Itü Sözlük’te Stereo Mecmuası Entry’si

müzik ekseninde “kalite” adına ne varsa ayarsız tiplerin çıkardığı e-dergi

bu ayarsız tiplerin (diğer bir tabirle manyakların) buluştuğu bu ortamda pikaplar, plaklar, gramafonlar, hi-fi sistemler, amplifikatörler, radyolar vs adına ne ararsanız bulabiliyorsunuz neredeyse. siteye ilk girişte çok birşey yok gibi görünse de forumlara ve makalelere takıldığınız zaman koca bir pazar gününüz gidebilir. pikapları basit bir metal iğneden gelen sesten ibaret zannedenlerin o iğnenin milimetreden küçük kalınlıklarda sesi değiştirdiğinden tutun da kabloların nasıl kullanılması gerektiğine kadar dehşete kapılacağı bu sitede en nadir bulunan eserlerin de isimlerini bulacak, müzik konusunda ne kadar geniş bir derya olduğunu farkedeceksiniz. binlerce plaklık arşivleri olanlar, yüzlerce kulaklık sahibi olnalar, hayatınızda duymadığınız donanım isimleri ve markaları, bir kablonun nelere kadir olduğunu, şimdiki harika dijital sistemlere “o ne lan, yürü git eheh” diye bakanları görecek, kendinizi kaybedeceksiniz.

pek anlatamayacağım sanırım ama “analog” kelimesinin bu kadar sevildiği bir ortam görmedim sanırım. yalnız meraklılarının bu oyuncaklara muazzam paralar (10.000 euroluk pikaplar), geniş evler (40.000 plak ne demek) hatta kimisinin komple hayatını (evlenmemiş adam ya) ayırdığını belirtmek gerekir sanırım. pek güzel pikap alma hayali ile siteyi tavsiye eden kişiye de selam ederim.
Sözlükler günlük hayatımızın bir parçası haline geldi son yıllarda. Ekşi Sözlük ile başlayan süreç sonrasında farklı tarzlarda keyifli sözlükler açıldı. Geçen günlerde ego search yaparken listeye takılan bir sözlüğü bloğuma konuk etmek istedim. Sözlüğün adı İtü Sözlük. Bu sözlükte yazar olan Sn. cd temizleme bezi (sözlük nickleri bazen ilginç olabiliyor gerçek adını öğrenmek isterdim yazarın) Stereo Mecmuası ile ilgili bir madde açmış. İsterseniz buradan görebilirsiniz. Bizim açımızdan bu tarz konular önemli. Kendimiz, kendimize bakmakta zorlanabiliyoruz. Bu tarz yazılar dışarıdan nasıl gözüktüğümüzü bize daha iyi anlatıyor. Sağolsun Sn cd temizleme bezi dostumuz, tüm içtenliği ile görüşlerini dile getirmiş. Ufak tefek yanlışlar yok değil (100lerce kulaklığı olan kimse yok sitemizde) ama yazı çok keyifli. Özellikle “analog kelimesinin bu kadar sevildiği bir ortam görmedim sanırım” cümlesi gerçekten Stereo Mecmuasını anlatıyor. Ellerinize sağlık diyorum ve teşekkür ediyorum.