XTZ Room Analyzer Bölüm II

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayın

Yukarıda iki tip ölçüm yapabileceğimizi belirtmiştim. Eğer hoparlörün frekans yanıtı ile ilgili test yapacaksanız mikrofon ünitesini hoparlörünüzün önüne konumlandırmanız gerekiyor. Oda frekans cevabını ölçmek için ise mikrofonu oturduğunuz konuma yerleştireceğiz. Bu ölçüm için iki farklı mod bulunuyor. İsterseniz tek noktadan ölçüm yapıyorsunuz. Bu nokta hoparlörleriniz ile dinleme noktanız arasındaki üçgenin ucu.

Diğer mod ise 3 noktadan ölçüm modu. Tek noktadan ölçüm modu hifi sistemlerin ve dinleme odasının analizi için önerilen yöntem. Ancak oda içerisindeki frekans yanıtında sorun olduğunu fark edersek 3 nokta ölçüm moduna dönüyoruz. Frekans eğrisinde oluşan sorunlar grafik üzerinde anlamsız derecede yüksek veya düşük frekans eğrilerinin oluşması ile anlaşılıyor. Normal koşullarda eğer hoparlör konumlandırmasında sorun yoksa, bunun oluşması pek normal değil. 3 nokta ölçüm modu çok uğraşmak istemeyen ve ortalama iyi performans arayanların kullanabileceği bir mod. Ancak benim şahsi görüşüm XTZ’yi satın alan kimse azı ile yetinmeyeceğinden kolları sıvayıp tek noktadan ölçüm modu için mikrofonu yerleştireceğim.

Mikrofon yerleşiminde dikkat edilmesi gereken şey, ölçüm ünitesini “tam olarak” dinleme yaptığımız yere yerleştirmek. Bunun yanında kulaklarımız ile mikrofonun alıcısının aynı yükseklikte olmasına dikkat etmek gerekiyor. Mikrofon, bükülebilir tasarlandığından bu işlem çok zor değil.

Tabii bu arada kablolar uzun olduğundan siz bir kenarda bilgisayarınızın ekranından olup biteni görebildiğiniz gibi parametrelerle rahatça oynayabiliyorsunuz. Ben SynRTA yazılımını denerken laptop kucağımdayken yaptığım ölçümlerle, ayrı bir mikrofon ile uzaktan yaptığım ölçümler arasında bir miktar sapma fark ettim. XTZ ile bu sapma durum otomatik olarak ortadan kalkıyor. Ayrıca mümkün olduğunca sessiz bir zamanda ölçümleri yapmak çok önemli. Bu yüzden gürültünün nispeten az olduğu akşam geç vakitlerde test yapmak çok önemli. Özellikle XTZ en ufak sesi yakalayabildiğinden test sonuçlarınızın optimal olması için dış gürültüyü mutlaka göz önüne alın.

Ben testlerime ilk önce yankılanma (reverberation) testi ile başladım. İlk önce tüm akustik önlemlerimi kaldırdım. En çok merak ettiğim testle ilgili XTZ’nin kitapçığında çeşitli grafik örnekleri verilmiş. İlk testimde beklediğim gibi yüksek yankılanma zamanı ortaya çıktı. Durum muhtemelen salonda kullandığım duvar kağıdından dolayı facia çıkmadı ancak pek iyi de olduğu söylenemez. Uzun yankılanma süresi dinleme odası için iyi bir şey değil.

Bu testin hemen ardından hemen elimdeki tüm imkanları kullanarak yankılanma (reverberation) testini tekrarladım. Durum çok daha iyi oldu ancak bas ve orta frekanslarda bir miktar sorun gözüküyordu. Bunun üzerine hoparlörlerin arkasına minder takviyesi yapınca durum daha da iyileşti. Ayrıca halınızı hoparlörlerinizin önüne yaklaştırmak da iyi sonuçlar veriyor. Odanız içerisindeki pencereler, TV ekranı ve cam çerçeveye sahip tablolar, yankılanma zamanı ile direkt olarak ilgili. Camlara mümkün olduğunca kalın perdeler, TV ekranlarını mümkünse dinleti esnasında kalın bir örtü ile örtmek yine aynı şekilde tabloları örtmek yankılanma zamanının normale dönmesi için yapılabilecekler.

Üçüncü Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayın