J.C.Verdier – Control B MM/MC Pre-amp ve Dual Regulated Power Supply – 2

İsterseniz yavaş yavaş Dual Regulated Power Supply’ı size yakından tanıtayım. Önden bakıldığında kare formunda bir tasarıma sahip olan bu güç kaynağının ön paneli yine alüminyumdan ve kasası çekiçlenmiş demirden üretilmiş. Bu klasik eski cihazlarda da görebileceğiniz tasarım anlayışı, şasi içerisindeki lambaların hava almasını ve sıcaklığın dışarıya daha rahat transferini sağlıyor. Lambaların hem üzerine hemde yan tarafına denk gelen yerlerde havalandırma kanalları açılmış. İçerisindeki devasa trafonunda eklenmesiyle, cihaz acayip bir ağır bir hale geliyor. Tabii ki ön panelde firmanın geleneksel logosu buluyor.

Güç kaynağının arka bölümünde ise “Control B”ye elektrik sağlayacak çıkış bulunuyor. Sağ altta ise elektrik girişi ve üzerinde sigorta bulunuyor. Ürünü açıp kapatmak için eski tarz bir switch kullanılmış. Tüm Verdier ürünlerinde aynı switch standart olarak kullanılıyor. Söylenenlere göre bu tarz parçalardan özellikle 1970’lerde J.C.Verdier bayağı adetli stok yapmış. Verdier tasarımlarında askeri veya endüstriyel bileşenler kullanılıyor. Röportajda da görebileceğiniz üzere bu tarz ürünlerin kullanılması konusunda takıntılı tasarımcı. Ben size bir şey söyleyeyim mi, çoğu zaman da haklı çıkıyor. Bundan seneler önce ses kontrollerinde kullanılan pot’ları değiştirmek için çok özel parçalar ile Verdier’in kullandığı pot’lar arasında bir deneme yapmıştık. Sonuç hepimizi çok şaşırtmıştı. O kılıksız volüm pot’larının bin küsür Dolar’lık pot’lar ile aynı değerleri verebilmesi (aslında aynı kayba uğratması demek daha doğru) ve ses performansının da gayet başarılı olmasını bizzat yaşadım.

Neyse ürünün bilgileri ve model etiketi firma geleneği olduğu üzere basit şekilde yapıştırılmış birer etiketten fazlası değil.

Control B MM/MC Pre-amp ile Dual Regulated Power Supply arasındaki bağlantı standart Neutrik konektörlerle ile yapılıyor. Bu harika konektörleri bir kez taktığınızda; çıktı mı, gevşedi mi gibi sıkıntılarınız kesinlikle olmuyor. Verdier kutu içeriğine yeterli uzunlukta özel bir kabloyu tabii ki eklemiş. Firma kozmetik vesaire konularda ne kadar az özen gösteriyorsa, ürünün işleyişine dair konularda bunun tam tersine bir yaklaşımı her zaman görüyorsunuz. J.C.Verdier firması, ürünlerini kullananların hayatlarını kolaylaştıran ayrıntılar konusunda her zaman çok farklı bir yaklaşım göstermiştir. Sanırım benim tasarımcıyı sevmemde bu durumun büyük bir etkisi var!

Haydi gelin şimdi dinleme notlarına geçelim. Şaka yapıyorum haydi gelin coşkuya başlayalım!

İlk önce Dual Regulated Power Supply içerisinde biraz bakım yapalım. Sonrada lambalara girişiriz. İlk önce şasinin yanlarında bulunan 4 adet vidayı açarak üst kapağı çıkartacağız. Üst kapak dediğime bakmayın son derece ağır ve dikkatli şekilde çıkartmak gerekiyor.

Lambaları çıkarttıktan sonra Dual Regulated Power Supply’ın içini yukarıda görüyorsunuz. Rektifiyer olarak kullanılan 3 adet tüp var. Cihazın elektrik girişine kocaman trafo eklenmiş. Bu trafo rektifiyer tüpler için gerekli voltajı üretiyor. Arkasından tüpler içerisinden voltaj yükseltilerek “Control B”ye gönderiliyor. Dual Regulated Power Supply’ın en önemli özelliği gelen voltaj ne olursa olsun, Control B içerisindeki tüplere sabit bir voltaj gönderebilmesi.

Tube rolling coşkusuna girmeden önce cihazın içerisini temizleyeyim. Hazır bu durumdayken DeoxIT kullanarak lamba soketleri de dahil olmak üzere tüm konektörleri elden geçirdim. Bu tarz temizlikler için özel üretilmiş sıvılar kullanabileceğiniz gibi endüstriyel ürünleri de kullanabilirsiniz. Geçmişte Stereo Mecmuası’nda ProGold marka bir ürünü mercek altına almıştım. Yurtdışında bu tarz ürünleri yeni gümrük mevzuatları dolayısıyla getirtebilmek pek mümkün değil ne yazık ki. Bu yüzden yurtiçinden tedarik edilebilecek endüstriyel ürünlere bakmakta fayda var. Ben senede bir kez tüm cihazlarımı bu şekilde temizliyorum. Erkek adamın bahar temizliği böyle bir şey işte!

Dual Regulated Power Supply içerisinde 1 adet “5Y3” bir adet “6Y6” ve 1 adet “EF 184” kullanılmış. Benim Triode Spirit 2A3 amplifikatörümde de “6Y6” ve “EF 184” lambalar kullanıldığı için elimde çeşit çeşit lamba var. İlk olarak “6Y6” tüp ile başlayayım. Ürünün stok halinde gayet kaliteli RCA 6Y6G lambalar geliyor ama bizim için yeterince iyi değil. General Electric’in 1940’larda ürettiği meşhur “GE JG 6Y6G” lambalar ile değiştirerek biraz daha iyi performans elde edebilmemiz mümkün! Aşağıda günümüzde son derece nadir bulunan bu tüplerin fotoğraflarını ekledim.

Bu tüpler zaten oldukça nadirdir, koleksiyonumdaki askeri edisyonlar ise daha da nadirdir. Bu tüpler üretildiğinde en iyi kalitede üretilen tüpler bir kenara ayrılır ve ordu stokları için gönderilirdi. Askeri tüplerin değerleri hem daha iyidir hemde daha uzun süre stoklanacak şekilde üretilmişlerdir.

“GE JG 6Y6G” tüplere bir bakış attığınızda iki ibare dikkatinizi çekecek muhtemelen. Birincisi “black plate” İsterseniz hifi kültürü babında bu konuya bir değinelim. Plate dediğimiz şey tüp içerisindeki ikinci bir elektrot. Avrupalılar buna daha çok anot diyorlar. Bunların görevi elektron akışını düzenlemek. Daha doğrusu filaman ile plate arasındaki elektron akışını sağlamak. Peki “black plate” niye önemli. Bunun sebebi tüplerin şeceresine bakınca çıkıyor. Amerikalı üreticiler 1940’larda ürettikleri tüplerinde “black plate” kullanıyorlardı. Bu tüpler hem üretim kalitesi hemde ses karakteri açısından çok daha başarılıdır. Özellikle dual triyod dediğimiz ECC81-82-83 gibi tüplerde “black plate”e sahip tüpler kalite açısından Avrupa’lı büyük markalar ile kapışacak kadar iyidir. Bu arada “black plate” konusu özellikle Amerikalı üreticilere has bir şey.

İkinci ibare “smoked glass” Lambalarda cam kendi başına bir sorundur. Üreticiler farklı cam reçeteleri deneyerek lamba içerisindeki elektron akışını daha sağlıklı hale getirmeye çalışmışlardır. Cam, yapı itibarı ile elektron birikimine sebep olan bir bileşen. “Smoked glass” yine farklı markaların bu birikimi azaltmak için geliştirdikleri bir cam türü. Bu tarz camlara sahip lambalar özellikle 1940’ların başında üretilirdi. Yani elinizde seri numarası bile olmasa lambanın şeceresini çözebilirsiniz.

Üçüncü Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız