Fuat Baydoğan Sistemi

Fuat Baydoğan, 1982 Ankara doğumluyum. Makine Mühendisiyim ve özel sektörde çalışıyorum. Hifi ile ilk tanışmam 1987 senesinde elektrik ve elektronik işleri ile uğraşan babamın arkadaşları ile ortak yaptığı araba teybini oynatıcı olarak kullanan ve kendi üzerinde ekolayzeri bulunan entegre amfiden oluşan sistem ile olmuştu. Yıllarca bu sistem ile kasetler dinledikten sonra 1999 senesinde arkadaşımın evinde gördüğüm ev sinema sistemi beni 5.1 sistemlerin büyülü dünyasına çekti. Ta ki interneti yoğun bir şekilde kullandığım 2002 senesine kadar. Bu vakitten sonra analog , stereo , audiophile , hi-end v.s. gibi kavramlarla tanışmaya ve araştırmaya başladım ve hala bu araştırmalarım sürüyor…

2- Sistem bileşenlerinizi yazınız. Lütfen yaptığınız iyileştirmeleri, odanızda veya sisteminizde kullandığınız tweak’lerden bahsetmeyi unutmayın.

Sistemimde pre amfi ve mono powerlar olarak Roksan Caspian M1 serisini kullanıyorum. Analog tarafında Pro-Ject RPM 9.1x Pikap (Ortofon 2M Blue ile), Pro-Ject Phono Box mkII Pikap Ön Yükselteç, Pro-Ject Speed Box SE Filtre ve Devir Düzenleyici var. Digital tarafını ise bilgisayar tabanlı olmasını istediğim için Benchmark DAC1 (Yeni nesil Apple TV ile) kullanarak güçlendirmeyi düşündüm, ancak şu sıralar taşınma hazırlığında olduğum için TV ve network kurulumunu yeni eve saklıyorum. Yine de CD dinlemek istediğim zaman Sony DVP-S725D DVD çalarımı transport olarak kullanıyorum. Uzun bir sure CD transport araştırması yaptım ancak buraya ayrılacak bütçe ile plak almanın daha doğru olacağına karar verdim. Bu sebepten transport olayını rafa kaldırmış durumdayım.

Hoparlörlerim Sonus Faber Concertino Domus. Bu hoparlörlerden çok memnunum, zerafetleri hem salonuma hem de sese yansıyor. Her dinlediğimde ortadan yok olmalarına ve birer biblo gibi durmalarına hayran kalıyorum. İmkanım olursa ileride Cremona M ile değiştirmeyi düşünüyorum.

Kablolar; RCA ara kablolar VDH 102 mkII, Hoparlör Kabloları Audioquest Type 4,  Güç Kabloları Lookab Optirius

İyileştirme ve tweak olarak şimdilik yer ve vakit darlığından çok fazla uğraşım olmasa da sadece nonamehifi kablo taşıyıcıları kullandığımı belirtebilirim.

3- Sisteminizi oluştururken nelere dikkat ettiniz, sisteminizi oluşturmanızın hikayesini okuyucularımıza biraz anlatın.

Oluşum hikayesi benim nesilimdeki müzikseverlerin bir çoğu için tanıdık gelecektir belkide. İlk hifi sistemimi oluşturmaya başladığımda hem sinema sistemi hem de stereo olması açısından AV Receiver yükselticili bir sistem kurmuştum. Kaynak ve Hoparlörlerim de yine bu yönde idi. Ancak yıllar geçtikçe gerek okuduklarım gerek dinlediklerim beni stereo ve daha da ötesinde analog’a yöneltti. Zamanala da imkanlar dahilinde tüm ekipmanlarımı yenilemeye çalıştım ve bu günkü haline geldi. Ekipman alımı yaparken genelde 2. el güzel fırsatları değerlendirmeyi tercih ediyorum. Forumlardan okuduklarım ve mağazalarda yaptığım denemeler sonunda alacağım ekipmanlara karar veriyorum.

4- Sisteminizde gelecekte nasıl değişiklikler planlıyorsunuz.

Sistemin yeni evimizde kurulacağı yer için yaptıracağım sehpanın 3 boyutlu tasarımları ile uğraşıyor arkadaşlarımdan fikirler alıyorum bu konuda. Tasarımın ana konusu: Pikabın tüm sehpadan izole olması ancak sehpa ile bütünleşik bir görüntüde duruyor olması. Bir diğer kafa yorduğum ve devamlı araştırdığım konu ise titreşim önleyiciler. Bunlar da yine tasarlamaya çalıştığım sehpa ile birlikte kullanılacak ekipmanlar arasında olacak. Güç konusunda ise sisteme gelecek ayrı bir fazı öncelikle online bir ups’den sonrasında da PS Audio PPP den geçirmek istiyorum. Bu da ileriye dönük planlar arasında yer alıyor şimdilik.

5- Ne tarz müzikler dinlemekten hoşlanırsınız, arşiviniz müzik türlerine göre nasıl bir dağılım gösteriyor. Arşivinizi hangi formatlarda topluyorsunuz.

Aslında en sevdiğim ve dinlemekten sevk duyduğum müzik çeşidi Rock hatta ötesinde Metal dir. Üniversitede iken arkadaşlarla kurduğumuz bir Rock grubumuz vardı. Hayal Kahvesi, Baraka Rock Bar ve Üniversite şenliklerinde konserler veriyorduk. Eski alışkanlıklar kolay bırakılmasada şu sıralar enstrümanları daha ayrıntılı duyabildiğim müzikler dinliyorum. Özellikle piyano ve vurmalı çalgılar vazgeçilmezlerim. Vokallerde ise bayan vokal ile çalan grupları tercih ediyorum.

6- Son olarak en sevdiğiniz 5 albümü okuyucularımızla paylaşmanızı rica edelim.

1- Aziza Mustafa Zadeh – Seventh Truth
2- Chris De Burgh – Quiet Revolution
3- Dire Straits – Dire Straits
4- Arne Domnerus – Jazz At The Pawnshop
5- Michael Jackson – Thriller

Oldukça karışık oldu ancak yazmaya kalksam her tür için onlarca albüm arasında bile hangisini 1 numaraya koyayım diye tereddüde düşerim herhalde.