Cihazın sol tarafından itibaren açma kapama düğmesi, kulaklık çıkışı, mini jack girişine yer verilmiş. Bunun yanında birazdan bahsedeceğim USB girişi, kaynak girişi, ileri geri kontrol tuşları bulunuyor. Sağ tarafta ise çalma, durdurma, çekmece açma gibi fonksiyon tuşlarına yer verilmiş. Fonksiyon tuşları seçilen kaynağa göre görev yapıyor. Örneğin CD konumundayken çekmece açan tuş, radyo konumunda bant değişikliğine yarıyor. Bu sayede cihazın ön paneline çok fazla düğme konulmadan bir çok fonksiyonun kullanılabilmesi sağlanmış.
USB girişinden yukarıda bahsettim. USB girişine iPod sahibi olanlar cihazlarını bağlayabilirler. Desteklenen modeller şu şekilde; iPod (5. nesil) iPod classic, iPod nano (1’den 5. nesle kadar) ve iPod touch (1’den 3. nesle kadar) iPod içerisindeki şarkıları kontrol etme, ileri geri atlama gibi özellikler uzaktan kumandadan kontrol edilebiliyor. Peki benim gibi iPod sahibi olmayanlar USB girişinden faydalanabilir mi derseniz cevabım evet. USB bellekler ve taşınabilir disklere destek veriliyor. Disklerin FAT16 veya FAT32 olarak formatlanmış olması gerekiyor. NTFS ve pek yaygın olmayan Linux formatlarına destek verilmiyor. USB’den MP3 ve WMA müzik dosyalarını çalma destekleniyor. USB belleğe deneme için attığım dosyaları sorunsuz olarak çalabildim. Uzaktan kumanda veya cihaz üzerindeki düğmeler ile şarkılar arasında gezebilmek son derece basit. Dosyaların bilgilerde cihazın ekranına geliyor. Ayrıntılı bilgiler için ise uzaktan kumandanın “menu” tuşuna basmak yeterli. Farklı MP3 çaları olanlar ise mini jack girişe kendi taşınabilir müzik çalarlarını bağlayabilirler. Cihazla geçirdiğimiz zaman boyunca Seçil Hanım bu fonksiyonu bol bol kullandı. Bayanların teknolojik cihazlarda fonksiyonel olmayan şeyleri sevmediğini ve dolayısıyla kullanmadığını düşünürsek demek ki kullanım kolaylığına önem verildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu arada USB belleklerden seçeceğiniz parçalardan listeler programlamak da mümkün. Ancak bu fonksiyonla ben hiç uğraşmadım. Karışık çalma, tekrar etme gibi fonksiyonlar da unutulmamış. Böyle bir arayışı olanlar için yazmış olayım.
USB girişinin özellikleri bununla bitmiyor. USB belleğinize kayıt yapabilmeniz mümkün. Bu özellik benim çok hoşuma gitti. Örneğin plak çalarken tek bir tuşa basarak şarkıları USB belleğinize MP3 formatında atmak büyük kolaylık. Bunun yanında CD veya radyodan da kayıt yapabilirsiniz. Bu fonksiyonla bayağı vakit geçirdim. Kaydedilen dosyalara Audio001.MP3 gibi bir isim veriliyor. Bu dosyaları daha sonra bilgisayarınızla düzeltebilirsiniz. Bu arada plak kaydederken şarkı bittiğinde yeni kayıt başlatmazsanız daha sonra bilgisayar ortamında dosyaları bölmeniz gerekiyor. Ki ben genelde bu şekilde kayıt yaptım.
Cihazın radyosu da son derece başarılı. Evimizin bulunduğu yer FM yayınlarını harika şekilde alabilmemizi sağlıyor. CR-H500NT’nin radyo özelliği son derece başarılı. FM bandı için 30 adet AM bandı için ise yine 30 adet radyo kanalını hafızaya alabilirsiniz. Radyodan veri alınan RDS sistemi de destekleniyor ancak yurt dışındaki örnekleri görünce bizdeki radyo kanalarının bu konuda biraz çalışması gerektiğini düşünüyorum.
CR-H500NT’nin bir diğer özelliği internet radyolarını dinlemeye imkan vermesi. Bunun yapabilmek için biraz ayar yapmamız gerekiyor. Allah’tan işlemler son derece basit. İster ethernet isterseniz kablosuz ağ üzerinden internete bağlanabilmeniz mümkün. Buradaki en zor iş, eğer kablosuz ağ kullanacaksanız network şifrenizi girmek. Benim ki gibi uzu(uuuu)n bir şifreniz varsa cihaz üzerindeki tuşlarla bayağı haşır neşir olacaksınız. Bu işlemi bitirdiğinizde radyoları aramaya geçebilirsiniz. Listeler tabii ki uzun ancak TEAC tasarımcıları hayatımızı kolaylaştırmışlar. Türe, ülkeye gibi aramalar yaparak hatta dinlemek istediğiniz radyo ismini girerek menülerin içerisinde kaybolmanız önlenmiş. Ayrıca favori listeleri oluşturarak hayatınızı daha da kolaylaştırmak elinizde. Tüm bu işlemler kumanda ile oturduğunuz yerden rahatlıkla yapılıyor. İnternet radyolarına alıştıktan sonra CD dinlemeyi bırakan bir sürü insan duyuyoruz. Bu durum gayet normal elinizin altında binlerce seçenek var. İşin güzel tarafı internet radyolarının yayın kalitesinin FM bandında yayın yapanlardan uzak ara iyi olması. Radyo dinlemeyi seven insanlar için bir kere ayar yaparak canınızın istediği kanala istediğiniz zaman ulaşmak büyük kolaylık olsa gerek. Bana sorarsanız CD ve plaklarımla çok mutluyum ben!
CR-H500NT’nin bir diğer özelliği network medya çalar olarak kullanılabilmesi. Bunun için cihazı LAN kablosu ile ev ağınıza bağlamanız gerekiyor. Bunu yaparken bilgisayarınızda işaret edeceğiniz dosyaları paylaşıma açmanız gerekiyor. Böylece cihaz üzerinden o dosyaların içerisindeki müzik dosyalarını kontrol edebiliyor ve çalabiliyorsunuz. Bu işlemler yazarken zor gibi görülebilir ancak kullanım kılavuzunda resimli olarak adım adım tüm işlemler anlatılmış. Ben kendi adıma dosyaları USB belleğe atıp dinlemeyi daha fonksiyonel buldum. Ancak diyelim ki, farklı odadaki bir bilgisayarın içerisindeki müzik dosyalarını dinlemek istiyorsunuz o zaman bu özellik hayat kurtarıcı olabilir.
Bir yorum ekleyin