Miyajima Laboratory Kotetu

Stereo Mecmuası’nda ilk kez bir mono pikap kartuşunu mercek altına alacağız. Miyajima Laboratory firmasının Kotetu modelini. Kartuş, Stereo Mecmuası karargahına Audio AVM tarafından gönderildi. Son dönemlerde Ozan Bey ve Audio AVM sayesinde analog dünyasında kurtlarımızı döküyoruz. Önce Ikeda 9tt, şimdi Miyajima Kotetu. Bakalım yakın gelecekte daha neler dinleyeceğiz.

Noriyuki Miyajima tarafından kurulan firma kendisini bir laboratuvar olarak nitelendiriyor. Gerçekten 6 kişinin çalıştığı minik bir atölye burası. Miyajima aslında uzun zamandır Japon meraklılar tarafından biliniyor ancak batı dünyası tarafından tanınması çok daha yakın geçmişte oldu. Firma özellikle mono plaklar konusunda bayağı dikkat çeken bir firma. Evet bugün bir çok meraklının elinde az sayıda mono plak olsa da, özellikle uzakdoğulu çılgın plak koleksiyoncularının elinde büyük miktarlarda mono ilk baskılar bulunuyor ve az sayıda dinlediğim ilk baskıları toplamak konusunda son derece takıntılılar. Bu takıntı parasal güç ile birleşince olan bize oluyor ve çeşitli açık arttırma sitelerinde bu tarz plaklara sadece ağzımın suyu akarak bakabiliyoruz.

Bugün hepimiz analog sesten bahsediyoruz ama daha önce bir kaç yazımda yazdığım gibi 78’likler ve arkasından gelen mono plaklar bu dünyanın en egzotik yönü. Aslına bakarsanız günümüzün plak çılgınlığı trendinden oldukça uzak durumda ve gerçekten ilk baskıları edinmek güç ancak bunları dinlemek bambaşka bir keyif. Kendi adıma söylemem gerekirse yaşıma göre hiç fena sayılmayacak bir plak arşivim var ancak genel rakama göre mono plak sayısı oldukça az. Tabii ki günümüzde mono plaklar özellikle odyofil pazar için üretilmeye devam ediyor ancak Miyajima gibi tasarımcıların asıl ilgilendikleri konu ilk baskılar. Yani hepimizin hayali.

Aslında yazılan çizilenlere bakarsak bazı Japon ve uzakdoğulu meraklılar gerçek analog sesin bahsettiğim kayıtlarda gizli olduklarını söylüyorlar. Bu kadar kesin bir görüş öne süremem ancak bir arkadaşımın geniş 78’lik koleksiyonunda referans sayılabilecek ekipmanla yaptığımız denemelerde aklımın uçtuğunu söyleyebilirim. Dinlediğimiz her plak ezber bozacak şekilde çalmıştı. O gün bugün benimde aklım mono ve eski 78 devirlik Shellac baskılarda, ancak böyle bir arşiv oluşturabilecek ne maddi gücüm ne de sabrım var.

Mono plaklar için özellikle 1960’ların ikinci yarısından öncesine bakmak gerekiyor. Erken dönem stereo plaklar 1950’lerin sonlarında ortalıkta görülmeye başlandı. Ancak yaygınlaşması için neredeyse bir 10 yıl geçmesi gerekti. Ancak bu süreç tabii ki bir anda olmadı hatta 1970’lerin sonlarında bile hala mono baskı yapan özellikle demir perde ülkeleri vardı. O baskılarında bir kısmı koleksiyoncuların hedefindedir.

Okuyucularımıza da tavsiyem eğer bir gün şansları olursa eski mono plakları iyi bir sistemde dinleme şansları olursa bu şansı mutlaka değerlendirsinler. Dinletinin sonunda yerlerinden kalkmakta zorlanacaklarını şimdiden söyleyebilirim.

Miyajima Labs, batı dünyasında stereo iğneleri ile tanındı. Özellikle Shilabe modeli ile kendilerine büyük bir ilgi oldu. Belki ilerleyen dönemlerde bu iğneyi de Stereo Mecmuası’nda konuk ederiz. Ancak bu yazımızda konuğumuz üreticinin Kotetu modelinin mono versiyonu.

Kotetu iki farklı versiyonla meraklılara sunulmuş bir iğne. Mono ve 78 devir versiyonları. Noriyuki Miyajima iğnelerinde iki konuya büyük önem veriyor. Birincisi tamamen farklı mimari ikinci olarak ise kullanılan ağaç. İğnenin sesinin daha doğrusu nihai sesinin oluşturulmasında kullanılan ağacın büyük etkisi olduğunu söyleyen Noriyuki Miyajima, hemen her iğnesinde egzotik ağaçları kullanıyor. Aslına bakarsanız eski dönemlerden Koetsu gibi üreticilerde bu konuda oldukça takıntılıydı ve ağaç konusunda çok seçici ve hatta çok hassastılar. Miyajima, bu geleneği devam ettiriyor ve iğnelerini bu bakış açısı ile üretmeye devam ediyor.

Kotetu, ilk bakışta üreticinin stereo iğnelerinden daha klasik bir görüntüye sahip. Stereo iğnelerinde daha yuvarlak formaları tercih eden Japon tasarımcı, mono ve 78 devir uyumlu iğnelerinde daha klasik bir tasarım anlayışını benimsiyor. Üretici mono kartuşlarının gövdelerinde opsiyonel olarak ağaç sunuyor ancak yapı olarak bir çok mono iğne yapısından daha farklı bir üretim sistemine sahip. Bu teknoloji çok kısaca anlatmak gerekirse iğnenin yapısının değiştirilmesi ile elde edilmiş. Özellikle bobin sisteminin kartuşun yapısının önüne doğru alınmasıyla hem daha hızlı titreşim dolayısıyla hareket hemde daha geniş bir hareket alanı sağlanmış. Benzer bir teknoloji mono iğnelerinde de kullanılmış.

Kotetu modeline çıplak göz ile baktığımızda şık parlak gövde dikkatimizi çekiyor. Bu gövde ilginç bir malzemeden üretilmiş. Plastik veya bakalit gibi duruyor ama daha kaliteli bir malzeme. Ben bir türlü ne olduğunu çözemedim açıkçası bir süre sonra araştırmayı da bıraktım.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız