Steljes Audio ML-30HD Bölüm 2

İlk önce kulaklık çıkışı ve Bluetooth bağlantısına bakalım. Fabrika verilerine göre 32 – 160 ohm değerleri aralığındaki kulaklıkları sürebiliyor ML-30HD. Kulaklık ile performans tabii ki özel bir kulaklık amplisinin seviyesinde değil. Ancak genel kitleler tarafından kullanılabilecek hemen her kulaklık ile gayet dinlenebilir bir sonuç ortaya çıkıyor. Sadece bas performansı ön plana çıkartılmış kulaklıklar ile kullandığınızda alt frekans etkisi biraz daha arttığı için bu tarz bir kulaklık ile kullanmayı pek tavsiye etmem. Örneğin ben Koss Portapro ile gayet keyifle müzik dinledim.

Bluetooth bağlantısı ise günümüzde kullanım kolaylığı anlamında neredeyse olmaz ise olmaz konuma geldi. Hemen her fiyat seviyesinde cihaz üzerinde görmeye alıştığımız kablosuz erişim Steljes Audio ML-30HD ile son derece sorunsuz ve hatta menzil anlamında standart bir cihazın çok üzerinde bir başarıma sahip. Bunda cihaz arkasına eklenmiş antenin olumlu etkisi olduğunu düşünüyorum.

Cihazın ses karakterini iyice anlayabilmek için kendi pikabımı kendi pre-amplifikatörüm ile direkt olarak cihazın analog girişine bağlayarak denemelerime başlıyorum. Cihazın yanında devasa görülen JBL hoparlörlerimi çok rahatlıkla sürebiliyorum. Günümüzde dijital sınıf ampliler son derece başarılı hale geldiler. Steljes Audio ML-30HD içerisinde kullanılan amplifikatör belki sınıfının en iyisi olmayabilir ancak fiyatını gözönüne alırsak başarılı gözüküyor. ML-30HD bir T sınıfı (Tripath) veya D sınıfı bir amplifikatörden kesinlikle daha sıcak bir ses rengine sahip. Bunu neyin sağladığını tam olarak söyleyemem. Tube buffer olarak düşünebileceğimiz lambanın işin içerisine girmesi mi yoksa tasarım mı buna göre yapıldı bilemiyorum. Ancak şaşırtıcı şekilde keyifli bir ses elde ediyorum.

Detay seviyesi anlamında büyük hayallere kapılmayın. Özenle kurulmuş giriş seviyesi bir sistemin çözünürlüğünden uzağız. Özellikle kendi pikabımı kullandığım için bu durumu tespit ediyorum. Ancak Project Debut pikabımı standart iğnesi olan Ortofon OM-10 ile dinlediğiniz zaman işler rayına oturuyor. Bu tarz bir sistemi alıp bilmem kaç bin Dolarlık bir pikap, binlerce Dolarlık bir kol ve iğne ile kullanmayacaksınız. Benim amacım son noktayı tespit edebilmek.

Daha doğru bir senaryo olan giriş seviyesi pikap ile kombine edince ortaya çıkan ses tam beklediğim gibi. ProJect Debut II / Ortofon OM-10 kombinasyonu ile detay seviyesi kendi içinde yeterli, pikap gibi çalan bir tonlama elde ediyorum. Stereo Mecmuası’nda giriş seviyesinde incelediğimiz bir çok pikap ile iyi bir kombinasyon olacaktır.

Pikap katı tarafına gelirsek bence bu cihazda pikap katı bulunması büyük bir artı puan. Benim denediğim gibi Debut gibi kendi üzerinde pikap katı olmayan cihazlarla kullanacaksanız ek bir harcama yapmanıza gerek kalmıyor. Pikap katı beklenildiği gibi sadece MM yapılı iğneler ile uyumlu. Performans açısından ise kendi içinde pikap katı eklenmiş pikapların performansına benzer bir durum sözkonusu. Sözgelimi pazarımızda bulunan göreceli ekonomik pikap katlarından bir tanesi olan Muses MM20 gibi bir cihazın performansını beklemeyin. Ancak herhangi bir “hum” yaratmadan görevini gayet güzel yapıyor. Audio Technica, Ortofon gibi markaların giriş seviyesi  MM iğneler ile gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Ben kendi çalışma odamda gayet basit bir pikap katı, aktif bir hoparlör ve yine basit bir pikap ile gayet güzel vakit geçiriyorum. Aktif hoparlör yerine ML-30HD ve uygun bir pasif hoparlör ile aynı keyifle müzik dinlemeye devam edebilirim. Ancak elimde giriş seviyesi bir hoparlör olmadığı için ben bu kombinasyonda da işin hoparlör kısmını azıcık abartmak zorunda kaldım. Ortaya çıkan tablo gayet tatmin edici idi.

Steljes Audio ML-30HD üzerindeki DAC’a bakacak olursak ise burada gerçekten şaşırtıcı bir performans ile karşılaştım. Bilgisayarımı bağlayıp Foobar ile müzik dosyalarımı göndermeye başladığımda elde ettiğim detay seviyesi beni şaşırttı diyebilirim. Yine altını çiziyorum Stereo Mecmuası’nda incelediğimiz bir çok orta üst sınıf DAC’ın detay seviyesi, çözünürlüğü ve tonları tabii ki,  ML-30HD’de yok. Ancak bir bütün olarak elde edilen ses bu tarz bir cihazdan beklentilerimin ötesinde.

Tam burada geleneksel beyin fırtınamıza başlayalım. Steljes Audio ML-30HD, Ekim 2016 itibarı ile KDV hariç 496 Euro’luk bir fiyat etiketine sahip. Sistemimizi tamamlamak için güzel bir hoparlöre ihtiyacımız var. Şahsen ben bir raf tipi hoparlör tercih edeceğim. Her ne kadar şimdiye kadar Mecmua’da incelemesine yer vermemiş olsak da ilk aklıma gelen ürün Dali’nin Zensor-1 modeli. Kolay sürülen ve fiyatına göre başarılı bu hoparlör yaklaşık 250 Euro’luk bir fiyat etiketine sahip. Pikap olarak ise Mecmua’da incelediğimiz Teac TN-300 modelinin küçük kardeşi yine yaklaşık 250 Euro’luk bir fiyat etiketine sahip olan Teac TN-100’ü tercih edelim. Gün sonunda yaklaşık 1.000 Euro’ya pikabından, Bluetooth ile kablosuz müzik çalmaya, bilgisayarınızı bağlayabileceğiniz DAC ünitesinden ek girişlere kadar neredeyse tam donanımlı bir müzik seti kurmak mümkün. Giriş seviyesinde böyle bir kombinasyon gayet keyifli olacaktır.

Steljes Audio ML-30HD aslına bakarsanız uzun zamandır ortalıkta olan bir konsepti geliştirerek meraklılara sunmuş. Son yılların ihtiyaçlarını iyi gözlemleyerek son derece donanımlı bir cihaz ortaya çıkartmışlar. Yazının başında dediğim gibi sıkı hifi meraklılarını, odyofilleri ana sistem olarak tatmin etmeyecektir. Ancak böyle bir cihaz çevresinde ikinci bir sistem veya ofis sistemi kurulabileceği gibi, ikinci el pazarı ile alakalı bilgisi olmayan ancak evinde iyi çalan ve aynı şekilde iyi görünen bir müzik seti isteyen meraklıların ilgisini çekebilecek bir hepsi birarada amplifikatör olmuş. Sigma Ses her zaman olduğu gibi ürünün kullanım kılavuzunu Türkçeleştirerek meraklılara sunmuş.

not: Geçtiğimiz günlerde teknoloji marketleri dolaşırken müzik seti diye satılan “şeyler” dikkatimi çekti. Bu “şeyler”in fiyatları hiç ucuz değil… Bunlarla alakalı bir yazı kaleme alacağım yakında.

Steljes Audio ML-30HD
Tüp / Katıhal Melez Stereo Tümleşik Yükselteç : 2x30W, HiRes Audio onaylı, bir takım stereo RCA MM pikap girişi, bir takım stereo RCA hat girişi, bir takım stereo RCA önyükselteç çıkışı, bir adet USB sayısal DAC girişi, Bluetooth alıcı özelliği, 3,5mm stereo kulaklık çıkışı, Özellikler: Hoparlör güç çıkışları: 2x30W Pikap (MM) girişinden kazanç: 72 dB Hat girişinden kazanç: 32 dB Pikap (MM) giriş özdirenci: 47 kOhm Hat giriş özdirenci: 80 kOhm Sıklık erimi(hat): 20Hz – 50kHz Bozulma: % 0,01 USB DAC çözünürlüğü: 24 bit / 96 kHz Bluetooth: Bluetooth 4.0 Uygun kulaklık özdirenci aralığı: 32 – 160 ohm 120 x 260 x 210 mm, 2,4 kg. Harici besleme birimi: 100-264VAC/50-60Hz Tüp: 6N3 (5670)
Fiyat: 496 Euro (KDV hariç) Ekim 2016 itibarı ile
Temsilci: Sigma Ses / www.sigmases.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız