Unison Research, 1987 yılında Giovanni Maria Sacchetti önderliğindeki bir odyofil topluluğu tarafınan kurulmuş. 1945 doğumlu Giovanni Maria Sacchetti, erken yaşlardan itibaren hi-fi sistemleri tasarlamak için eğitim almış ve sektöre atılmış. Bu ilgisi yine elektronik konusuna çok meraklı olan ve aynı zamanda bir piyanist olan babasından miras kalmış. Elektronik üzerine eğitimi tamamlamasının arından farklı firmalarda tasarım yapmış ve Unison Research firmasını kurmasının ardından tasarımlarını kendi firması için yapmaya devam etmiş. Unison Research markası altında tasarladığı ilk ürün olan Triode20 olmuş. Hemen arkasından “Simply Two” gelmiş ve firmanın uluslararası pazarda başarılı olmasını sağlamış. Günümüzde Unison Research, Avrupalı en büyük 10 üreticiden bir tanesi ve ürünler İtalya’da elde üretiliyor.
Bu yazımda mercek altına alacağım “Simply Italy” modeli firmanın kuruluşundan gelen geleneği devam ettiren bir amplifikatör. Single-ended ultralinear çalışan ürün kanal başı 12W güç üretebiliyor. Güç katında benim de pek sevdiğim 2 adet EL34 lamba kullanan tasarım giriş katında ise yine 2 adet ECC82 (12AU7) lambaya sahip. 26cm x 35cm x 19cm boyutlarındaki ürün kutusunu açınca oldukça derli toplu ve şık bir tasarıma sahip. Şimdi detaylara göz atalım.
Amplifikatörün ön bölümü çok şık tasarlanmış. Komple metal şasi siyah renkte seçilmiş. Ön taraftaki kontrol düğmelerinin çevresi ahşap birer panel ile çevrelenmiş ve harika gözüküyor. Unison Research tasarımlarının neredeyse tamamında geçmişten bugüne bu ahşap dokunuşlarını görebilmek mümkün! Cihazın ön panelinde soldan sağa kaynak seçim düğmesi, açma kapama siviçi ve ses kontrol düğmesi bulunuyor. Kontrol düğmeleri fırçalanmış alüminyumdan çok şık bir şekle sahip olarak tasarlanmış. Cihazın lambalara ev sahipliği kapan üst bölümünde gene parlak alüminyum paneller kullanılmış. Hem çok şık görünüyor hemde ek bir işlevi var. Birazdan bahsetmeye çalışacağım.
Cihazın üst bölümünde iki lamba bölümü arasında Unison Research firmasının logosu bulunuyor. Fotoğraflarda görebileceğiniz gibi bu bölümde minik bir siviç var. Bu siviç ürünün “feedback” kontrolünü sağlıyor. Amplifikatörün iç devre yapısına dışarıdan ne kadar elektriksel etki istediğinizin ayarı diye çok basit şekilde özetleyelim. İki seçeneğiniz var üst konumda “5dB” alt pozisyonda ise “1.8dB” değerinde bir etki var. Peki bu ne amaçla kullanılıyor. Unison Research tasarımcıları bu feedback’in ampli ile hoparlör arasındaki ilişkiye özellikle “damping factor” anlamında etkisinin olduğunu belirtmişler. Bu iki farklı ayar pozisyonunu kendi kulak zevkinize göre deneyerek bulmanız en mantıklısı. Bu siviçi ayarlayabilmek için amplinizi kapatmanıza gerek yok ve bir kaç deneme de size en iyi gelen seçeneği buluyorsunuz. Benim sistemimde “1.8dB” değeri bence daha iyi sonuç verdi.
Unison Research Simply Italy kutu içeriğinde koruma kafesine de yer verilmiş. Çok kolaylıkla yerine takıp çıkarabileceğiniz bu kafesi sabitlemek için kuru içeriğine bir alyen anahtarı eklenmiş. Bu kafesin faydası evinizde küçük çocuk veya temizlik yapmaya çok meraklı birileri var ise lambalarınızı onlardan uzakta tutuyor. Ancak asıl konu bu kafesin “Faraday kafesi” mantığında çalışması. Faraday kafesi sayesinde dışarıdaki elektriksel alan kafesin iç bölümüne etki edemez. Burada görüldüğü üzere teller arası açıklık dar tutularak daha iyi bir elektromanyetik alan koruması oluşturulur. Ayrıca uzun dalga boyundaki radyo dalgalarına karşı da bir miktar koruma sağlar. Sadece Unison Research Simply Italy için değil bütün lambalı amplilerde bu durum aynıdır.
Ancak benim şahsi zevkim bu kafesleri hiç bir zaman kullanmama izin vermemiştir! Loş ışıkta lambaların ışık oyunlarını görememek beni mutsuz ediyor. Tabii ki kafesin arasından görebilirsiniz ama lambaları seven bir adam olarak benim fetişim de bu. Ha kafes kullanmamanın Simply Italy’de dahil bir olumsuz etkisini yaşamadım. Ancak evinizde bir şekilde bu tarz bir ampliyi kullanırken bir miktar “hum” duyarsanız bu koruma kafesini kullanırsanız, “hum”ın bir miktar kaybolacağını görebilirsiniz.
Unison Research Simply Italy, çok sessiz bir ürün eğer evinizde elektro manyetik bir kirlilik yoksa ampliniz uydu alıcınız, televizyonunuzdan uzak ise, koruma kafesini kutusunun içerisine kaldırın. İşten eve geldiğinizde loş ışıkta lambaları seyredin….
Amplifikatörün gövdesinde fotoğraflarda görülen parlak metal yüzey ürünün şıklığına katkı sağlıyor ancak bence daha da güzel bir fonksiyonu var. Hem güç lambası olarak kullanılan EL34’ler hemde giriş katında bulunan ECC82’lerden süzülen kırmızı/turuncu ışık hüzmeleri bu alüminyum panellerde bir ayna varmış gibi yansıyarak harika ışık oyunları yapıyor. Lambalı amplifikatörler loş ışıkta karşısına oturup keyifle seyredilebilecek birer obje benim için. Eğer sizde benzer düşünceye sahipseniz, manzara kesinlikle harika :)
Ürünün arka bölümü de son derece sade tasarlanmış. Sol tarafta elektrik girişi yanında hoparlör konektörleri bulunuyor. Sağ bölüm ise kaynak girişlerine ayrılmış. 5 adet kaynak girişi var ve tape çıkışı unutulmamış. Ürün üzerinde pikap katı bulunmuyor. Tape loop’unun olması tabii ki bir artı puan, söz konusu Stereo Mecmuası olunca pikap katı olmaması tabii ki eksi puan! Pikap kullanıcıları arzu ettikleri bir marka/model bir pikap katını sistemlerine entegre etmeyi unutmasınlar!
Bu arada hoparlör kablosu olarak kalın bir kablo kullanmayı planlıyorsanız ve spade (yengeç) uçlara sahip ise sağ hoparlör çıkışı ile elektrik girişi arasında biraz sıkışıklık yaşayabilirsiniz. Bu yüzden kablonuzu banana uç ile kullanmanızı tavsiye edeceğim. Bu tarz küçük şasili ürünlerde sıklıkla denk geldiğimiz bir olay.
Ürünün kutusundan çıkan uzaktan kumanda görülmeye değer. Diğer Unison Research markalı kaynak cihazları da kumanda edebilen bu şık ürün ahşap bir şasiye sahip. Kontrol tuşlarının bulunduğu yüzey ise alüminyumdan üretilmiş. Benim hoşuma giden bir özelliği kumandayı dik olarak da konumlandırabilmek mümkün.
Ürünün kutu içeriğine yukarıda görebileceğiniz gibi lambalar dahil edilmiş. Unison Research markasına sahip 2 adet EL34 ve Tungram markalı 2 adet ECC82’yi kolayca yerlerine takıp dinleme testlerime geçebilirim. Ürün üzerinde otomatik bias olduğu için aynı tür olması koşulu ile farklı lambaları denemek son derece kolay. tabii ki rahat durmayıp bazı denemeler yaptım! Sistemimdeki amplifkatörü ve pre-amplifikatörü devre dışı bıraktım. Pikap katı olarak Muzaffer Günal imzalı, MC pikap katını kullanacağım. Sistemimin geri kalan parçaları her zaman olduğu üzere aynı!
Bir yorum ekleyin