Creek firmasının Evolution serisine ayrıntılı inceleme sürecimize devam ediyoruz. Bu yazımızda konuğumuz Creek firmasının en küçük entegre amplisi Evolution 50A. Önceki aylarda Evolution serisinden CD çalar artı DAC çözümü Evolution 50CD ve bu amplinin abisi Evolution 100A‘ya göz atmıştık. Evolution 50A tasarım çizgileri olarak Evolution serisinin karakteristik çizgilerine sahip. Sistemlerini aynı markadan oluşturmak isteyenler için CD çalar ve ampliler aynı tasarım diline sahipler. Geçtiğimiz yazılarımda bahsettiğim üzere Evolution serisinde kullanılan bu yeni tasarım çizgileri bence firmanın geçmişten bugüne tasarladığı ürünler arasında en şıklar arasına rahatlıkla girer. Evolution 50A kanal başı 55W güç üretebilen bir ampli. Yani abisinin tam yarısı gücünde.
Creek Evolution 50A tıpkı üst modeli gibi yükseltme seçenekleri sunan modüler yapıda bir ampli. Evolution 100A modelinde de bu konulardan bahsetmiştim ancak bu kez inceleyeceğimiz ürün içerisine opsiyonel olarak satın alınabilen Ruby kartını ekledim. Böylelikle modüler yapı sayesinde ampliye ekleyebileceğimiz ek özelliklerden bir tanesi olan Ruby kart sayesinde Evolution 50A fonksiyonellik anlamında klasik bir entegre amplinin ötesine geçecek.
Creek Evolution 50A’nın ön yüzüne kısa bir bakış atalım. Tasarım öğeleri ortak olduğu için daha fazla detay isteyen okuyucularımız Evolution 100A incelememize göz atabilirler. Ben bu bölümleri kısa kesip Ruby karta ayrıntılı bir bakış atmak istiyorum. Ampliye döner isek, sağ tarafı geleneksel Creek tasarım çizgilerini barındırıyor. Firma logosunun hemen altında açma kapama düğmesi ve kulaklık çıkışı bulunuyor. Bu tarz bir çok amplifikatörde olduğu gibi kulaklık çıkışı standart değerlere sahip olan kulaklıkları sürebiliyor. Kulaklık çıkışının yan tarafında ses açma kapama düğmesi mevcut. Ses kontrol düğmesinin tam merkezini kesen çizgi Creek ürünlerinde görmeye alıştığımız bir tasarım dokunuşu. Ses kontrolünün yan tarafındaki dört adet tuş ile menu kontrollerini yapabiliyoruz. Orta bölümde bilgi ekranına yer verilmiş. Ekranın hemen sağındaki dörtlü tuş grubu ile farklı fonksiyonları kontrol ediyoruz. En solda bulunan kontrol düğmesi ise kaynak seçimi ve menü içi gezinmelerde kullanılıyor. En solda ise alüminyum panele model kodu işlenmiş. Creek Evolution 50A’nın gümüş ve siyah renk seçeneği bulunuyor.
Orta bölümdeki ekran Evolution 100A modelinde olduğu gibi mavi/beyaz tonu ve karakter büyüklükleri açısından gerekli tüm verileri sunuyor. Bence olmazsa olmaz özelliklerden bir tanesi olan ekranı kapatma veya aydınlatmanın şiddetini azaltıp çoğaltma seçenekleri mevcut. Ekranın her iki yanında bulunan tuşlar ve kontrol düğmesi sayesinde Ruby kartın getirdiği bir çok ek özelliği kullanabileceğiz.
Amplifikatörün arka kısmında sade tasarım çizgileri korunmuş. Soldan sağa yer verilen giriş ve çıkışlar şu şekilde. En uçta elektrik girişi bulunuyor. Hemen yanında sol hoparlör çıkışına yer verilmiş. Bunun hemen yanında modüler giriş var. Yukarıda gördüğünüz üzere test amplisinde modüler çıkışa Ruby kartı taktık. Bu giriş hakkında bazı ayrıntıları biraz sonra eklerim. Bunun hemen yanında farklı Creek cihazların birbirleri ile haberleşmesi için terminal giriş ve çıkışına yer verilmiş. Hemen sağda ister dengelenmiş XLR isterseniz standart RCA girişleri kullanabileceğiniz bir diğer girişe yer verilmiş. Sağa doğru pre out çıkışı ve 3 adet kaynak girişi bulunuyor. Topraklama bağlantısının yan tarafında ise sağ hoparlör çıkışı var. Giriş ve çıkışların arasında yeterli mesafe var ve arzu ettiğiniz kalınlıklardaki kabloları kullanabilirsiniz. Evolution 50A modelinde büyük abisinin aksine tek bir çift hoparlör çıkışı olunca konektörlerin çevresi daha rahat bağlantı seçenekleri sunmuş.
Amplinin modüler bir yapısı olduğunu yazmıştım. Yazımda Ruby kart kullanacağım ancak farklı seçeneklerde mevcut. Ambit kodlu kart sayesinde ampli FM/AM radyo özelliği kazandırılıyor. Ambit kartı yazımızda bahsedeceğimiz kartın yaklaşık 1/3 fiyatında yani 125,08 İngiliz Sterlin’i. Creek Evolution 50A üzerinde pikap mevcut değil. Creek firması 40, 48 ve 54dB kazançlı MM veya MC pikap katı kartlarını tüketicilere sunmuş. Fiyatları 100 Sterlin civarında olan bu kartlar sayesinde bu sıkıntı aşılabiliyor. Burada ufak bir ekleme. Arzu eden kullanıcılar Ruby kart ile birlikte farklı pikap katlarını da kullanabiliyorlar.
Gelelim Ruby karta. Yukarıda görüldüğü gibi oldukça minik yapıda olan bu kart amplifikatöre çok rahatlıkla monte edilebiliyor. Kutu içeriğinde montaj için gerekli olan şema ve tornavidaya yer verilmiş. Kendisi uğraşmak istemeyenler ise Sigma Ses firmasına sipariş verirken kartın monte edilmesini isteyebilirler. Kart üzerinde birden fazla özellik var. Tam teşekküllü bir DAC, Bluetooth alıcısı ve FM radyo. Kart üzerinde iki adet optik iki adet koaksiyel ve bir adet USB olmak üzere meraklıların ihtiyaç duyabilecekleri tüm girişlere yer verilmiş. 2 adet SPDIF yani koaksiyel giriş maksimum 24 Bit 192 kHz, yine 2 adet Toslink yani optik giriş maksimum 24 Bit 192 kHz çözünürlüğü destekliyor. USB giriş ise maksimum 24 Bit 96 kHz çözünürlüğü destekliyor.
FM radyo katı ise 100 adet istasyonun kayda alınmasına olanak veriyor. Ayrıca RDS desteği de mevcut. Kanalın adı, çalan şarkının adı veya haberler gibi radyo kanalının sunduğu tüm özellikler Evolution 50A’nın ekranından kullanıcıya sunuluyor.
Bluetooth özelliği ise çok akıllıca düşünülmüş bir özellik. Günümüzde hepimizin istediği, yerinden kalkmadan cep telefonundan müzik sistemine veri gönderilmesi konu bu kart sayesinde amplifikatörün özellikler hanesine artı olarak yazılıyor. Cep telefonu, tablet ve hatta bilgisayarınızı Bluetooth ile sisteminize bağladığınızda uygun programlar kullanırsanız DLNA yani evin farklı noktalarındaki bilgisayar veya depolama çözümlerinden veri akışını sağlayabilmeniz mümkün. Creek firması Bluetooth modülünü yakın zamanda bilişim devi Qualcomm’a satılan CSR’den sağlamış. Bu modül son derece başarılı ve sorunsuz bir modül olarak bilişim sektöründe tanınıyor.
Ruby kartın kutusunun içerisinden FM radyo için gerekli olan anten hemde Bluetooth için ayarlanabilir bir anten çıkıyor. Bu sayede özellikle Bluetooth modülünün çekim özelliği maksimum değerlere gelirken katlanabilir ve döndürülebilir yapısı sayesinde amplisini dar raflarda kullanacak meraklıların sıkıntı yaşamasını önlüyor. Aynı durum radyo anteni içinde geçerli.
İşin maddi yönüne gelirsek Ruby kartın satış fiyatı 398,84 İngiliz Sterlin’i. Evet ucuz değil ancak getirdiği özellikler itibarı ile ürün seçiminde bile etkili olabilecek bir faktör olduğunu düşünüyorum. İncelemenin sonunda bu durumu birlikte irdeleriz.
Creek Evolution 50A ile serinin geri kalanında yer verilen uzaktan kumanda kutu içeriğine dahil edilmiş. Farklı Creek cihazlarını özellikle de Ruby kartın getirdiği ek özellikleri bu kumanda ile kontrol edebilmeniz mümkün. Evolution 100A modelinde kumandanın plastik olmasını eleştirmiştim ancak 50A modelinin fiyatını göz önüne alınca bu konuyu eleştirmeyeceğim.
Bir yorum ekleyin