EKCO VE55SE ülkemizde vakum tüplü hifi pazarına giren en yeni ürünlerden bir tanesi hatta belki de en yeni ürün. Entegre yapıdaki amplifikatörü ülkemize ilk ithal edildiği dönemde dinleme fırsatım olmuştu. Aradan geçen zaman içerisinde araya evlilik gibi olaylar girince ve dolayısıyla Stereo Mecmuası’nın yeni sayısı gecikince amplifikatörü yeniden dinlemek üzere Fonetik demo odasının yolunu tuttum.
Firma 1901 yılında İngiltere Essex ‘te doğan Eric Kirkham Cole tarafından kurulmuş. Okuldan ayrıldıktan sonra Eric Cole radyo yapmak ile ilgilenmeye başlar ve 1922 yılında radyo yayınları ile ilgili alıcılar üreten bir firmada işe başlar. Bu günlerde İngiltere’de ticari radyo yayınları yeni başlamıştır. Bu firma da iki vakum tüplü alıcının üretiminde bulunur. Bu alıcılar pillere ve kulaklıklara sahipti ve satış fiyatları 6,1 Sterlin olarak belirlenmişti.
Bu sürecin bir veya iki yıl sonrasında Eric Cole, pahalı ve kısa ömürlü pillerin yerini alabilme potansiyeline sahip bir teknoloji geliştirir. 1925 yılında bu teknoloji ile bazı yatırımcıların ilgisini çeker ve kendi firmasını açmak için gerekli finansmanı bulur. Firmanın ismi Eric Kirkham Cole’dan türetir. İlk isim ve ismini baş harfleri ile soy isminin tamamı; yani EKCO kurulmuş olur.
1927 yılında şirketin kuruluşundan 2 yıl sonra fabrika kurulur. İlk kuruluşundan itibaren hızlı şekilde büyüyen firma 1930 yılında daha büyük bir fabrika açmak zorunda kalır. Bu yıllarda firma radyoları için bakalit şasiler üretmeye başlar. Firmanın bu alanda üretim yapan fabrikası çok hızlı bir şekilde gelişir.
İlerleyen yıllarda radyo çağının sona ermesiyle EKCO firması hi-fi pazarından ayrılır ta ki IAG grup tarafından satın alınana kadar. Firmanın ilk ürünü olan entegre amplifikatörü dinlemek için Quad 99 CDP-2 CD çalar ve Quad 22L-2 hoparlörlerden oluşan bir demo sistemi kurduk. Tüm kablolar (interconnet, hoparlör ve elektrik) Cardas markasından seçildi.
EKCO VE55SE klasik yapılı bir push pull entegre amplifikatör. Amplinin gücü kanal başı ikişer adet olmak üzere dört adet KT88 vakum tüp ile sağlanıyor. Opsiyonel olarak 6550 tüpleri de kullanabilmek mümkün. Amplinin giriş katında ise toplam beş adet dual triyod kullanılmış. 1 adet 12AX7 ve 4 adet ise 12AU7. VE55SE’de toplam 5 adet kaynak girişine yer verilmiş ayrıca iki adet hoparlör çıkışı bulunuyor. Amplifikatörün ön bölümünde yer verilen hoparlör seçim düğmesi ile çalacağınız hoparlör setini seçebiliyorsunuz.
Bu özellik farklı odalarda müzik dinleyen okuyucularımız veya çok test yapan hi-fi meraklıları için avantaj yaratabilir. Tek bir hareketle hoparlörler arası geçiş yapabilme imkanı var. Merak eden okuyucularımız için hemen söyleyelim, aynı anda iki set hoparlörü kullanma imkanınız yok. Zaten böylesine bir özelliğe müzik dinlemek isteyenlerin böyle bir ihtiyacı olmayacaktır diye düşünüyorum.
EKCO entegre amplifikatör son derece şık. Kaldırmak isteyince oldukça ağır olduğunu fark ettiğiniz amplifikatörün ön panelinde sol tarafta yukarıda bahsettiğim hoparlör seçici, onun yanında triode / ultra linear seçim düğmesi onun yanında ise NF Adjust seçim tuşu var. Amplinin orta bölümünde ses kontrolüne yer verilmiş en sağ tarafta ise kaynak seçim düğmesine yer verilmiş. Amplifikatör son derece şık bir kozmetiğe sahip. Ampli üzerinde genel olarak siyah dikkat çekiyor. Ön panel pürüzsüz alüminyumdan üretilmiş. Aynı şekilde minik dual triyodları koruyan bölümde. Amplinin yatay yüzeyinde ise farklı bir siyah plaka kullanılmış. Trafolarda yine siyah bir kutu tarafından korunuyor. Farklı işlenmiş metal yüzeyler sayesinde amplinin genel yüzeyleri siyah olmasına rağmen farklı etkiler yaratılmış.
Resimlerde dikkat edeceğiniz gibi simsiyah bir ampli değil EV55SE. Ancak asıl dikkat çeken kozmetik özellik amplifikatörün yanına eklenen parlak ahşap paneller. Bu sayede son derece şık görünen bir şasi üretilmiş. Amplinin ön panelinde bulunan EKCO logosu da son derece dikkat çekiyor.
Bir yorum ekleyin