Stereo Mecmuası Web Sitesi yenilendi!

Evet sonunda Stereo Mecmuası web sitesinin 2.0 versiyonunu meraklıların beğenisine sunduk. Bu yenileme oldukça yoğun bir çalışma sonucunda gerçekleşti. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Bunu basit bir yenileme çalışması olarak görebilir ve aman ne güzel olmuş deyip geçebilirsiniz. Ama hikayeyi resmi ağızdan dinlemek isterseniz yazının devamını okuyun derim :)
Bildiğiniz gibi Stereo Mecmuası web sitesi yaklaşık 1.5 yaşında. İlk tasarımımız pencerelerden (Frame deniyor) oluşan bir tasarımdı. Bazı açılardan avantajları olan bu tasarım bazı sorunları da yanında getiriyordu. Örneğin bir link verdiğinizde sitenin genel görüntüsünden oldukça farklı bir tasarımla karşılaşıyordunuz. Bunu daha farklı tasarımlarla aşmak tabii ki mümkün. Ancak bunun için kesenin ağzını açmak lazım. Stereo Mecmuası yaklaşık 2.000 alt sayfadan oluşan bir web sitesi ve bir database sitesi yapabilmek için gereken bütçe binlerce dolar seviyesinde. Bu rakama forumlar, haberler bölümleri ve şu an okumakta olduğunuz bloglar dahil değil ki bu durumda site onbin sayfa civarını zorlayacaktır. Bu bütçe tabii ki elimizde mevcut değildi. Yine eski dost HTML’yi kullanmaya karar verdik. Ve binlerce sayfa teker teker manuel olarak yeniden düzenlendi.

Bu düzenlenme ezbere yapılmadı. 3 ay önce her sayfamıza özel kodlar eklendi. Hangi sayfamız daha çok okunuyor, hangi sayfalarımız ilgi çekmiyor bunların dikkatli izlemeleri yapıldı. Bu yeni raporlar, sitenin yayında olduğu 1.5 yıllık raporlarla karşılaştırıldı.

Örneğin müzik sayfalarımızın aşırı bir ilgi gördüğünü belirledik. Belki bilgilenme amaçlı belki indirmek veya satın almak amaçlı olarak müzik sayfalarına giren bir kullanıcı ortalama 10-15 sayfayı daha okuyordu. Bu rakamın şakaya gelir bir tarafı yok inanın çok ciddi bir rakam. Bu noktada bu sayfaların tasarımlarını elden geçirerek daha kolay okunur hale getirdik. Özellikle müzik biyografileri, caz ve klasik müzik incelemeleri sitenin ortalamasından çok daha fazla okunan sayfalardı ve diğer sayfalardan farklı özelliklere sahipler şu an. Üst menüdeki link seçenekleri, alt bölümdeki ilginizi çekebilir bölümleri hatta reklamları bile.

Aşırı ilgi çeken bir diğer bölüm Dual Özel bölümü. Bu bölümünde ülkemizde yaygın olarak kullanılan tüm Dual pikaplar hakkında yoğun bir bilgi var. Teknik bilgilerden resimlere, bakım şemalarından genel tarihçeye okunma ve sayfa ziyareti sayısı site ortalamasının çok üzerinde. Bu sayfalarda da farklı bir tasarım yapıldı.

Örnekler çoğaltılabilir ancak hemen her alt bölümümüzde ciddi istatistik çalışmaları yapıldı. Tüm bunları web sitesi olan herkes yapabilir. Aklıma gelen ilk seçenek Google Analytics. Hiç yazılım bilgi olmadan kolayca kopyala yapıştır ile çalışan ücretsiz bir yazılım. Biz ise daha karmaşık programlar kullandık. Her sayfadan hangi sayfaya geçildiği, sayfa başında geçen süre derken istatistikler o kadar ayrıntılıydı ki, neredeyse tüm okuyucu kitlemizin alışkanlıklarını öğrenebilme imkanımız oldu.

İstatistikleri inceleyip ana tasarımı ve öne çıkartılacak bölümleri belirledikten sonra sıra sitenin tasarıma geldi. İlk önceliğimiz okuyucularımızın alıştığı renk şablonlarından vazgeçmemek idi. Hem hardcore odyofil okuyucularımız, hemde meraklılar hemde internette denk gelip tanışanlar genel olarak web sitesinin yapısından memnunlardı. Bu memnuniyetin devamını sağlamak üzere ana renkleri aynı tuttuk. Okuma alanlarını monitörün tam ortasına denk getirmek ve okuyucunun başını hareket ettirmemesi için kısa genişliğe sahip hale getirdik. Böylelikle okuyuclar sadece gözlerini hareket ettirerek yazıları okuyabilecekler ki, daha az yorgunluk ve daha iyi odaklanma sağlayacak bir tasarım. Ayrıca banner daha audio içerikli bir hale getirildi. İmaj açısından önemli…

Sitenin genelinde en sevilmeyen şeylerden birisi Google reklamları idi. Hifi konusunda bir makale okurken yan tarafta benimle evlenir misin, arkadaş arıyorum gibi reklamlar kabul etmek gerekir ki biraz acayip oluyordu. Bu haklı tepkileri kabul ederek tüm gereksiz reklamları kaldırdık. Bu sitenin önemli bir gelir kaybına uğramasını sebep olacak ancak okuyucuların haklı isteklerini karşılamak bizlerin en önemli görevi. Çünkü bu site onlar için var!

Sitenin odyofiller haricinde çok farklı ziyaretçileri var. Bunu daha önce de belirtmiştim. Ancak bu sayı yüzlerle ölçülebiliyor. Yani bizim için değerli bir kitle! Özellikle haberler (hem müzik hemde hifi) bölümleri ve şu an okumakta bulunduğunuz bölüm çok sayıda genç tarafından takip ediliyor. Takibin RSS feed üzerinden daha fazla yapıldığını biliyorduk. Bu kitlelerin tasarımları sıradan bulması ve genelde bülten gibi yazıları siteden takip etmediğini farkettik. Bu konuyla ilgili çalışma Gür (forumda Test olarak tanıyorsunuz) 3 aylık bir süre zarfında tüm önemli Türkçe blogosphere ortamlarında yapıldı. Bu dev dünyada genç meraklılardan gelen tepkiler, öneriler ve şikayetler doğrultusunda Blogger Style sitesi ile dirsek teması ile yeni tasarımlar ilgili bölümlere uygulandı. Bu bölümlerde daha farklı bir dil kullanılmaya başlandı. Müzik bölümü ve şu an okuduğunuz bölüm nihai yapısına kavuşmuş durumda. Unutmadan ekleyeyim sevgili Bulent Şaman’ın bölümünü de kendi zevkine göre yeniledik tabii ki. Bence çok da güzel oldu :) Haberler bölümleri ise yeniden elden geçirilecek ve çok daha agresif bir yazı dili ile yazılar yazılmaya başlanacak ki örneklerini eminim farketmişsinizdir. Bu arada agresiflik denince akla hemen kavga dövüş geliyor aman yanlış anlaşılmasın. Daha direkt daha okuyucu ve dergi odaklı demek daha mı doğru olur acaba. Neyse… Günümüzde mash up denilen ve onlarca sayfadan bilgi toplayarak siteye ekleyen bölümde Gür’ün araştırmasının bir sonucu.

Tüm bu işler yapılırken en önemli sorun onlarca sitenin sitemize verdiği linklerin bozulmamasını sağlamaktı. Bu yüzden binlerce sayfa yenilenirken çok dikkatli işlem yapıldı. Şu ana kadar yaptığımız kontrollerde hiç bir sorun (broken link) tespit etmedik.

Evet şimdilik bu kadar. Geçen sene yukarıda reklamını gördüğünüz Blitzkrieg 2008’i gerçekleştirmiştik ve sitemize çok faydalı olmuştu. Bu yaz ise baştan aşağı yenileniyoruz. Vukuatlarımız tabii ki devam edecek, bizi izlemeye devam edin!