Korman Akustik – KA Kablo Kaldıracı

Korman Akustik üretimi “KA Kablo Kaldıracı” ürününe bir bakış atıyoruz. Daha önceki haftalarda KA Plak Üstü Dengeleyici ürününe bir ön bakış atmış ve sizlerle paylaşmıştım. Ürün tıpkı plak dengeleyici de olduğu üzere bu üründe Erkan Tezcan tarafından tasarlanmış.  Bu yazıda kablo kaldıracı nedir ne işe yarar konusunda da biraz bilgi vermeye çalışacağım. Ancak ilk önce ürünlere bir göz atalım isterseniz.

KA Kablo Kaldıracı makul mantıklı bir taban alanına sahip ahşaptan üretilmiş gerçekten harika gözüken bir ürün. Daha önce çeşitli markaların kablo kaldıraçlarını sistemlerimde kullanmıştım ancak işçilik olarak “KA Kablo Kaldıracı” hepsinden bir adım önde doğrusunu söylemek gerekirse. Tabii ki bu ses açısından önemli değil ancak ahşap üzerine uygulanan cila öylesine şık gözüküyor ki, bir yandan insan zeminde görülmeyecek bir yerlere bu kaldıraçları saklamaya insanın gönlü müsaade etmiyor. Kullanılan gomalak cilanın en önemli özelliği alt kısımda ahşap dokusunun detaylarını meraklı gözlere sunması. Ürün, ahşap seven benim gibiler açısından ayrı bir değer kazanıyor. Bu arada gomalak cila deyince ürün üzerinde tam 30 kat cila var. İnanılacak şey değil!

Ürünün alt tarafı kaymayacak şekilde polietilen bir taban ile kaplanmış. Ürünle alakalı bir diğer ayrıntı ise içerisinde özel bir ağırlık sisteminin olması ve daha hafif şekilde kullanım senaryosunda ağırlığın içerisinden çıkartılabilmesi. Üreticinin notlarındaki bir diğer ayrıntı ise kaldıracın üst bölümünde ahşabın ham hali bırakılarak kabloların, ham ağaca temas etmesi sağlanmış. Bu ilginç bir ayrıntı!

Kablo kaldıracı yaklaşık 5cm yüksekliğe sahip, kabloların yerleşeceği kısım ise 2,5cm civarında bir kalınlığa sahip. Özellikle yuvarlak kesitli hemen her tür tabloyu kolaylıkla kavrayabiliyor. Çok yüksek olmaması sayesinde ise devrilme gibi sorunlarda yaşatmıyor. Bu açıdan ürünü sevdim.

Peki şimdi asıl konuya gelelim. Kablo kaldıraçları tam olarak ne işe yarıyor. Bu noktada ilk önce kendi sistemimde ne amaçla kullandığımı anlatmakla başlayayım. Benim ilk amacım sistemin arka tarafındaki kablo karmaşasını kontrol altında tutabilmek. Tüm kabloların birbiri ile minimum kesişmesini sağlayacak bir düzeni bu tarz kaldıraçlar sayesinde kolaylıkla kurabiliyorum. Tabii ki bunun için bu tarz ürünlere ihtiyacınız yok. Kendinize basit çözümler bulabilirsiniz. Zaten bu konuları ilerleyen haftalarda bir yazı ile tartışacağız. Buradaki kilit nokta kabloların birbirlerini ile minimal şekilde temas etmesi . Bununda yöntemi kabloların birbirini dikey şekilde kesmesi olacaktır. Özellikle sistemlerinde pikap olan kullanıcılar, elektrik kablolarında bu tarz önlemler almaya çalışsınlar, çok faydasını görecekler. Bunu sağlamanın en “estetik” yolu özel kablo kaldıraçları kullanmak. Tabii ki CD kutusu ile bile bu tarz çözümler bulabilirsiniz. İlle gidip kablo kaldıracı satın almanıza gerek yok.

Benim ikinci kullanım amacım bazıları gerçekten değerli olan kablolarımı yerde toz ve kirden korumak. Seneler önce edindiğim hoparlör kablosu yüzeyinin yapısı itibarı ile toz tutmaya pek meraklı. Aynı şekilde elektrik kablolarımda bu yapıda. Kabloları yerden yükselttiğim zaman tozlanma ve kirlenme en az yarı yarıya azalıyor. Açıkçası sırf bunun için bile kablo kaldıracı kullanabilirim.

İşte bu noktada önemli bir konuya geliyoruz. Yerde toz, kir vesaire derken kablolarımız bir şekilde statik elektrik ile yüklenmeye başlar. Her ne kadar ekranlı kablolarda bunun çok önemli olmadığı düşünülse de, benim tespitlerime göre bu statik yüklenme zaman içerisinde sistemde bazı kayıplara yol açabiliyor. İkinci konu ise mikro titreşimlerin kablolar vasıtası ile sisteme taşınmasını önlemek. Evet bunları okuduğunuzda delice geldiğini veya ne safsatalar anlatıyor bu adam diyebilirsiniz. Ki kesinlikle haklısınız.

Burada kablo kaldıraçlarının bir avantajı devreye giriyor. Kablo kaldıraçları veya yerine kullanılabilecek ikame ürünler için pişme süreci beklemenize gerek yok, sadece sisteminizdeki kabloları düzenleyin, en iyi kayıtlarınızdan bir tanesini sisteminizde çalın ve karşısına geçin. Bir fark duyup duymayacağınıza bakın! Eğer özellikle yüksek frekanslarda bir farklılık hissediyorsanız, sistemde bir rahatlama olduysa, kablolarınızı düzenleyip yerden yükseltmek size de faydalı olmuş diyebilirsiniz. Yok olmadı ise 10 dakikanızı benim yüzümden harcamış oldunuz, kusura bakmayın!

Bu noktada kablo kaldıracının formu, yapım malzemesi bu etkinin derecesini belirliyor. Konik yapılar titreşimi kontrol altına alabilirken, farklı ahşaplar hem minimal titreşimleri sönümlendirebiliyor hemde elektriksel etkileri minimize edebiliyorlar. Korman Akustik’in KA Kablo Kaldıracı bu konuda etkili sonuçlar vermeyi başararak önümüzdeki senelerde benim sistemimde yerini aldı!

Korman Akustik “KA Kablo Kaldıracı” ile yine güzel işçiliği iyi fikirlerle harmanlayıp ortaya güzel bir ürün çıkartmayı başarmış. Tıpkı KA Plak Üstü Dengeleyici yazısında yazdığı gibi  orta ve üst sınıf sistemlere sahip ve egzotik ağaçların sese yaptığı o sıcak dokunuşları seven okuyucularımızın göz atmasında fayda olacaktır.  Çok karmaşık olmayan bir sistemde benim tespitlerime göre 4 adet kablo kaldıracı yeterli gelebiliyor. KA Kablo Kaldıraçları paket içerisinde 2 adet kaldıraç ile geliyor 2 set yani 4 adet kaldıraç çoğu sistem için yeterli olacaktır. Fiyat anlamında yorum yapmayacak mısınız diye sorduğunuzu duyar gibiyim ancak bu tarz bir üründe el işçiliğinin dolayısıyla sanatın fiyatını konuşmak bence doğru değildir. Ancak şunu söyleyebilirim ki, ürünü elime alıp baktığım zaman ecnebi muadillerine göre fiyatı çok çok makul durumda! Bu yorumu da daha önce okuduğunuzu biliyorum ama gerçek bu!

Not: Ürünün yurt içinde ticari olarak satışını Sigma Ses firması üstlenmiş durumda. Ancak farklı şehirlerde merak edenler için İstanbul’da Korman Akustik ile görüşerek ürünleri görme şansınız olabilir. Ayrıca İzmir’deki meraklılar açısından Stereo Mecmuası karargahında da ürün zaten kullanımda. İçecek bir şeyler alıp gelip görebilirsiniz :)

Korman Akustik – KA Kablo Kaldıracı
Yüksek sınıf ahşap kablo kaldıracı, özel yuvasında, paslanmaz çelik ağırlıklıdır. Yükseklik 52mm, kablo yerleştirme genişliği 25mm’dir. Ahşap yüzeylere (kablo yerleştirme yüzeyi hariç)30 Kat gomalak cila uygulamıştır. Taban, yüksek sönümlemeli EVA Polietilen malzemeden üretilmiştir. Bir çift takım olarak verilmektedir
Fiyat: 70 Dolar (KDV hariç)
Üreitici: Korman Akustik / Satış: Sigma Ses