Stereo Mecmuası Müzik Özel 4 Editörden 1

Merhabalar,
Yeni yıla girmeden önce 2009 yılının son sayısı ile sizlerle yeniden buluşmayı başardık. Aslında bu sayımızın biraz geciktiğini itiraf etmem lazım. Neredeyse 15-20 gün kadar önce yayınlayabileceğimiz sayımızı biraz erteledik. Bunun en önemli sebebi çok önemli albümlerin çıkıyor olmasıydı. Tüm bu albümlerin ülkemize ulaşmasını bekledik. Tabii ki ilgimizi çekenleri edindik ve sizler için yorumladık. Umarım beğenirsiniz.
Şu an okumakta olduğunuz sayımız Stereo Mecmuası banner’ı altında yayınlamayı başardığımız yirminci elektronik dergi. Müzik Özel sayılarımızın ise dördüncüsü. Yayınlamayı başardığımız cümlesini birazcık açmak istiyorum. Geçtiğimiz ay içerisinde web sitemiz ve ona bağlı tüm alt bölümlerde çok önemli bir tatsızlık yaşadık. Amerika’da bulunan ve üzerinden yayın yaptığımız server’ımız çok şiddetli saldırılar sonucunda tamamen çalışmaz hale geldi. Bu sadece bizimle ilgili bir olay değildi tabii ki. Servis sağlayıcımız üzerinden yayın yapan tüm platformları etkileyen bu durumun düzelmesi için bir hafta bekledik. İsteklerimiz yerine getirilmeyince ve başta forumlarımız olmak üzere sitemizin bazı bölümleri kullanılamaz hale gelince radikal bir karar vermek zorunda kaldık. Servis sağlayıcımızı değiştirdik!
Bu konuyla ilgili bilgisi olmayanlar için kısaca anlatmak gerekirse sitemizi oluşturan tüm sayfalar ve veri tabanlarının taşınması işlemi normal koşullarda çok zor bir işlem değil. Ancak saldırı altındaki bir server sisteminden veri tabanı çekmenin nasıl bir eziyet olduğunu sizlere anlatabilmem mümkün değil. Geceler boyu bilgisayar ekranının önünde sayacın ilerlemesini beklemek inanın çok asap bozucu. Belki yüzlerce denemenin ardından veri tabanlarımızı kurtarmayı başardık. Bir diğer sıkıntılı durum ise bu sorunların bir önceki sayımız olan Stereo Mecmuası Hifi No:11 sayısının yayını sırasında meydana gelmesiydi. Teknik destek veren gönüllü arkadaşlarımıza ek olarak Sn Cüneyt Oral, bir yandan teknik problemleri çözmeye çalıştılar bir yandan da okuyucularımızın yeni sayımızı daha sağlıklı indirebilmeleri için yollar aradılar. Sonuç itibarı ile her türlü probleme rağmen bir önceki sayımız 10.000 (sadece flash sayacımız 8.000 dolayında) sınırının çok üzerinde okuyucumuza ulaştı. Ama bunu nasıl sağladığımızı gelin bir de bize sorun!
Çektiğimiz bunca eziyetin ardından şimdiye kadar en radikal kararımızı alıp yeni bir server kiraladık. Teknik açıdan eski düzeni sağlamak neredeyse 15 gün sürdü. Hala bazı aksaklıkları çözmeye çalışıyoruz. Ancak genel anlamda hemen her bölümümüzün hızı katlandı. Aldığımız bu karar teknik yönden doğru olsa da bazı açılardan kesinlikle mantıksız oldu. Bir önceki sözleşmemiz bitmediği için ödediğimiz ücret yanmış oldu ve Stereo Mecmuasının önünde ciddi bir fatura var. 2010 yılının ilk günlerinde ne yapabiliriz ona bakacağız. Şimdilik olan biten bundan ibaret.
Hazır yeni yıla sayılı vakit kalmışken şöyle genel olarak 2009 nasıl geçti isterseniz bir göz atalım. 2009 senesi içerisinde bu sayıyı da hesaba katarsak toplam on sayı çıkartmayı başardık. Bu sayı haricinde yayınladığımız tüm elektronik dergilerimizin flash versiyonları 13 Aralık 2009 tarihine kadar toplam 89.860 okuyucumuza ulaştı. PDF versiyonlarımızda ise 130.000 gibi bir rakama ulaşmayı başarmışız. Bu rakamların toplamını ve uzun senelerdir aldığımız istatistiksel verilere göre her sayımız minimum 12-13.000 okuyucuya ulaşmış. Bu senenin rekoru Müzik Özel 2 sayımızda. Tek başına bu sayımız neredeyse 20.000 okuyucuya ulaşmış. Bu senenin en kötü performanslı sayısı ise Münih Özel 2009 oldu. Bu dönemde yine web sitemizde problem vardı ne yazık ki.
Bu sene bizim için önemli bazı hedeflere de ulaşmayı başardık. Forumlarımızda 10.000 mesajın geçilmesi, sayfa gösterimimizin 1.000.000 sınırını geçmesi gibi baktığınızda çok önemli olmayan ama bizler için özel psikolojik sınırların tamamına ulaşmayı başarmışız. Web sitemize sayısız yazı, inceleme ve makale, haberler bölümlerimize yüzlerce haber, müzik bölümlerimize ise yüzlerce albüm eleştirisi, müzik haberleri bölümlerimize de yüzlerce yeni albüm haberi eklemeyi başardık. Dışarıdan baktığınızda belki önemli gibi gözükmeyebilir ancak şöyle bir düşünürseniz bir çok açıdan 2009 yılında Türkiye’deki hifi yayıncılığında Stereo Mecmuası olarak bir sürü yeniliğe imza atmayı başardığımızı düşünüyorum. Tüm bunları neredeyse sıfıra yakın bütçelerle, teknik sorunlarla boğuşarak nasıl yaptığımızı bende bilmiyorum. İnşallah 2010 yılında daha iyisini yapmaya çalışacağız. Tabii sizlerinde destekleri çok ama çok önemli. Daha ayrıntılı 2009 Stereo Mecmuası raporunu web sitemizde bana ayrılan bölümde ilerleyen günlerde yazacağımı umuyorum.
Tags: