Stereo Mecmuası 2013 Değerlendirmesi

Her sene geleneksel olarak yaptığımız bir şeyi bu sene de tekrarlayalım. 2014 yılının ilk günlerinde Stereo Mecmuası’nın 2013 yılını değerlendirelim.

2013 yılı Stereo Mecmuası’nın ilk günlerinden bu yana tartışmasız en başarılı senesi olduğunu mutlulukla söyleyebilirim. Gerek inceleme sayısı, gerek okuyucu sayısı, gerekse de sektörden aldığımız geri dönüşlere dayanarak her açıdan çok başarılı bir sene geçirdik. Bu senenin en önemli özelliği aralarında üst sınıf ürünlerinde bulunduğu -kendimiz için- rekor sayıda ürünün incelemesini yayınlamış olmamızdır. Ancak bu noktada ülkemizde hifi alanında faaliyet gösteren firmaların verdiği destek çok çok önemlidir. Sonuçta ürün tedarik edilmez ise inceleme olmaz, bu üzerinde tartışma yapılamayacak bir tespittir. Firmalar bize ürün gönderdikçe, sayfalarımız güzelleşti ve okuyucularımıza çok farklı ürünlerle alakalı tespitlerimizi sunabildik. Bu, neresinden bakarsanız bakın çok önemli bir olaydır. Yüksek meblağlara sahip ürünler İzmir gibi hifi dünyasının kalbinin attığı İstanbul’un uzağında bir şehre gönderilip tekrar geri geliyor. Kendimi zaman zaman firmaların yerine koyup korktuğum zamanlar  oldu açıkçası. Ancak bizler de bu güveni boşa çıkartmayıp bize gelen her ürünü bize geldiği şekliyle gönderici firmalara geri gönderdik. Hifi alanında ülkemizde geçmişten bugüne bu denli kapsamlı bir operasyonun yapılmadığını düşünüyorum. Umarım 2014 yılında da aynı şekilde devam edeceğiz. Ne diyelim Allah mahcup etmesin!

2013 yılında bence yerinde bir karar ile elektronik formatta yayınladığımız hifi ve müzik dergilerimizi rafa kaldırdık. Bunun yerine her yazımızı internet sitelerimiz üzerinden yayınlamaya başladık. Bu sayede her ne kadar ortaokul çocuğu dönem ödevini aşamamış yapıdaki dergilerimizi oluşturmak için harcadığımız zamandan tasarruf ettik ve internet sitelerimizden daha güzel fotoğraflar ve daha uzun yazılar ile okuyucularımıza sunduk. Böylelikle daha ilgi çekici incelemeler yayınlama fırsatı bulduğumuzu düşünüyorum. Bugün dünyanın dört bir tarafında yayınlanan bir çok dergide üreticilerin web sitelerinden alınan fotoğraflarla yazılar yazılırken, Stereo Mecmuası’nda her ne kadar çok başarılı olduğunu düşünmesem de, en azından özgün fotoğraflarla incelemelerimizi süslemeyi başardık. Böylelikle ürünleri okuyucularımıza daha ayrıntılı tanıttık ve en önemlisi her fotoğraf bu incelemelerin özgünlüğünün birer kanıtıydı. 

Bu sene kendimizi geliştirdiğimiz bir diğer konu ise, yazım hataları konusunda ve özellikle haklı olarak tepki çeken bağlaçlarda yaptığımız hataları oldukça azaltmamız oldu. Bunun yanında her yazıyı bir kompozisyon gibi düşünerek giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine dikkat ederek yazmamız önemli bir gelişim idi. Bu yeni yazı tarzımızın, okuyucularımızdan iyi tepkiler aldığını görmek beni çok mutlu ediyor. Kendimi geliştirmek için aldığım Türkçe derslerinin faydalı olması çok sevindirici. Daha alınacak mesafemiz var tabii ki…

Bu sene yine kendimizi geliştirdiğimiz bir diğer konu, yazar ekibimiz ile beraber, dünya hifi pazarında yükselen değer haline gelen DAC’lar konusunda yaptığımız çalışmalar oldu. Bildiğiniz üzere Stereo Mecmuası’nda uzun seneler DAC’lar konusunda inceleme yazıları yayınlamamıştık. Daha çok teknik makaleler üzerine yoğunlaştığımız bu dönemin ardından DAC dünyasına hızlı bir giriş yapma fırsatımız oldu. Yazılarımız, okuyucularımızdan çok olumlu tepkiler aldı. DAC’lar ile alakalı inceleme yazılarımızın yanında, değerli okuyucularımızın desteği ile hazırlanan bazı rehberleri de meraklılara sunmaya çalıştık. Bunun yanında DAC dünyasının vazgeçilmez aksesuarlarını da mercek altına aldık. USB kablolardan, farklı dijital kablolara kadar hatta daha özel ürünleri sayfalarımıza taşımaya çalıştık. Görünen o ki, bu yazılarımızda büyük ilgi gördü. 2014 senesinde aynı şekilde devam etmeye çalışacağız.

Stereo Mecmuası’nın her zaman en kuvvetli yanı analog dünyası olmuştur. 2013 yılında da bu büyülü dünyanın hemen her fiyat etiketine sahip ürünlerinden örnekleri okuyucularımızla paylaştık. Pikap ve plaklara ilginin artmasının etkisiyle sitelerimize ve forumlarımıza yoğun ilgi gösterildi. Bunun yanında Stereo Mecmuası özellikle plaklar ve pikaplarla alakalı olarak bir çok web sitesi, blog, dergi ve gazeteye konuk oldu.

Sadece ülkemizde değil yurt dışında da bir çok üreticinin web sitelerinde Stereo Mecmuası’ndan alıntılar, fotoğraflar gördük. Bir çok yerel firmamızın, üreticilere incelemelerimizin bazı bölümlerini çevirip göndermeleri sayesinde dünyaca ünlü dergilerin yanında Stereo Mecmuası’nı banner ve logo’ların görmek bizi çok mutlu etti ve gururlandırdı. Dışarıdan bakıldığında nasıl görüldüğünü bilmiyorum ama şahsım adına tamamen amatör ruhla yola çıktığım ve hala bu şekilde devam eden bir web sitesinin bu duruma gelmesini görmek beni çok mutlu ediyor.

Müzik bölümlerimiz yine 2013 yılında düşlediğimizin daha ötesinde renkli yazılara ev sahipliği yaptı. Ayrıca hemen her hifi cihaz incelemesi içerisinde kapsamlı albüm yorumlarına yer vermeye çalıştık. Bu durum okuyucularımızdan çok olumlu tepkiler aldı. Bir çok meraklı, alakası olmayan ürünleri bile müzik bölümlerini kaçırmamak için okumuş bize gelen geri dönüşlere göre. 2014 yılında bu konuda sürprizlerimiz olacak. Kafamızda bazı projeler var, bakalım gerçekleştirecek zaman ve imkan buluruz inşallah!

Hifi yayıncılığı ülkemizde son yıllarda iyice tatsız tuzsuz bir hal almış durumda. Audiophile.org ve Stereo Mecmuası haricinde aktif olarak yenilenen başka bir oluşum yok. Audiophile.org senelerdir büyük bir ihtiyaç olan meraklılar arasındaki alım-satım platformu eksikliğini kapatırken, Stereo Mecmuası ise konunun inceleme alanı eksikliğini kapatmaya çalışıyor. Bu  tatsız tuzsuz ortam aslında bir yanıyla kötü bir şey benim açımdan. Rekabetin olmadığı bir alanda kendinizi tekrar etmek veya rehavete kapılmak her zaman mümkündür. Ticari yaşamdan bunu çok iyi bildiğimden, talep gelmese bile biz kendi insiyatifimizle 2013 yılında sitelerimizde bir çok yenilik yaptık. Fotoğraflarda kullanılan arka plan değişikliği, sitelerin mobil çağın ihtiyacı olan özel sürümlerine kadar sayısız yenileme çalışması yapmaya çalıştık 2013 senesi içerisinde. 2014 yılı için bazı yeni fikirlerimiz tabii ki var. Bakım imkan olursa bunları da hayata geçirmeye çalışacağız.

Her sene olduğu gibi 2013 yılında da, başarısız olduğumuz alanlar olmadı değil. Yeni senede bu hatalardan ders alıp bunları düzeltmeye çalışacağız.

2014 yayın takvimimiz, 2013 yılındaki çizgimizin bir devamı olacak. Ancak bu sene özellikle kulaklık ve DAC dünyasına daha farklı bir bakış açısı ile yaklaşmaya çalışacağız. Yeni editör arkadaşlarımızın aramıza katılmasıyla, yazar çeşitliliğimizde de önemli bir artış olacağını tahmin ediyoruz. Bunun yanında Stereo Mecmuası’nda tamamen bağımsız alt bölümler oluşturma gayretlerimiz devam ediyor. Bildiğiniz gibi Bülent Şaman kendi bloğunda ben kendi bloğumda ana site çizgisinden tamamen farklı bir yayın politikasına sahip şekilde yazılarımızı yazmaya devam ediyoruz. 2014 yılında yeni kişisel bloglar konusunda hazırlıklarımız devam ediyor. Sürprizlere hazırlıklı olun!

Stereo Mecmuası olarak 2014 yılının tüm sektörümüz ve meraklılar açısından keyifli bir yıl olmasını diliyor ve yeni yılda da Stereo Mecmuası’nın yükselişine devam etmesini umuyoruz….