Stereo Mecmuası’nda ilk kez Audionet marka bir cihazı konuk ediyoruz. Alman üretici, hifi dünyasında geliştirdiği teknolojiler ile tanınıyor. Amplifikatörlerinde kritik yapıdaki ve önemli elektronik bileşenlerde tasarladıkları özel yapılar, DAC ve Stream’larında kullandıkları jitter önleme teknolojileri gibi patentli bir çok tasarım ile tanınan Audionet, mühendislik konusundaki becerileri ile dikkat çekmeyi başarmış. Firmanın “all in one” yani hepsi bir arada kategorisinde en güncel ürünlerinden bir tanesi olan “DNA I” bu yazımızda konuğumuz. DNA’nın açılımı Dijital Network Amplifier. Tahmin edeceğiniz üzere cihaz içerisinde, entegre bir amplifikatör, DAC ve network müzik çalar var ve tüm özelliklerine göz atacağımız için işimiz uzun, hemen incelememize geçelim.
Ürüne baktığımız zaman çok fazla özellik sunmasına rağmen dış görünüşünün son derece sade olduğunu görüyoruz. Cihazın ön panelinin tam ortasında ekran bulunuyor. Bu ekranın ışık şiddeti ayarlanabildiği gibi tamamen kapatılabiliyor. Ekranın hemen üzerinde firmanın logosu, altında model kodu işlenmiş. Cihaz üzerinde 4 adet düğme bulunuyor. Sol tarafta açma kapama tuşu, hemen yanında yaptığınız ayarları onaylamak için kullanılan “set” tuşu, sağ bölümde ise çok fonksiyonlu birer düğme var. Cihazın ön yüzünde başka herhangi bir düğmeye yer verilmemiş. Son derece sade tasarım detayları cihazın yan bölümlerinde de devam ediyor. Cihazın süt bölümünde son derece fazla havalandırma kanalı dikkat çekiyor.
Havalandırma kanalları demişken ilginç bir ayrıntıyı paylaşayım. Cihazın devre kartlarında son derece fazla Led ışık var. Yandan baktığınızda bu ışıkların bir kısmını arkadan baktığınızda ise tamamını görebiliyorsunuz. Ancak önden bu ışıklar kesinlikle fark edilmiyor. Tasarımcılar havalandırma kanallarını önden arkaya doğru meyilli tasarladıkları için siz müzik dinlerken bu ışıkların varlığından haberdar bile olmuyorsunuz. Böylelikle loş ışıkta müzik dinlemeyi sevenlerin gözleri de rahatsız olmuyor. Güzel bir detay! Cihazın gümüş ve siyah renk seçenekleri olduğunu da ekleyeyim.
DNA I’nın arkasında sol alt bölüm analog giriş ve çıkışlara ayrılmış. Üç adet RCA girişin yanında bir adet RCA pre çıkışa yer verilmiş. Bunların hemen üstünde dijital ve network girişleri var. Sırasıyla standart USB girişi, 1 adet koaksiyel bir adet optik giriş, LAN girişi, mini USB girişi ve kablosuz ağ anteni soketi bulunuyor. Arka bölümün ortasında sağ ve sol hoparlörler için birer set çıkış var. Bu çıkışlarda konektör tercihini Furutech’ten yana kullanmış Alman üretici. Konektörler Furutech’in Rhodium serisinden. Bunun hemen altında ise kulaklık girişi ve topraklama konektörüne yer verilmiş. Cihazın sağ bölümünde ise Audionet cihazları birbiri ile bağlayabileceğiniz Audionet Link bağlantısı, “DNA I”i ev otomasyon sistemine entegre etmek üzere kullanılacak RS232 konektörü ve elektrik girişi ile açma kapama düğmesi bulunuyor.
Cihazın üzerinde standart hali ile bir pikap katı bulunmuyor. Opsiyon olarak satın alınabilme seçeneği mevcut. Bu noktada cihazın giriş ve çıkışları arasında sevmediğim bir şeyi de hemen ekleyeyim. Kulaklık girişinin cihazın arkasında hoparlör bağlantılarının altına yerleştirilmiş olması bana sorarsanız çok hatalı bir karar. Cihazın ön panelinde yeterli yer mevcut iken, arka bölümüne eklenen kulaklık çıkışının tüketiciye getirdiği tek şey maalesef eziyet. Halbuki 6,3mm kulaklık katının performansı benim gayet hoşuma gitti. Ancak seçilen konum, kulaklık kullanıcıları açısından uygun değil. Şahsen elimin altında böylesine başarılı bir kulaklık çıkışı varken gönül rahatlığı ile kullanmak isterdim.
Cihaz içerisinde Audionet’in kendi patentli çok sayıda teknolojisinin kullanıldığından bahsetmiştim. Bunların detayına girmek yerine hayatımıza nasıl etki ettiğine bakmak daha mantıklı olacaktır. Örneğin elektrik sisteminize DNA I’i bağladınız ve polariteye dikkat etmediniz. Bu durumda ekranda size yukarıdaki uyarı çıkıyor. Yapacağınız tek şey, cihazı kapatıp kablonuzun yönünü değiştirmek. Hazır teknik özellikler demişken üreticinin bize sunduğu verilere de bakalım. Cihazın çıkış gücü 2 x 120W (8 Ohm) veya 2 x 230W (4 Ohm) damping faktörü 1,000 @ 100 Hz. Kapasitans: > 96,000 µF. Sinyal gürültü oranı THD + N: < -93 dB. Cihazın DAC katı, her giriş için -ki buna network stream özelliği dahil- 24bit /192kHz çözünürlük desteğine sahip. Bu değerler günümüzün standartlarını tutturuyor. Tabii ki meraklıların bir kısmı 32bit desteği yok mu diyecektir. Audionet tasarımcıları cihazda bu desteğe yer vermemişler. Bana sorarsanız eksiklik sayılmaz ancak en güncele sahip olmak isteyene meraklılar açısından sorun olabilir diye belirtmek lazım.
Hemen her network uyumlu cihaz açısından ilk kurulum süreci biraz zorlu olur. Özellikle de kablosuz ağ kullanmayı planlıyorsanız, kumanda üzerinden ayarları yapmak biraz zorlayıcı oluyor. Cihazın ön paneli oldukça sade olduğundan tüm işlemler uzaktan kumanda üzerinden yapılıyor. Kumanda gayet sağlam ve metalden üretilmiş. Audionet DNA I üzerinde kablosuz veya kablo ile ağa bağlanma özelliği var ve ben kablosuz ağı tercih ettim. Cihazın kutu içeriğine eklenen anten sayesinde bağlantı konusunda bir sorun yaşamadım ancak kablolu bağlantı seçeneğinin elinizin altında olması avantaj. Bir şekilde ağ kurulumunu yaptıktan sonra işleri kolaylaştırmak için Android veya Apple akıllı telefon veya tabletinize “Audionet Music Manager” yazılımı kurabilirsiniz. Bu yazılımlar üzerinde neredeyse tüm işlemleri cep telefonunuzdan yapabilir hale geliyorsunuz. Yazılım gayet sade ve güzel çalışıyor.
Bir yorum ekleyin