Telos Audio Grounding Noise Reducer

Telos Audio’nun yeni nesil ürünlerini incelediğimiz yazı dizisinin en son konuğu “Grounding Noise Reducer” kısaca “GNR”  Ürünün hedefi topraklamadan kaynaklanan tüm gürültü problemlerini ortadan kaldırmak. Hedeflediği sistemler, en ufak sorunların bile sistem performansına etki ettiği ve duyulabilir hale geldiği üst uç sınıf sistemler. Benim kendi test sistemim bu sınıfta değil ancak ben sizlere kendi deneyimlerimi anlatmaya çalışacağım.

İlk olarak cihazın üretim mantığına bakalım. Telos Audio firması ürünü şu şekilde anlatıyor; topraklamanın birinci amacı güvenliktir. Yıldırım koruması, şok tehlikesinin önlenmesi, büyük voltaj atlamalarından elektronik cihazların korunması ve gürültü kirliliğinin önlenmesi. Bir müzik sisteminde bu güvenlik tedbirlerinin ve topraklamanın büyük bir etkisi vardır. Arkaplan gürültüsü, düşük ses kalitesini getirir ve dinleme deneyiminizi düşürür. Söz konusu müzik sistemleri olunca geleneksel yöntemler ile yapılan topraklama hem güvenlik endişelerini hemde ses deneyimini aynı anda tam anlamı ile sağlayamaz. Ses sistemine etkiyi azaltabilmek için bir çok uygulama yapıldığını görebiliyoruz; nötr kabloları ile toprak kablolarını birlikte kullanmak, duvar prizlerine toprak hattını iptal etmek gibi. Açıkçası ses kalitesi için böyle işlere lütfen kalkışmayın. Elde ettiğiniz ses biraz arkaplan gürültüsüne sahip olsun, hiçbir şey can güvenliğinizden önemli değildir. Benzer uygulamalar için bazen sorular geliyor, aman diyeyim, sakın!

Telos Audio tasarımcıları, evlerimizde inverter kullanan cihazların özellikle de klimalar, switching güç kaynakları kullanan cihazlar örneğin bilgisayar sistemleri, yüksek derece de elektronik parazit ve gürültü ürettiğini söylüyor. Bu gerçekten de başımızın en önemli derdi. Sadece kendi evimizde değil, yaşadığımız kimi binalarda toprak hatları ortak olduğu için kendi evinizde olmayan cihazların ürettiği elektronik kirlilikten de etkilenebiliyorsunuz. Bu kirlilik ses sinyali yoluna girdiği zaman örneğin ampli veya pre-amplinizi etkilediği zaman gürültü olarak duyuyorsunuz, dijital devrelerinize girdiğinde ise söz gelimi CD çalar, DAC gibi kaynaklarda size “bit” hataları olarak dönüyor.

Bu etkileri minimize etmek için kullanılan sistemlerden bir tanesi aktif topraklama sistemleri. Aslına bakarsanız bir yanıyla Telos Audio Grounding Noise Reducer böyle bir sistem. Bu sistemler, bakır levhalar ve silindirler, mineral tozu veya kompozit malzemeler gibi iyi iletkenler kullanarak topraklama yaparlar.  Bu tarz sistemler çok kolaylıkla üretilebilir ve kullanılabilirler. Ancak bu sistemler topraklama voltajını ortadan kaldırmaz sadece azaltabilir. Farkı cihazlar arasındaki potansiyel voltaj farklıklarını dengelemez ve yeterince stabil bir performans vermezler. Elektrolid veya minerallerin kullanıldığı senaryolarda bundan farklı değildir. Peki Telos Audio Grounding Noise Reducer ekstradan ne yapıyor.

Telos tasarımcılarının bakış açısına göre her elektronik cihaz bir güç transformatörü kullanır ve kendi iç voltajında çalışır. Transformatörlere iki farklı noktadan bakmak gerekir. İlk nokta, elektrik sisteminizden beslenmesi, ikincisi ise transformatörün aldığı elektriği cihazın içindeki devre ve bileşenlere göndermesidir. Her cihaz içerisinde etkiler farklı olacaktır dolaysıyla farklı çözüm gerekir.  Tasarımcılar, cihaz içerisine ilk olarak bir işlemci ekleyerek voltajların hesap edilmesini hassas haline getirmişler. Cihaza bağlanan her bir cihaz için hesaplama ayrı olarak yapılıyor. Hesaplamanın ardından her bir cihazın fazla olan voltajı veya başka bir deyişle sistemdeki sorunlara yol açan enerji cihaz içerisinde yokediliyor. Bunu yapmanın yolu ise cihazın içerisinde bulunan ışıklar. Yani özetlemek gerekirse “GNR” her bir cihazın değerlerini anlık olarak hesaplayıp, referans değer ile karşılaştırıyor, fazla olan bölüm cihaz içerisindeki devreler kullanılarak cihaz üzerindeki ışıkları kullanarak yok ediliyor. Bu bilgilerden sonra cihaza bir bakış atalım.

“GNR” özel bir çanta içerisinde geliyor. Çantayı açtığınızda tıpkı daha önce incelediğimiz Quantum Noise Resonator gibi son derece kaliteli bir şasi karşımıza çıkıyor.  Alüminyumdan üretilmiş cihazın içi de görülmeye değer. Zaten bu yüzden üst kısım yine akrilik bir cam ile tamamlanmış. Burada bakır şasiyi ve bunların arasına yerleştirilmiş devreleri görebiliyorsunuz. Ayrıca cihazın uyarı ışıkları cam kısmının her iki yanında görülebiliyor. Herhangi bir sorunda kırmızı yanan ışıklar normal kullanımda yeşile dönüyor.

Cihazın arkasında toplam 6 adet giriş bulunuyor. Bu girişler çift amaçlı kullanıma sahip. İlk olarak her cihazınız kutu içeriğinde bulunan yengeç uçlu kablolar ile topraklama hattından “GNR” ile bağlanıyor. Cihazın iki yanındaki üçerli gruplar farklı cihaz gruplarının kullanımına ayrılmış. Ampli, pre-ampli ve diğer analog cihazlar sol, dijital kaynaklar ise sağ tarafa bağlanıyor. Bu bağlantının arkasından sisteminizde kullandığınız cihazların jkinci bir topraklamasını yapmak üzere ayrıca konektörler geliyor. Bu konektörler RCA, USB veya benzeri uçlara sahip olabiliyor. Özel bir cihazınız var ise Türkiye mümessili ile irtibata geçerek size özel bir çözüm de isteyebilirsiniz. Cihazın içerisinden çıkan tüm kablolar özel malzemelerden üretilmiş ve sistemin veya cihazların referans voltajlarında en az sapmayı sağlayacak şekilde üretilmişler. Cihazın orta bölümünde ise elektrik girişi var.

Peki bu kadar teorik bilginin arkasından şimdi gerçeklere dönelim.

İlk olarak cihazı kendi sistemime kurdum. Kurulum aslında gayet basit. Eğer varsa cihazlarınızın topraklama konektörünü kullanarak “GNR” cihazına bağlıyorsunuz. Eğer topraklama çıkışı yok ise cihazın şasisine tutturabilirsiniz örneğin. Bağlantıyı yaptıktan sonra cihazın ışıklarını kontrol etmekte fayda var. Eğer kırmızı bir bildirim gelirse cihazlarınızda faz yönü konusunda sıkıntı olduğuna işaret ediliyor. Grounding Noise Reducer’ın optimum performansı vermesi için sizin cihazlarınızın bağlantılarını en iyi şekilde yapmış olmanız gerekiyor. Bu cihazın potansiyel kullanıcıları zaten bu konulara maksimum önemi gösterecektir. Örneğin tüm cihazlarınızın elektrik bağlantılarının yönü doğru olmalı veya sistem bir şekilde topraklanmış olmalı. Tam bu noktada “GNR” devreye girerek, sorunları düzeltmeye başlıyor. Ben kendi sistemimde power ampli, pre-ampli ve pikap katına odaklandım. Tüm ayarlamalarımı optimal hale getirip “GNR” cihazını bağladım.

“GNR” testleri çok kolay oldu doğruyu söylemek gerekirse. Bunun en önemli sebebi cihazı devreye alınca birkaç dakika içerisinde hemen her şey duyulabilir hale gelebiliyor. Tabii ki belirli bir süre cihazı kullanmak ve optimal çalışma imkanlarını sağlamak lazım. Duyduklarımı kısaca özetlemek gerekirse, ilk önce arka plan sessizliği ve sistemin dinamizminin artması benim ilgimi çeken şeyler oldu. Son yıllarda denemelerimde arka planı temizlemenin ne kadar önemli bir şey olduğunu defalarca hem kendi sistemimde hemde farklı sistemlerde gördüm. Tabii ki benimkinden daha üst sınıf sistemlerde bu tarz sistemlerin etkisi daha fazla oluyor ancak kendi dinleme odamda da ilginç şeyler duydum.

Arkaplanda aslında gürültü dediğimiz şey, aslında duyulabilir veya çok dominant bir gürültü değil. Ancak bu gürültü, belli frekans bantlarını özellikle de üst frekansları gölgeleyebiliyor. Siz arkaplandaki gürültüyü temizlediğiniz zaman tizlerin açıldığını hemen algılıyorsunuz. Bu durum aslında tüm frekanslarda kendisini belli ediyor. Ancak ilk dikkat çeken üst frekanslar. Arkasından sistemin dinamizmde artış hissediyorsunuz. Benzer deneyimleri sisteminizdeki stok kabloları daha iyi elektrik kabloları ile değiştirdiğinizde de görürsünüz. Burada ise oturmuş bir sistemde hemen her alanda daha iyiye gitme gibi bir durum görülüyor.

Ancak etkileyici değişiklikler, sahne oluşumunda ortaya çıkıyor. Bu sisteminizin karakterine göre değişmekle birlikte ben iki farklı kombinasyonda denemeler yaptım. Birinci sistemde benim standart monitör hoparlörlerim kullanılıyordu ve genel anlamda doğrusal bir performans elde etmeyi hedefleyen bir tasarım olduğundan sahneden bahsetmek mümkün değil iken, raf tipi bir hoparlör (Comete) kullandığımda sahne kesinlikle daha etkileyici bir hale geldi.

Telos Audio Grounding Noise Reducer gerek fiyat gerekse de performansa katkı anlamında üst sınıf pazarı hedefleyen bir ürün. Sistemin segmenti arttıkça performansa katkısı o şekilde artıyor. Haziran 2017 itibarı ile 5.900 Dolar karşılığı yaklaşık 18.500TL fiyat etiketi var. Tıpkı Quantum Noise Resonator gibi bu ürünün de hedeflediği kitle sistemine tek bir komponent için binlerce Dolar harcamak yerine daha azı ile iyileştirmeler yapmak isteyenler. Ancak tabii ki benim gibi sizde ürünü temsilcisinde deneyerek en azından yaptığı etkileri gözleyebilir ve kulaklarınızla duyabilirsiniz. Bu arada yaptığım denemelerde bu cihaz artı  Quantum Noise Resonator cihazını birlikte kullandığınızda performans çarpanı daha da artabiliyor.

Böylelikle Telos Audio’nun yeni ürünlerinin tamamına bir bakış atmış olduk. Quantum X2 Sigortalar göreceli makul fiyatları ile hemen her segmentteki okuyucularımızın ilgisini çekebilecek ürünlerdi. Elindeki cihazlardan memnun olan ve ilerleyen senelerde de kullanmayı düşünen meraklılar için sistemi daha ileriye taşıma potansiyeli yüksek birer upgrade olarak beğenimi kazandı. Quantum Magnetic Tuning ise, dijital medyanın yanısıra kablo, konektör ve hatta cihazlarınızı de-manyetize edebileceğiniz ve kesinlikle işe yarayan bir ürün. Fiyat anlamında belki bütçesi kısıtlı okuyucularımızın erişemeyecekleri bir ürün ancak belirli bir bütçeye sahip olan okuyucularımızın ilgi alanına girebilecek hatta ortak alınarak kullanılabilecek bir üründü.  Quantum Noise Resonator  ve bugün incelediğimiz Grounding Noise Reducer ise yüksek segment sistemlere sahip meraklıların ilgisini çekebilecek ve gerçekten farklı etkileri olan ürünler olarak dikkat çekiyor.

Telos Audio Grounding Noise Reducer
Dimension: 390mmx240mmx60mm Weight: 7.5kg
Fiyat: 5.900 Dolar / 18.734,21TL KDV Dahil (Mayıs 2017 itibarı ile) / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Mavi Hifi / www.mavihifi.com