Atlas Cable Element SC USB Kablosu

Son dönemlerde en çok merak edilen kablolar USB kabloları. Stream servislerinin yaygınlaşması, makul mantıklı fiyatlara satın alınabilen DAC’lar derken her geçen gün USB kablolara daha fazla talep oluyor. USB kablolar alanında birçok farklı fiyat segmentinde geniş bir seçenek bulunuyor. Üst uç sınıf ürünlerden daha makul fiyatlı ürünlere kadar hemen her yapıda kabloyu satın alabilmek mümkün. Pazarın genel olarak odaklandığı grup ise fiyat performans oranı yüksek giriş ve onun bir tık üzerindeki kablolar. Bizde Stereo Mecmuası’nda mümkün olduğunca bu tarz ürünleri deneyip, deneyimlerimizi okuyucularımıza aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda Mecmua’ya ilk kez konuk olan Atlas firmasının Element SC USB kablosunu mercek altına alacağız.

Atlas bir İngiliz firması. Ürün üretimi ve geliştirmesi İskoçya’da yapılıyor. Uluslararası hifi basınında özellikle Asimi ve Mavros serileri ile kendisinden söz ettiren firma özellikle fiyat performans odaklı ürünleri ile de dikkat çekiyor. Mecmua’da önümüzdeki dönem içerisinde üreticinin fiyat/ performans odaklı serilerinin tamamına göz atacağız. Denemelerimize ilk olarak Element SC USB kablosu ile başlıyoruz…

Atlas Cable Element SC’nin kutusunu açtığınızda kırık beyaz bir dış kaplamaya sahip bir kablo ile karşılaşıyorsunuz. Konektörler son zamanlarda görmeye alıştığımız iddialı tasarımlardan ziyade alışılageldik tasarımlara sahip. Ancak iyi bir üretim kalitesine sahip olduğunu hemen anlıyorsunuz. Üretici kablonun dışı yerine içerisine yatırım yapma kararı almış. Bildiğiniz üzere bir USB kablosunda veri ve elektrik birlikte taşınıyor. Bu kabloyu hifi dünyası açısından sıkıntılı hale getiren yapı işte bu. Elektriğin, taşınan veriyi etkilemesi ve performansın düşmesi.

Atlas tasarımcılarının bu konuya bulduğu çözüm, kabloyu aslında iki farklı kablo olarak tasarlamak. Şöyle ki, Element SC içinde veri solid-core (tek damarlı) kablolar ile taşınırken, elektrik ise çok damarlı kablolar ile taşınıyor. Bunlar üzerinde iki farklı kaplama uygulanmış Veri kabloları PEF ile güç kabloları ise SR PVC kaplamaya sahip. Bu teknolojiler aslında bir çok firma tarafından kullanılıyor ancak Atlas firması uygulama kısmında farklı teknolojiler kullanarak malzemenin efektifliğini arttırdığını teknik belgelerde iddia ediyor. Bunlar üzerinde ayrı bir ekranlama ve veri taşıyan kablolarda ekstra 3 katmanlı bir Mylar ekranlama kullanılmış. Bu kadar uğraşının sebebi veri ve güç taşıyan kablolar arasındaki etkileşimi minimize etmek. Veri aktarım hızını ve kalitesini arttırmak için ise bakır üzeri gümüş kaplamalı iletkenler kullanılmış.

Kabloyu pişirmekle işe başlıyorum. Geleneksel olduğu üzere  başlayabilirim çalışma odamdaki sisteme bağlayarak müzik dinliyor, oyun oynuyor ve video seyrediyorum. Bu sistem Audioengine A5+ hoparlör, iFi Nano iDSD ve kişisel bilgisayarımdan oluşuyor. Bu şekilde kullanımın ardından denemelerime başlıyorum. İlk dikkat ettiğim şey, arka plan sessizliği. USB kablolara yatırım yapmamızın birinci önceliği kesinlikle arka plan sessizliği ve “Element SC” bu alanda başarılı. Arkasından farklı çözünürlüklerdeki albümleri ve test parçalarını dinlemeye başlıyorum.

İlk dikkat çeken şey, tonların temizliği bana sorarsanız. Vokaller ve özellikle akustik enstrümanlarda bu durum çok bariz şekilde fark ediliyor. Bir test plağı olarak son derece başarılı olan Smoke & Mirrors Percussion Ensemble‘ın aynı adı taşıyan albümünün farklı çözünürlükteki dijital kopyaları kablonun detayların sunumunda da son derece başarılı olduğunu gösteriyor. Bu albümler kablo veya cihaz denemelerinde bir fikir verse de, müzik anlamında dinleyiciye çok vaatkar değil. En azından benim için öyle. Bu tarz iki albümü üst üste dinleyebilmem mümkün değil. Test albümleri ile işimi hızlıca bitirip normal müzik dinleme rutinlerime geri dönüyorum. Klasik müzik albümlerinde de detay seviyesi, başarılı tonlar dikkatimi çekiyor. Yine aynı şeyi vokaller konusunda da söyleyebilirim. Eğer iyi bir DAC’a sahipseniz, başarılı dijital kopyalar dinliyorsanız “Element SC”nin sisteminize olumlu katkı yaptığını hemen duyabiliyorsunuz.

Elektronik müziklerde veya daha uçlardaki müzik tarzlarında da dahil olmak üzere kablo hiçbir frekans bandını öne çıkartmıyor. Özellikle baslar ön planda olsun diyen okuyucularımıza çok hitap edecek bir kablo değil. Üretici mümkün olduğunca dengeli bir kablo üretmeye çalışmış ve bu konuda bence çok çok başarılı olmuş. Orta frekansları açık çalan kablo, başarılı tizler ve alt frekanslar ile bir paket olarak başarılı bir tablo çiziyor. Vokallerin dominant olduğu albümlerdeki performansın altını çizmek isterim. Kendi elimdeki albümlerden hazırladığı dijital medyalarda bu durumu çok bariz şekilde gözlemlemek mümkün. Örneğin ACT kayıtlarında ve bilhassa kadın vokal serilerinde müthiş bir performans söz konusu. Benim uzun dönem obsessyon derecesinde takıntılı olduğum Arianna Savall’ın müthiş Peiwoh albümünde bu durumu gözlemlemek mümkün. Albümün açılış parçası “Preghiera”daki durum son derece keyifli. Dinlemediyseniz mutlaka kulak kabartın…

Atlas Cable Element SC USB kablosu ülkemize Art Of Sound firması tarafından ithal ediliyor. Kablonun satış fiyatı Mayıs 2017 itibarı ile KDV Dahil 44Sterlin karşılığı 202TL. Her ne kadar Atlas Cable geniş kitleler tarafından ülkemizde tanınmasa da,  Element SC kablosunda gerçekten çok başarılı bir iş çıkartarak göreceli makul fiyat etiketi ile gayet başarılı tonlara sahip olan, detay seviyesi kendi fiyat segmentinde çok başarılı, gerçekten dengeli bir kablo üretmeyi başarmışlar. Kabloya dışarıdan baktığınızda böyle bir performansı verecek bir kablo gibi gözükmüyor. Cafcaflı bir tasarıma sahip değil ancak sisteminize bağlayıp kullanmaya başlayınca dış görünüşün ne kadar aldatıcı olduğunu anlayabiliyorsunuz. Giriş seviyesinde alışveriş listesinize eklemenizi ve denemenizi öneririm.

Atlas Cable Element SC USB Kablosu
Construction Solid Core (Data), Multi-core (Power) Material Silver Plated OFC (Data), OFC (Power) Dielectric PEF (Data), SR PVC (Power) Screen OFC, 85% Shielding Triple 100% Mylar™( Data) Diameter 5.5mm (Outside)
Fiyat:  44Sterlin (KDV Dahil) Mayıs 2017 itibarı ile 202TL
Temsilci: Art Of Sound / www.artofsound.com.tr