XTZ Room Analyzer Bölüm I

Son birkaç senedir akustik ölçüm yazılımları konusunda yurt dışında ciddi bir hareketlilik var. Türkiye’de bu sene akustik konusu daha ayrıntılı şekilde ele alınmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde SynRTA akustik ölçüm programı yazımda bu konulardan ayrıntılı şekilde bahsetmiş ve bu ücretsiz açık kaynak kodlu yazılımı test edip, Stereo Mecmuası okuyucularına tanıtmaya çalışmıştım. SynRTA yazılımıyla ilgili makalemizi okumadıysanız, öncelikle sizi buraya alalım.

Yukarıda bahsettiğim hareketliliğe konu olan yazılımların en önde geleni XTZ Room Analyzer. Stereophile’dan 2009 yılında ödül alan ürünle ilgili aralarında 6Moons’un da bulunduğu bir çok dergi ve web sitesinde incelemeler yayınlandı. Aslında XTZ’ye bir yazılım demek çok doğru değil. Oda akustiği ölçüm çözümü demek daha doğru. Çünkü yazılım bu sistemin sadece bir parçası. XTZ’yi satın aldığınızda USB bir ses kartı, mikrofon ve gereken tüm kablolar kutunun içerisinden çıkıyor. Kutudan tek çıkmayan şey Room Analyzer yazılımı. Bu yazılımı XTZ’nin web sitesinden indiriyoruz. Bu yazılımın demo versiyonunu indirmek mümkün ancak tam sürümünü indirmek için kutunun üzerinde bulunan seri numarasını sisteme tanıtmak gerekiyor. Kısa süren bir kayıt işleminin ardından yazılım indiriliyor. Yazılım oldukça küçük boyutlu olduğundan indirme işlemi kısa sürede tamamlanıyor. Bu arada hemen bir parantez açalım. XTZ yazılımı kutu içerisinden çıkan USB ses kartını görmeden çalışmıyor. Yani bir şekilde yazılımı edinip kendi ses kartınızla kullanmayı düşünüyorsanız uyarayım; boşuna uğraşmayın! Uzun lafın kısası son dönemlerde oldukça ses getiren XTZ Room Analyzer sistemi Stereo Mecmuasında mercek altında.

Öncelikle kutu içeriğine bir bakalım. Kutunun içerisinden oldukça ayrıntılı bir kullanım kılavuzu (İngilizce ve İsveççe) çıkıyor.

Bunun yanında bilgisayarlarımızla kullandığımız mikrofonlara oldukça benzeyen ancak hem görüntüsü hemde malzeme kalitesi ile ben farklıyım diyen bir mikrofona sahip. Mikrofonun ucunda ses kartı bulunuyor. Ses kartı taşınabilir USB bellek modüllerine benziyor. Ancak mikrofon ile bütünleşik.

Kutu içerisinden çıkan bir diğer parça taban ünitesi. Aslında bu parça daha çok dock olarak da isimlendirilebilir. Bu parçanın üzerinde USB girişi var. Bu bölüme mikrofonu takmak gerekiyor. Bu taban ünitesi boyutuna göre oldukça ağır. Bu sayede ölçüm sırasında oynaması önlenmiş.

Kutu içerisinden gerekli tüm kablolar çıkıyor. Kablolar oldukça uzun. Oldukça uzun sayılabilecek bir USB kablosunun yanında 5 metrelik bir de tek kanallı RCA kablosu var. Bu kabloyu eğer subwoofer’ınızla ilgili bir ölçüm yapacaksanız direkt olarak subwoofer’ınıza takıyorsunuz. Eğer sizde benim gibi pre-amplinize (veya entegre amplifikatörünüze) takacaksanız, kutu içerisinde Y şeklinde bir RCA kablo bulunuyor. Bu sayede tek kanallı RCA kablosunu stereo bağlantıya hazır hale getiriyoruz.

Bağlantıları yapmadan önce yazılım ile neler yapabileceğimiz konusuna hemen bakalım; Müzik sistemimizin gerçek zamanlı frekans yanıtını görebiliyoruz. Asıl önemlisi dinleme odamızın frekans cevabını görebiliyoruz. Bu işlem ile yankılanma (reverberation) diyagramını elde ediyoruz. Hangi frekansların, ne kadar, ne kadar yansıdığını grafiksel olarak görebiliyoruz. Ayrıca program içerisinde bulunan parametrik ekolayzır ile odamızın cevabını simüle edebiliyoruz.

Şimdi isterseniz bağlantılara geçelim. USB ses kartı ile bütünleşik mikrofonu yukarıda bahsettiğim taban ünitesine takıyoruz. Ses kartından çıkan kabloyu bir ara parça ile (kutuda mevcut) taban ünitesine takıyoruz. Daha sonra taban ünitesinin uzun sayılabilecek USB kablosunu bilgisayarımıza takıyoruz. Kısa süren bir işlem sonrasında işletim sistemi USB ses kartını tanıyor. Bu arada yazılım Windows XP ve Vista uyumlu. Deneme olanağım olmasa da, Windows 7 ile de sorun çıkmayacaktır. Bildiğiniz gibi Vista ile çalışabilen bu tarz tak çıkar cihazları Windows 7 ile sorunsuz çalışabiliyor. Eğer MAC OS kullanıyorsanız Bootcamp ile yazılımı sorunsuz şekilde kullanabileceğiniz belirtilmiş. Bilgisayar bağlantılarımızı yaptıktan sonra ben yine kutudan çıkan tek kanallı RCA kabloyu ve Y RCA adaptörünü kullanarak mikrofonu pre-amplifikatörüme bağladım.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayın