Cambridge Audio CX A60 kanal başı 60W üretebilen bir amplifikatör. Bakalım benim sistemimdeki denemelerde nasıl bir sonuç ortaya çıkacak. İlk olarak DAC katını kurcalayarak başlamak istiyorum. İlk önce CD çalarımı arkasında da bilgisayarımı optik dijital giriş vasıtası ile CX A60’a bağlayarak denemelerime başlıyorum.
Jose James – While You Were Sleeping albümü ile başlayalım. Bu albüm oldukça ilginç bir albümdür. Jose James caz ile hip-hop müziği harmanladığı albümler ile tanınmış bir müzisyen. Bu kombinasyon kulağa oldukça garip geliyor ancak dinledikçe hoşunuza gidiyor doğrusu. Müzik tarihinden kesitleri bambaşka tarzlar ile harmanlanan şarkılarla oluşturulmuş albümde “Simply Beautiful” şarkısını farklı girişler ve kaynaklar kullanarak dinliyorum. Eski bir Al Green şarkısı olan “Simply Beautiful”da Jose James’e konuk müzisyen olarak trompetçi Takuya Kuroda eşlik ediyor. Albümün elimde plağı, CD’si ve resmi dijital kopyası mevcut. CD ve bilgisayar ile yaptığım dönüşümlü dinletilerde firmanın DacMagic Plus DAC’ı ile benzer ses karakterleri sunduğunu düşünüyorum. DAC ile amplifikatör gayet uyum içerisinde iyi bir çözünürlük ve tonlar ile albümü dinletiyor.
Cambridge Audio CX A60, bazı yönleri ile firmanın kendi deyimi ile tipik bir İngiliz amplisi. Kendisine özgü bir tonu var. Bu tonda herhangi bir frekans aralığı çok ön planda değil. Alt frekanslarda meraklıların aradıklarını verebilecek performansa sahip iken, üst frekanslarda keskinliği çok sevmeyen ancak etkisini çok yitirmemiş tonları seven meraklıların çok hoşuna gidecektir. Bu fiyat seviyelerindeki bir amplifikatör için orta frekans performansı son derece başarılı bulduğumu söylemeliyim.
Ürününü DAC bölümü, çok yüksek çözünürlük aramayan daha eski CD çalar veya benzeri kaynak cihazlarına sahip meraklıların daha farklı tatlar elde etmesine olanak sağlıyor. Opsiyonel BT100 Bluetooth adaptörü ile kablosuz müzik çalma kabiliyetini de ampliye kazandırmak mümkün.
The Rolling Stones grubunun efsanevi gitaristi, söz yazarı, kurucu üyesi Keith Richards, bir sürpriz yaparak yepyeni bir solo albümle karşımıza çıktı. Bu albüm ile alakalı kapsamlı bir inceleme Tamer Tekelioğlu kaleminden Müzik sayfalarımızda yayınlandı. Albüm Richards’ın farklı vokali ve güçlü gitar soloları ile klasik Stones albümlerinden çok farklı güzel bir blues/rock albümü olmuş. Aslında bildiğimiz gibi hemen her Stones albümü içinde mutlaka Keith Richards’ın kendi bestesi ve vokali olan bir şarkı yer alır. Bu şarkılar gerek müzikal yapısı, sözleri ve gerekse Richards’ın daha blues’a dönük gitar tekniği ile bildiğimiz Stones sound’undan farklı bir yol çizer. İşte bu tarz Keith Richards’ın aslında blues’a ne kadar yatkın olduğunun işaretlerini verir. Yeni albüm sanki bu şarkıların çok daha blues balladları ağırlıklı olarak bir araya gelmesiyle oluşmuş gibi.
Albümün ilk şarkısı “Crosseyed Heart” Delta Blues gitar ritmleri ile intro yaparak nefis bir geçiş ile blues/rock formatına dönüşüyor. “Robbed Blind”, “Goodnight Irene”, “Blues In The Morning” klasik blues balladları. “Suspicious” albümdeki en başarılı vokallerden. Albüm müthiş. Albümün CD’sini kullanarak denemelerime başlıyorum. Cambridge Audio CX A60 oldukça açık çalıyor. Tonlar çok keyifli. Herhangi bir frekans aralığında parlama yok. Sahne sevenler açısından genişlik mutlu edecektir. Rock dinleyicileri bu ampliyi kesinlikle çok seveceklerdir.
Amplinin tarzını bir solo piyano albüm ile irdeleyelim. Hep yazıp çizdiğimiz üzere solo piyano bir sistemin tüm defolarını ortaya koyabilme potansiyeline sahip. Başarılı kayıtlı herhangi bir albüm ile sizde kendi evinizde denemeler yapabilirsiniz.
Piyanist Bill Carrothers’ın Family Life isimli albümüne bir bakış atalım. İlk olarak meşhur New York jazz scene içerisinde görülen piyanist ilerleyen dönemlerde basçı Gary Peacock ve davulcu Bill Stewart ile çalışmış. Bu dönemin akabinde müzik daha doğrusu çalma tarzını geliştirerek farklı konseptler üzerinde kafa yoran Bill Carrothers özellikle duygusal tarzı ile dikkat çekiyor. Pirouet plak firmasından I Love Paris, Keep Your Sunny Side Up, Home Row, Joy Spring, A Night at the Village Vanguard ve Family Life albümleri yayınlanmış. Bahsedeceğim albüm Family Life.
Albüm belki tarzı ile herkese hitap edecek bir albüm değil. Müzisyenin ailesi ile yaşamını anlattığı son derece duygusal bir albüm. Kayıt son derece başarılı. Önemli müzik stream servislerine baktığımda albümü bulamadım ne yazık ki. Bir şekilde edinip, dinlemenizi öneririm. “When We’re Old” şarkısı çok duygusal bir parça. Albümde usul usul basılan notalar gayet başarılı şekilde sistemime yansıyor. Piyano tonlarında herhangi bir kayma veya bozulma yok artı sahne çok geniş. Tabii ki daha üst seviye bir sistemle bu tarz orta segment amplilerle bariz tonal ve detaysal farklar olacaktır. Önemli olan daha doğrusu benim baktığım bu tarz amplilerin üst sınıfa veya sınıflara ne kadar yaklaşabildiği oluyor.
Klasik müzik tarafına geldiğimizde özellikle de büyük orkestralar söz konusu olunca bu tarz amplilerin bir çoğunda gördüğümüz dikkatli sistem oluşturma konusu ön plana çıkıyor. Cambridge Audio CX A60 herhangi bir tonun çok ön plana çıktığı bir ampli değil ve firmanın kendisine özgü ses karakterini sunuyor. Bu noktada hoparlör seçim noktasında bu karaktere uygun çok kolore olmayan ancak göreceli kolay sürülebilir bir hoparlör ile kombine edildiğinde en zorlu albümlerin bir çok kolaylıkla üstesinden gelebiliyor. Kanal başı 60W üretebilen CX A60, bir çok hoparlörü rahatlıkla sürebilecek güce sahip. Çarşıya pazara çıktığınızda listeniz oldukça kalabalık olabiliyor bu sayede. Uyumlu bir hoparlör ve iyi bir kablolama ile çok güzel bir sistem oluşturabilmek mümkün.
Okuyucularımızın çok soracakları bir konu olacağını düşündüğüm CX A60 ile A80 kıyaslaması konusunda da bir kaç satır yazayım. CX A80 incelediğimiz modelin abisi ve üzerinde USB girişine sahip bir DAC bulunuyor. Aynı zamanda çıkış gücü kanal başı 60W yerine 80W’a yükseliyor. Bu noktada soru çok basit; ilk adımda USB DAC kullanarak bilgisayarınızı müzik sisteminize bağlamayı düşünüyor musunuz?
Cevabınız evet ise Kasım 2015 itibarı ile aradaki yaklaşık 700TL’lik fark mantıklı hale gelebiliyor. Bunun yanında daha düşük ses seviyelerinde daha fazla gücün sağlayacağı daha iyi bas performansı gibi artılarınızın olacağı muhtemel. Ancak bilgisayarınızı sisteminize bağlamak istemiyorsanız bu noktada hoparlör seçiminde biraz daha dikkatli davranarak arada kalan tutar ile sisteminizi farklı özellikler ile yükseltmeniz mümkün.
İlk aklıma gelen eğer pikap kullanıcısı iseniz Cambridge Audio 551P Pre Amplisi ile pikap katı konusunu çözerek bir de üzerine Bluetooth üzerinden kablosuz müzik çalma özelliğini kazandırabileceğiniz BT100 adaptörü satın alabilirsiniz. Her iki ürününü tutarı yine Kasım 2015 itibarı ile 710TL gibi bir tutar tutuyor ki, bu sayede CX A60 tam anlamı ile bir medya merkezi haline gelebilir.
Son dönemlerde yazılarımda bu tarz senaryolara özellikle daha fazla yer vermeye çalışıyorum. Okuyucularımız arada parasal olarak çok fark olmayan alt / üst model konusunda her zaman sorular soruyorlar. Hep birlikte birazcık kafa yorarak benzer tutarlara farklı ihtiyaçları karşılayabilecek kombinasyonları kurabilmek mümkün…
Cambridge Audio, CX A60 modeli Kasım 2015 itibarı ile KDV Dahil 3.030 TL’lik bir tutar karşılığı size çok şık ve sağlam bir şasi içerisinde makul güç üretebilen genel olarak her frekans aralığını başarılı şekilde sunabilen bir ampli sunuyor. Ürün üzerinde bir pikap katı olmaması analog severleri üzecektir ancak farklı dijital kaynak cihazlarınızı bağlayabileceğiniz bir DAC’ın bulunması ve makul bir fiyata satın alabileceğiniz BT100 Bluetooth adaptörü ile kablosuz müzik imkanlarını da sunabilmesi ile genişletilebilir imkanlara sahip bir ürün olarak dikkat çekiyor. Dinleme odanızın koşularına ve boyutlarına uygun bir hoparlör seçimi ile keyifle kullanabileceğiniz güzel bir amplifikatör…
Cambridge Audio CX A60
Power output:60W RMS into 8 Ohms, 90W RMS into 4 Ohms DAC:Wolfson WM8740 Frequency Response:<5Hz– 60kHz +/-1dB Analogue audio inputs4 x RCA, 1 x 3.5mm MP3 input (front panel) Digital audio inputs: 1 x S/PDIF coaxial, 2 x TOSLINK optical, Bluetooth via BT100 (not supplied) Compatibility:TOSLINK optical, S/PDIF coaxial, BT100 Bluetooth receiver Outputs:Speakers A+B, 3.5mm Headphone, Preamp Output, Subwoofer Output Max power consumption:600W Standby power consumption:<0.5W Dimensions (H x W x D)*:115 x 430 x 341mm
Fiyat: Nisan 2015 itibarı ile 3.300TL (KDV Dahil) online satın almak için
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com
CX 60 A Kullanicisiyim , gayet iyi ve chic bir anfi . 60 W araliginda oldukca tatminkar .
Memnun bir kullaniciyim
Evimdeki en kaliteli kumanda, fırçalanmış aluminyum, plastik kısmının ipeksi bir dokunuşu var, modern ve hoş bir görünüşü var, amfinin fiziki yapısı ve tasarımı göze hitap ediyor, görünüş olarak bana göre rotel yada marantzlardan çok daha estetik ve hoş. Optik kabloyla televizyonun altındaki mini HTPC kasaya bağlı, spotify’dan çalma listemi oynatıyorum, gözlerimi kapatıp dinlemeye başladığımında hoparlörler ortadan kayboluyor, daha önce kullandığım aktif hoparlörlerde olmayan sahne Cambridge’de var ve müzik odayı dolduruyor, streaming servislerle kullanmak için yeterli bir dac’ı var, dijital kaynak kullanacaksanız daha iyi bir dac kullanılabilir. Kule hoparlörleri kolay sürüyor ve alt frekans başarımı için raf tipi hoparlörden ziyade kule hoparlör kullanmayı tercih ediyorum, ses %30- 40 larda gayet yüksek seviyelere ulaşıyor. Alt frekanslardan tatmin olmayanlar için subwoofer çıkışı da eklemişler, kule hoparlör kullandığınızda ihtiyaç duymayacaksınız. Gece kulaklık kullanma ihtiyacınız varsa amfide kulaklık çıkışı bulunmakta ve kulaklık çıkışını çokça kullanmaktayım, kulaklık sistemi için ek bütçeniz yoksa önemli bir seçim kriteri, 32ohmluk bir kulaklığı %25 ses seviyesinde rahatlıkla sürebilmekte. Amfinin açık çalması nedeniyle hoparlör seçiminde dikkat gerektirebilir, üst frekansları önde bir hoparlör hassas kulakları rahatsız edebilir. Giriş ve çıkış seçenekleri yeterli olan”dac, kulaklık çıkışı,dijital girişler, A+B biwire”, göze hoş görünen, kulağa hitap eden bir amfi. Fiyatına göre benim için tatmin gayet edici. Kullanıcı olarak tavsiye ederim.
Güzel bir mini inceleme olmuş Elinize sağlık