İlk bölüme ulaşmak için tıklayınız
Aslında bakalit base 6SN7 ve 6SL7 yerine NOS China metal Base kullanabilselerdi daha iyi sonuç alacakları kesindi ama aldığım son haberler bu tüplerin sayısının çok az kaldığı yönünde ..
Sanırım devamlılık açısından bant üretimi olan ama pek çok Audiophile tarafından üretilen en iyi 6SN7, 6SL7 olarak nitelendirilen bakalit base Shuguang’lar kullanılmış.
İncelemeye konu olan iki amplifikatör bir arada. Buradan bile oldukça şık gözüküyorlar değil mi?
Her iki amplifikatörü de yan yana alarak iç detayları görmek için açtım. Son derece kalın ve dengeli bir alt kapak üzerinde 3 dengeli ayak konulmuştu. Her zaman sorun olan alt kapak açılımındaki kasılmalar olmadan rahatça açılan kapağın altından gerçekten çok başarılı bir çalışma göze çarpıyordu. Güç açısından toleranslı metal film dirençler çok pahalı amplifikatörlerde göreceğimiz Jensen Paper Oil kondansatörler , gümüş kaplı sinyal yolu kablolama ve 24 stepped attenuator volume pot oldukça kaliteli büyük ihtimalle gümüş kaplı seçici selektör ve auto bias ve bias devreleri dışında point to point çalışma bu fiyat diliminin çok üzerinde bir kalite oluşturuyordu. Malzeme kalitesi Mystere ve Astro Black 50’de tamamen aynı, bir değişiklik yapılmamış. Ufak tefek malzeme değişiklikleri kaliteden ödün verilmeden uygulanmış. Meraklısı,” modifiye” edeyim dese değiştirecek parça bulunamayacağı inancındayım.
Test etmek için iki hoparlör kullandım. Bunlardan bir tanesi Fransız Cabasse firmasının 7-8 yıldır çıkardığı ucuz serinin efsane ismi MT30 Antiqua bookshelf ve ikincisi ise Eton-Accuton-Morel dizilimli Criss AV Quantum. 3 yollu bu isimsiz pek bilinmeyen hoparlör için ayrıca bir yazıyı Stereo Mecmuası okuyucuları için hazırlamayı düşünüyorum.
İlk testim Dvorak dörtlüleri oldu. Prazak Kuar-tet’den çıkan Diapason ö-düllü CD, Çek mühendislerin bir kayıt ha-rikası. Cihaz testleri için rahatlıkla evi-nizde bulundurabileceğiniz bu CD; Prazak dörtlüsünün zirvedeki çalışmalarından. Cabasse hoparlörlerde klasik Fransız kabinlerinin parlak, biraz adamın cildini çizen tizler olsa da, detaylardaki parlaklık rahatsız etmeyecek düzeydeydi. Fakat bu CD’deki parlaklık AV firmasının Accuton mid ve Morel tweeter ikilisinde mükemmel bir yumuşaklığa kavuştu. Bu CD’nin galibi Melody Astro Black 50 oldu..
Doğal ortam ses kayıt tekniğinin uygulandığı CD bir solukta sona geldi. Amplifikatörü bir saat ısıtarak hazırlamış olmamama rağmen ilerleyen her dakika doyumsuz güzellikte bir Dvorak dinletisi sağladı.
Daha sonra Marc Antoine Charpentier “Te Deum’un bir araba dolusu ödül almış CD’sine sıra geldi. William Christie yönetimindeki Les Arts Florsissans grubunun muhteşem çalışması Harmonia Mundi plak şirketinin son dönem yüz akı çalışmalarından birisi. Bol bol ödül almış ,ödüle doymamış bu yorum yine beni AV Quantum hoparlörlere sürüklese de koro ve soprano pasajlarında Cabasse hoparlörlerde muhteşem bir tını oluşturdu. Bu CD’de her iki amplifikatörde de benzer sonuçlar elde ettim.
Bir sonraki CD Eliana Elias’in Bossa Nova’sı oldu. Yıldizı kendi ülkesinde parlak ama dünyada gereken ilgiyi görmediğini iddia eden sanatçı için benim söyleyeceğim öncelikle kayıt mühendisinin kulağının çekilmesi olacak. Mat ve mikrofon seçimlerindeki hatalar CD’yi teknik kalite olarak ön plana çıkaramamış. Yorum mükemmel ama teknik açıdan sınıfta kalmış bir CD.
Elias’ın CD’sinde Cabasse gerçekten çok başarılı bir sonuç verdi. Gümüş interconnect kullandığımda tepkimeler mükemmeldi; hızlı ve müzikalitesi cok üst düzeyde bir izlenim edindim. Hatırlatmakta fayda var, kendi sınıfında tercih nedeni olabilecek bu kabin, özellikle İngiliz ses anlayışına alışkın olanlar için biraz riskli bir secim …. Bu arada Mavi Hifi firmasından aldığım haber yeni nesil Cabasse hoparlörlerin yola çıkmak üzere olduğuydu. Kısa süre sonra bu kabinleri tek başına test olanağımız olacak.
Son olarak değerli dostum Tambur sanatçısı, ince sazın tanbur üstadı Murat Aydemir’in son solo çalışması vardı. Önce başarılı yorumları için kendisini kutlayıp CD’yi baştan sona dinledim. Meraklısı varsa Türk Sanat Müziği dinleyenlerin mutlaka bir lambalı amplifikatör ve Fransız kabini almalarını öneriyorum…
Cabasse için söylenecek tek söz var. Eleştiriyi fiyat performans bazında değerlendirmek gerekirse MT 30’un neden efsane olduğunu ancak karşısında oturunca anlıyorsunuz. Dengeli bir sesi olmadığı kesin ama bazı müzik türlerinde emsalsiz hale geliyor. Başta yerel müziğimiz, şarkılarımız ve türkülerimiz için biçilmiş kaftan. Bu hoparlörle ilgili kısa bir yorumumu ekte veriyorum.
Sonunda bu kısacık açıklamalar için iki haftamı harcadığımı söylemem lazım. Her iki amplifikatörde son yaptığım değişiklikler; Efsanevi Svetlana C logo KT 88 ve benim çok sevdiğim Valve Art 6550 denemeleriydi .Mystere’e Tesla E34L , Valve Art EL34 ve Svetlana EL34 taktım. Her iki amplifikatörde Svetlana ile çok daha iyi, hele sürücüleri NOS Sylvania veya Tung Sol yaparsanız tadına doyulmuyor.
Mystere KT88’de biraz olsun mat kalan sesini EL34’de kaybetti. İlginçtir ki KT88 den daha yumuşak çalar dediğim 6550 beni ilk kez hayal kırıklığına uğratıp Mystere’de caz müzikte daha iyi sonuç verdi.
EL 34’de ise JJE34L -Cabasse kombinasyonu tercih edilebilir bir boyut oluşturmadı…
Mystere amplifikatör için ; Valve Art 6550 ve Sylvania NOS sürücüler, Melody amplifikatör için ise Svetlana C logo EL34 ve KT88 Tung Sol sürücüler en başarılı kombinasyonlar oldu
Valve Art lambalar, Cabasse ile daha iyi iken AV Quantum ile Tesla-Svetlana lambalar bence çok daha başarılı.
Her iki amplifikatörde bas ve Mid sesler dengeli. Melody’de tizler biraz daha başarılı, Mystere ise tüketiciye tüp tercihinde daha fazla olanak tanıması açısından daha avantajlı. Üstelik beslemeyi tüpsüz yaparak 101 gibi zor bulunur bir tüpü aramaktan tüketiciyi korumuş, üstelik auto bias ile ayar sıkıntılarından da tüketiciyi kurtarmış.
Bunun yanında Melody trafolar açısından biraz daha büyük ve daha güçlü . XLR girişle ciddi bir tercih konusu oluşturmuş. Müzikte pasajlar arasındaki detaylar ve dinamikler açısından Melody biraz daha önde görülüyor.
Hangisi alınacak derseniz bana kalırsa eğer bias ayarı yapacaksanız ve KT88 ve 6550 dışında bir lamba kullanmak gibi bir düşünceniz yoksa Melody…
Pratiklik ve sorunsuz kullanım, tüp seçeneklerinin genişliği açısından ise kesinlikle Mystere. Her iki amplifikatör ses açısından bir yarışa gireceklerse benim açımdan Melody’nin sesinin özellikle tizlerde biraz daha başarılı olması, güç acısından Mystere’ye göre daha başarılı oluşu avantaj. Ama satıcı açısından Mystere tam bir satıcı dostu… Sat ve unut…. Neden derseniz. Tüp değiştirme açısından çok aktif olan Türk tüketicisi her değişimden amplifikatörü eline alıp bias ayarı için yollara düşecektir .
Olumsuzluklara gelince,
Tüp üzerindeki koruyucunun üzerlerinin delik olamayışı hava sirkülasyonu açısından ciddi bir sorun oluşturuyor. Ürünün kapağını açmanızı öneririm. Koruma kapağı kapalıyken bir süre sonra tutmak imkansız hale geliyor bunun tüplere çok faydası olacağı inancında değilim.
24 step volume potu öyle pek kolay dönen bir yapıya sahip değil. Bu nedenle özellikle Mystere volume düğmesi silindirik kaygan ve tutuculuğu yok, bir dizayn hatası söz konusu..
Firma yüksek kaliteli lake boyanın darbelere fazla dayanıklı olmadığını söylüyor aman darbelere dikkat…
Vefa Çiftçioğlu.
Bir yorum ekleyin