla sayıda otizm teşhisi alınması öngörülüyor.
-İstatistikler genetik temelli olduğunu gösteriyor. Çevresel faktörler de dahil olmak üzere, nedenlerinin bulunması için yoğun araştırmalar devam ediyor.
-Kesinlikle ülke, ırk, kültür ya da sosyo-ekonomik farklılık gözetmiyor.
-Bugün için bilinen en etkili tedavisi yoğun bireysel eğitim…

www.otizmplatformu.org adresini ziyaret ederek platforma nasıl destek olacağınızı öğrenebilirsiniz. Allah kimseye çaresiz dert vermesin diyelim!

Bildiğiniz gibi ekonomik kriz adım adım etkisini sertleştiriyor. Krizin etkileri her iş alanına farklı yansıyor ancak hepimizi psikolojik açıdan oldukça olumsuz etkilediği ortada. Hobilerimizle ilgili bir çok internet sitesi, forum ve basılı bir çok dergi ne yazık ki yaşadığımız ekonomik krizin etkisi ile 2010 yılını göremeyecek gibi gözüküyor.

Takip edenler var ise, uzun bir süredir yabancı forumlarda genel bir sessizlik var. Çok büyük bazı sitelerdeki yoğun ilgi çeken sistemler bölümleri, yine dünyanın her tarafından ziyaretçilerin katıldığı dev forumların kullanıcılara açık bölümlerindeki yazışmalar büyük ölçüde düşmüş durumda. Çeşitli yabancı sitelerin yöneticileri ile konuştuğum kadarı ile onlarda site trafiklerinin azaldığını söylüyorlar. Avrupa ve özellikle Amerika’daki ekonomik durumlar aynı bizde olduğu gibi genel olarak huzursuzluk yaratıyor ve insanlar hobilerinden uzaklaşıyorlar. Bizim basında anlatılanlardan daha fazlası yaşanıyor dış dünyada. Takip ettiğim bazı yabancı forumlarda ilginizi çeken bir mesaj aynı gün üçüncü veya dördüncü sayfaya düşerken bugünlerde bazen bir hafta aynı mesaj ilk sayfada görüntülenebiliyor. Bu yaşananlar her türden planlamayı da allak bullak ediyor tabii ki. Sitelerin veya forumların alt yapılarından tutun, yazılımlarına kadar yapılan tüm yatırımların bu durum devam ederse birer birer kapanacağı konuşuluyor. Bir kaç aydır yaşanan gelişmeler internet alanında da oldukça can sıkıcı sonuçlar doğuracak sanırım.
Zaten son yayınlanan google trends bültenleri her şeyin değişeceğinin bir göstergesi gibi Arama kriterlerinden tutun ziyaret edilen sitelere kadar tüm dünyadaki trafikte ciddi bir değişim süreci olduğunun gerçek bir ispatı.

Benzer etkiler ülkemizde de yavaş yavaş da olsa fark edilmeye başlanmış durumda. Bir kaç aydır takip ettiğim basılı dergilerin bir kısmı oldukça geç çıkıyor ve editörler ön sözlerinde her an her şey olabilir mesajını veriyorlar ne yazık ki. Okuyuculara da hak vermek lazım, dönem ekonomi devri diyerek özel hobilere dair şeyleri satın almayı durdurmuş olmak şu dönemde gayet doğal. Bu durumun ülkemizde de internete yansıması oldukça yıkıcı olmuş durumda. Son zamanlarda çok sayıda iyi sitenin kapanması hepimizin üzüldüğü bir durum. Yıllık anlaşmaları biten bir çok iyi ve faydalı site de faaliyetlerini durdurmuş durumda. Sanırım genel moral bozukluğundan olsa gerek çok sayıda sitede son bir kaç aydır güncellenmiyor. Merakla takip ettiğim bazı sitelerdeki arkadaşlarımla konuştuğumda faaliyetlerini askıya alma kararı verdiklerini öğreniyorum. Bazı kişiler bu durumu davaya ihanet gibi görseler de, o site sahiplerine hak vermek lazım. Bu dönemde herkesin benzer zorlukları yaşadığını unutmayalım. Bazı sitelerde de birleşmeler yaşanıyor. Benzer alanlarda yayın yapan çok sayıda gönüllü oluşum bir araya gelerek maliyetlerini küçültüyor. Bu durum özellikle bilişim sektöründe çok yaygın olarak karşımıza çıkmaya başladı. Fakat bu durumunda çeşitli götürüleri olduğu bir gerçek ve ekonomideki kötüleşme eğilimi devam ederse birleşmeler bile iyi ve faydalı siteleri kurtaramayacak gibi gözüküyor.

Stereo Mecmuası’nın 10. sayısını yayın-ladığımız günden bugüne değin geçen yaklaşık 1 ayda ilk kez dergimizin indirilmesinde böylesine inişli çıkışlı bir grafik karşımıza çıktı. Ücretsiz bir yayın olmamızın avantajı sayesinde kısa zaman sonra indirilme tempomuz eski haline gelince bizlerde derin bir oh çektik. Ayrıca 2009 yılı için gereken yatırımları da büyük ölçüde tamamlamak üzereyiz. Stereo Mecmuası 2009 yılında aynı şekilde yayınına devam edecek.

Neyse bu ay ki yazım biraz karamsar oldu galiba. Ama zaman zaman hayatın gerçeklerinden kaçılamıyor.

Bu ay müzik sayfalarımız çok fazla ilgi gördü. Zannederim çeşitli trend bültenlerinde bahsi geçen evde oturmanın daha popüler hale gelmesi bu durumda etkili oldu. Açıkçası benim içinde güzel bir albümü dinleyip, günün tüm sıkıntı ve yorgunluklarından uzaklaşmak iyi bir yöntem. Anlaşılan çok sayıda okuyucumuz içinde aynı durum söz konusu. O yüzden bu ay CD ve Plak incelemelerimize daha fazla önem vermeye çalıştık. Sizler için hazırladığımız yazıları okuduğunuzda eminim bana hak vereceksiniz.

Tüm müzikseverlere keyifli okumalar diyerek sizleri Stereo Mecmuası Müzik Özel II ile baş başa bırakmak istiyorum. Gelecek ay Stereo Mecmuası’nın 11.sayısında buluşmak üzere.

Hakancez
stereomecmuasi @ gmail.com

Stereo Mecmuası Müzik Özel II sayımızı okumak için tıklayınız

Tags: