SİGMA DİNLETİLERİ – 2
1.4.2017 / 14:30
Dinleti Programı:
Johnny Dankworth and his orchestra
WHAT THE DICKENS
… a jazz man’s impressions of the wonderfull world of Charles Dickens
THE PROLOGUE – WELLER NEVER DID (Pickwick Papers) – LITTLE NELL (Old Cruosity Shop) – THE INFANT PHENOMENON (Nicholas Nickleby) – DEMDEST LITTLE FASCINATOR (Nicholas Nickleby) – DOTHEBOYS HALL (Oliver Twist) – GHOSTS (A Christmas Carol) – DAVID AND THE BLOATERS (David Copperfield) – PLEASE SIR, I WANT SOME MORE (Oliver Twist)– THE ARTFUL DODGER (Oliver Twist)– WAITING FOR SOMETHING TO TURN UP (David Copperfield) – DODSON AND FOGS (Pickwick Papers) – THE PICKWICK CLUB (Pickwick Papers) – SERJEANT BUZFUZ (Pickwick Papers) – FINALE
1963 kaydı – Fontana SRF67525 – LP : 38’47”
ARA
SHAKESPEARE AND ALL THAT JAZZ
Sung by Cleo Laine
Words by William Shakespeare
Featuring the music of John Dankworth
IF MUSIC BE THE FOOD OF LOVE (Twelfth Night) – O MISTRESS MINE (Twelfth Night) – DUET OF SONNETS – WINTER (Love’s Labor’s Lost) – MY LOVE IS AS A FEVER (Sonnet 147) – IT WAS A LOVER AND HIS LASS (As You like It) – DUNSINANE BLUES (Macbeth) – TAKE ALL MY LOVES (Sonnet 40) – BLOW, BLOW THOU WINTER WIND (As You like It) – SHALL I COMPARE THEE (Sonnet 18) – WITCHES, FAIR AND FOUL (Macbeth and A Midsummernight’s Dream) – FEAR NO MORE (Cynbeline) – SIGH NO MORE, LADIES (Much Ado About Nothing) – THE COMPLEAT WORKS
1964 kaydı – Fontana TL5209 –LP : ~ 38’
SİGMA DİNLETİLERİ – 2 1.4.2017 / 14:30
NOTLAR:
Caz severler, “big band” severler, bu dinletimizde, bu alanda önemli köşe taşlarından birini oluşturan bir sanatçıyı ele alıyoruz. Değerli dostumuz Numan İnal’a, bu sıradışı seçkiyi bize sağladığı için sonsuz teşekkürler ediyoruz.
2010 yılında, 83 yaşında iken kaybettiğimiz Sir John Phillip William Dankworth, caz dünyasında bilinen adıyla Johnny Dankworth, ünlü bir İngliz caz ve film müziği bestecisi, saksafoncu ve klarnetçi idi. O, ve eşi caz şarkıcısı Madam Cleo Laine, müzik eğitimcisi idiler ve Johnny aynı zamanda eşinin müzik direktörü idi.
Keman ve piyano dersleri alarak müziğe başlayan Dankworth, Benny Goodman’in bir kaydını dinlediğinde klarinetçi olmaya karar veriyor ve sonrasında da Johnny Hodges‘dan etkilenerek alto saksafonu da öğreniyor.
Onun “big band”inde yer alan ünlü sanatçıları, çok değerli Cüneyt Sermet’in “Cazın İçinden” kitabından alıntılayalım (sanatçıların çaldıkları çalgıları biz belirttik, kitapta özel olarak belirtilmiyor):
“1953’den 1964’e kadar devam ettirdiği orkestralarında, Ken Napper (bas), Alan Branscombe (vibrafon, piyano), Vic Ash (klarinet, tenor saksafon), Art Elefson (bas klarinet, tenor saksafon), Leon Calvert (trompet, flügel horn), Ken Wheeler (trompet, tenor korno), Gus Galbraith (trompet), Spike Heatley (bas) gibi birinci sınıf müzisyenler olduğu gibi, Ronnie Ross (bariton saksafon), Tubby Hayes (tenor saksafon), Ronnie Scott (tenor saksafon), Peter King (klarinet, saksafon), Bobby Wellins (tenor saksafon), Dick Morrisey (saksafon, flüt), Tony Coe (klarinet, bas klarinet, tenor saksafon), Jimmy Deuchar (trompet) ve Ronnie Stephenson (davul) gibi fevkalade İngiliz müzisyenlerini de çok defa misafir olarak kullanıyordu.”
Sayın Cüneyt Sermet üstadımızın bahis konusu kitabından, John Dankworth‘un, dinleyeceğimiz albümlerinden bahsettiği kısımdan alıntımızı (parantez içindeki eklemelerimizle birlikte) sürdürelim:
WHAT THE DICKENS
“Son derece iyi çalınmış normal modern aranjmanlı caz plaklarının yanında John Dankworth’un son derece ilginç, değişik ve müzikal üç tane de program müziği plağı vardı. Bunlarda “What The Dickens” ismini taşıyanı (Charles Dickens’ın Pickwick Papers adındaki kitabı üzerine program müziği başta saydığımız fevkalade müzisyenlerin de katkısıyla mükemmel sololara ve ilginç aranjmanlara sahipti.”
(Bu albümde tüm besteler ve aranjmanlar Dankworth tarafından yapılmış. Dankworth’un, caz sezgisi malum, ancak onun Dickens sezgisi, beklenmedik bir ele alış. Dankworth, “gerçekten okuyabildiğim tek yazar” diyor. “Büyük bir şans, müziği yazarken böyle bir edebi esin kaynağından daha iyisi olamazdı. Dickens’ın karakterlerindeki çeşitlilik ve onların benim zihnimde bıraktıkları silinmez anılar, benim portrelerimin canlı kanlı olamaması gibi bir özür bırakmamıştı bana.“ Bu albümdeki parçalar, türkçeleştirilmiş adları ile, Bay Pickwick’in Serüvenleri’nin yanısıra, Oliver Twist, Nicholas Nickleby, Antikacı Dükkanı, Noel Şarkısı ve David Copperfield kitaplarından da portreler, temalar içeriyor.)
SHAKESPEARE AND ALL THAT JAZZ
“John Dankworth’un asıl şahaseri ise karısı ünlü Şarkıcı Cleo Laine ile beraber yaptıkları Shakespeare plağıdır. Buradaki 14 nefis parçadan, 4’ünün aranjmanını Arthur Young, geri kalanını da Dankworth yapmıştı. Bu plaktaki Shakespeare’in çeşitli tiyatro eserlerindeki konuşma, şarkı ve ayrova sonet’lerinden de istifade edilerek üstüne müzik yazılmış ve Amerikan usulü gibi, bir takım bestelerin üzerine “Yavaş gittim, ağır geldim” gibi dokunaklı güfteler yerine fevkalade bir yazı üzerine mükemmel bir müzik yazılarak tamamen lied formuna dönülmüştür. Tabii bu durumda bayat şarkı kalıbı yerine değişik formlar (mesela rondo formu) ve değişik mezür uzunluklarında (mesela 12, 6, 20, 24 gibi) hatlar meydana çıkmıştı. Cleo Laine’in nefes kesici alto sesi ve mükemmel diksiyornu da işin içine girince netice şahaser olmuştu. Bu plağı caz tarihindeki en iyi vokal müzik plağı olarak kabul edersek yanılmış olmayız zannederim. Ne çare ki bu kadar ilginç fikirlere sahip fevkalade orijinal bir müzisyen olan John Dankworth lazım geldiği kadar tanınmamıştı.”
(Bu albümdeki parçalardan, ilk yüzün, O Mistress Mine (12nci Gece) adlı ikinci, It Was A Lover And His Lass (As You Like It) adlı altıncı ve ikinci yüzün, Blow, Blow Thou Winter Wind (As You Like It) adlı ikinci, Sigh No More (Much Ado About Nothing) adlı altıncı parçaları Arthur Young’un kaleminden çıkmış olup, bu albümün yayınından daha önce Young’un Shakspeare setinde kaydedilmiş parçalarmış. Ancak dğer tüm parçalar Dankworth’un kaleminden çıkmamış… İlk yüzün beşinci parçası My Love Is A Fever (Sonnet 147) ile ikinci yüzün ilk parçası Take All My Loves (Sonnet 40) Duke Ellington’un… Dankworth, Duke‘un bu parçaları aslında şarkı olarak değil, enstrumantal sone formunda yazdığını, ama bu ikisinin tonunun, Shakespeare’in 154 seçeneği arasında gezinirken, sözlere çok iyi oturduğunu Cleo ile birlikte farkettiklerini söylüyor.)
Dinletimizin süresi bu iki albümle birlikte 76 dakikayı aşıyor. Bu nedenle, Sayın Cüneyt Sermet’in kitabında bahsettiği, Dankworth’un üçüncü program müziği albümü olan Zodiac Variations’a, ne yazık ki, bu dinletimizde yer veremedik…
Arzunuz olursa, sonraki etkinliklerimizde yer vermeyi düşündüğümüz bu albümdeki, 12 burcun ele alındığı ve, What the Dickens’daki gibi, yine misafir sanatçıların soloları ile yer aldığı parçaların, her biri ayrı tonda ve “modal” yapıdadır.
Etkinlik sayfası: https://www.facebook.com/events/221429934999863/
Bir yorum ekleyin