Şu Meşhur Topraklama Konusu! Bölüm I

Bu yazıdaki amaç, neredeyse tüm elektrikli cihazlar da kullanılan ve tüm yapılarda bulunması gereken doğru ve bilinçli yapılmış topraklama ile ilgili bilgiler ve dikkat edilmesi gereken detaylar hakkında hatırlatmalara yer vermektir.

Topraklama konusu elektriğin neredeyse ilk buluşundan beri önemi bilinen bir fizik gerçeği. Özellikle de 20. yüzyılın başlarından sonra, gelişen teknolojiyle birlikte, hem önemi, hem de kullanım alanları daha da arttı. Aslında, ülkemizde de maalesef, son yarım yüzyıl içinde daha bir önem kazanmaya başladı desek, her halde pek yanlış söylemiş olmayız diye düşünüyorum.

Özellikle yazıya böyle girmişken, topraklamayla ilgili tarih bilgisi vermek niyetinde olmadığımı da hatırlatmak isterim. Bizim buradaki asıl ele alacağımız bölüm, topraklamanın kullanım alanı. Evlerimiz ve evlerimizde kullandığımız cihazlar. Bir de canımız. Evet evet yanlış okumadınız. Canımız. Yazıyı okudukça bunu daha iyi anlayacaksınız.

Pek çok Hi-Fi sistem kullanıcısı, eğer biraz da mali gücü yüksek ve detaycıysa, binasında ya da dairesinde, topraklama için ciddi bir masraf yapmaktan kaçınmıyor. Ancak bunu yaptırırken de bazen, tam tersine tehlikeli ve yanlış uygulamalar da ortaya çıkabiliyor. Özellikle herkesin doğru bildiği, ama yanlış olan, sadece daireye ya da cihazlara çekilen özel topraklama uygulaması. Bu tür topraklamalar, çok daha büyük ve ciddi sorunlara yol açabilecek olumsuzluklar doğurabilir.

Sağlıklı bir topraklama, tüm bina için daha temel aşamasındayken yapılan, eş potansiyel topraklama yöntemidir. Tabii ki bunun yanında, paratoner uygulaması da her binaya yapılması gerekli ve önemli bir konudur. Özellikle bu sene itibariyle yeni çıkan bir kanunla bu uygulamalar, kanuni olarak mecburi hale getirildi ve bir heyet tarafından kontrol edilip ölçümleri yapıldıktan sonra onaylanıyor. Bu tabi ki çok önemli bir gelişme.

Topraklama konusunda yapılan en önemli ve ciddi hatalardan biri de nötr üzerinden köprü bağlantı yapılarak, tüm binaya toprak hattı diye dağıtılması. Bu tür bilgisiz ve cahilce uygulamalar halen bazı deneyimsiz, tecrübesiz ve eğitimsiz, sertifikasız elektrikçiler tarafından yapılmaya da devam ediyor. Bu tür bir söz de topraklama, çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceği gibi, mevcutta bulunan elektronik cihazlarımızı da neredeyse bir bomba gibi patlatabilecek bir sonuç yaratabilir. Aslında bunda sorumluluk, bu yanlış ve cahil uygulamayı yapan elektrikçi kadar, bizleri, yani bina ve cihaz sahiplerini de yakından ilgilendiriyor. Çünkü, bu konuda bu binalar da oturanlar da bilgisizler. Bir bina da ya da herhangi bir yapıda, sağlıklı topraklama hattının bulunması şartı, o yapının sahibi olan ya da ikamet eden her bireyin sorgulaması ve yetkili bir merciye, kontrol ettirmesi gereken bir durum.

Topraklama hattı, sanılanın aksine, sadece hassas elektronik cihazlar için değil, bir yapı da bulunan, tüm elektrikli aletler ve insan sağlığı için önemli bir konu. Yanlış topraklama sonucu, elektrikle çalışan neredeyse tüm cihazların arıza yapma ihtimali olduğu gibi, koca bir yapının abartısız cayır cayır yanmasına sebep olacak sonuçları da olabilir. Hatta böyle bir yapı da, insan ve yapıda bulunan diğer canlıların da hayati tehlikesi söz konusu. En basit örnekle bile açıklasak, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, ütü, elektrikli termosifon veya buzdolabı gibi, sıradan görülen makine ve cihazların bile, topraklama olmayan yapılar da, üzerlerinde dolaşma ihtimali olan kaçak akımla, ölüme sebebiyet verecek derece de, insan hayatı için ciddi tehlikesi vardır.

İkinci Sayfaya Geçmek için Tıklayınız

Tags: