Geçtiğimiz aylarda Shelter pikap kafalarını mercek altına almaya başlamıştık. İlk önce firmanın “201” modeli MM iğnesini incelemiştik. Arkasından MC iğnelere doğru yol almaya başlamış ve 301 Mk. II modeline de bir bakış atmıştık. O dönemlerde 501 modeline de bakış atacağımı söylemiştim, işte o gün geldi. Serinin en yeni üyesi Shelter 501 Mk.III mercek altında.
Shelter 501 ilk kez 1990 yılında pazara sunuldu. Japon üretici aslında “701” ile ilk ürünlerini duyurmaya başlamıştı ancak firma kurulduktan 4 yıl sonra ortaya çıkan “501” büyük bir ilgi gördü. Fiyat performans oranı çok yüksekti ve kendisine özgü bir sesi vardı. İlk nesil “501” özellikle çok düşük çıkış voltajı yüzünden kullanması çok kolay olmayan bir iğneydi, hemen 2 yıl sonra çıkış voltajı 0.4mV’a yükseltilerek Type II versiyonu pazara sunuldu. İlerleyen yıllarda yapılan revizyonlarla Type veya Mark “III” versiyonu üretildi.
Shelter şimdiye kadar yayınladığımız incelemelerde gördüğünüz gibi ürünlerinin sunumunda standart bir yol izliyor. Standart bir karton kutunun içerisinde beyaz renk bir mücevher kutusu geliyor. Japon üretici kutu içerisine montaj için gerekli vidaları ve temizleme fırçasını eklemiş. Farklı kollarda montajı rahat yapabilmek için farklı vidalar tabii ki önemli. Tabii ki teknik değerlerin yazılmış olduğu bir mini kitapçık ve Sigma Ses tarafından eklenen Türkçe bilgiler kutunun içeriğini oluşturuyor. Beyaz renk mücevher kutusunun içerisinde lacivert renkli kadife üzerinde Shelter 501 Mk.III bizi karşılıyor.
Shelter 501 Mk.III siyah renk bir gövdeye sahip. Bir yanında Japon üreticinin logosu diğer yanında ise marka model kodu beyaz karakterler ile yazılmış. Ön tarafında ise hizalama için kerteriz alabileceğiniz kırmızı bir çizgi bulunuyor. 301 Mk. II modelinde karşımıza çıkan koruma kapağı 501 Mk.III’de de kullanılmış. Gövdeyi iyi şekilde kavrayan metal koruma kapağını kolay takıp çıkartılabiliyor. Alüminyum yapıda cantilever kullanılan kafanın iğnesi 0.3 x 0.7mil boyutlarında eliptik bir elmas. Çıkış voltajı 0.5mV. Empedansı 14 ohm, ağırlığı ise 8.1gram. Japon üretici tavsiye dilen izleme gücünü 1.4 ila 2 gram aralığında belirtmiş. Burada kullanıcılara bu tarz bir iğne için oldukça geniş bir aralık verilmiş. Bu bir yandan iyi bir şey, bir yandan da kötü. Eğer takıntılı bir insan iseniz, bu değerler arasında bayağı deneme yapmak zorunda kalabilirsiniz :) Allah’tan bende öyle bir durum yok…
Bu değerlere şöyle bir baktığımızda özellikle çıkış voltajı anlamında çok egzotik pikap katlarına ihtiyaç duymuyor olmak önemli bir bilgi diye düşünüyorum. Standart bir MC pikap katı ile gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz 501’i. Bu seviyelerde MM pikap katı artı Step Up Transformer (SuT) kullanımı oldukça yaygın olduğu için Japon üretici kullanacağınız SuT’un 20Ohm yükleme empedansına sahip olmasını tavsiye ediyor. Benim görebildiğim kadarı ile bu değeri 25 olarak da kabul edebilirsiniz. Bu detayları verme sebebim, 501’lerin eskiden beri her ne kadar kolay sürülebilir kafalar olsa da, pikap katında biraz özenmek gerektiğini bilmem. Detayları sonra konuşuruz. Şimdi 501’i özenle kola takıp ayarlama zamanı. İyi bir performans ve izleme karakteri için kol ayarlarının çok önemli olduğunu söylememe gerek yok. Ancak Shelter 501 Mk.III için biraz daha dikkatli bir çalışma yapmanızı tavsiye ederim.
Bir yorum ekleyin