Müzik İlavesi Önsöz

Herkese tekrar merhabalar,

Dokuzuncu sayımızın kolay indirilebilmesi için formatımızda biraz değişiklik yaptık. Bence pek güzel oldu.

Bu sayımızda hifi yazılarımız oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğundan dergiyi işlemek konusunda zorluklar yaşadık. Bu zorluklar sonucunda oluşan sayının dosya boyutunun da yüksek olması sebebi ile bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük.

Normal basılı dergilerin ücretsiz ekleri oluyorsa neden on-line bir derginin de eki olmasın sorusundan yola çıkarak ücretsiz derginin ücretsiz eki gibi bir şey ortaya çıkarttık. Muhtemelen dergi konusunda biraz karışıklık yaşayacağız ama okuyucularımızın kısa sürede bu uygulamayı benimseyeceğini düşünüyorum. Bundan sonra düşüncemiz ana dergimizin içeriği tahminimizden zengin olduğunda Müzik bölümünü ayrı bir dergi olarak sunmak. Bu durum bize ekstra bir uğraş getiriyor aslında. Web sitemizin düzenlemesi, ekstra bir kapak tasarlamak bunlardan en çok zaman alanlar. Ama ortaya çıkan sonuç güzel olunca tüm bu uğraşılar ve yorgunluklar unutuluyor açıkçası.

Bildiğiniz gibi bu dergide yazılan tüm CD ve plaklar eleştirileri kaleme alan yazarlarımız tarafından satın alınıyor. Çok sayıda okuyucumuzun bu eleştirilerde dikkatlerini çeken CD ve plakları satın aldığını gelen yorumlardan biliyoruz. Hemen her incelemenin altında eleştiriyi yazan kişinin adı veya nick’i olduğundan zaman içerisinde okuyucularımız kendi beğenilerini kazanan yorumcuların önerdiği albümleri alışveriş listelerinin üst sıralarına ekleme başlamış. Benzer bir durumu Amazon-Stereo Mecmuası on-line alışveriş mağazasında da gözlemlemek mümkün.

Şu an için ülkemizde orijinal albüm satın alan en büyük kitlelerden bir tanesi muhtemelen odyofil olarak isimlendirilen kitle. Bu kitleye ulaşabilmek için hemen hemen her türlü imkanı ücretsiz olarak tüm firmalara sunuyoruz. Ama nedense ülkemizdeki müzik dağıtıcıları ile haberleşmek, onların bültenlerini almamız çoğu zaman mümkün olamıyor. Ya satışları çok iyi, yeni ürünlerini ve kampanyalarını duyurmalarına gerek bile kalmıyor yada Stereo Mecmuası’nı kaale almıyorlar. Ben artık ikinci seçeneğin geçerli olduğunu düşünmeye başladım. Bir şekilde derginin dışarıda olan bitenle ilgili olarak bilgiye ihtiyacı var malumunuz. Bir şekilde bu haberlerin en kısa zamanda meraklılara ve tüketicilere sunulması lazım. Bizde bu konuda kendimizce bir şeyler yapmaya çalışıyoruz açıkçası. Amazon-Stereo Mecmuası Edition bu girişimlerden bir tanesiydi ve bence çok başarılı oldu. Bu işbirliği sayesinde ciddi bir bilgi alışverişi imkanı bulduk ve Amazon gibi dünya çapında bir firmanın meraklılara sunduğu bültenleri kendi dilimize çevirip sizlere ulaştırmaya başladık.

Geçtiğimiz ay benzer bir çalışmayı Amerikan Elusive Disc firması ile başlattık. Firmanın yeni basılan CD ve plaklarla ilgili bültenlerini meraklılara günü gününe sunmaya başladık. Hemen hemen benzer ürünler ülkemizde de dağıtılmasına rağmen benzer bir sistemin ülkemizde oturmamış olması gerçekten acı verici. İşin daha da acı verici tarafı bu ürünlerin ülkemize ithal edildiğinden ve satıldığından haberi olmayan ciddi bir kitle bile var. İthal edilen ürünlerin fiyatları da hemen hemen yurt dışı ile aynı. Buna rağmen bir çok insan gelişmelerden haberleri olmadığı için bu tarz alışveriş sitelerine yöneliyorlar. Tüm bunlar aşılması gereken sorunlar ve el birliği ile aşabileceğine inanıyorum. Madem bu ürünler ülkemize ithal ediliyor, neden insanlar buradan satın almasınlar değil mi?

İşin komik tarafı bu ürünler nereden alınabilir nerede satılır gibi hayati öneme sahip konular bile kendi firmalarımızın web sitelerinde yer almıyor. Bunlara bakarak sıranın Stereo Mecmuası’na gelmesi biraz zor gibi. Umarım ileri de tüm bu sorunlar aşılır ve bizim için çok önemli olan CD ve plakları kendi ülkemizden satın alırız.

Bu ithalatçı firmalar aslında çok zor bir işi üstlenmiş durumdalar ama birazcık daha geniş kitlelere ulaşmak için bilgi akışını sağlamak zorundalar. Bu konuda bizimde dahil olduğumuz farklı dergilerden ve internet platformlarından destek alacaklarına eminim. En azından Stereo Mecmuası olarak biz gerekli desteği vermeye çalışırız.

Bu konularda en aktif site, hakkını yemeyelim, kesinlikle Mikropgramofon’dur. Her hafta bıkmadan usanmadan elimize ulaşan bültenler, zaman zaman yapılan kampanyaları meraklılara mail listeleri vasıtası ile ulaştırıyorlar. Bizlerde bu bültenleri web sitelerimizde yayınlıyoruz. Emeği için Ahu Ünalp’a teşekkürler.

Neyse müzik ithalatçılarımızı bir kenara bırakalım artık. Bir şekilde bu sorunlar zaman içerisinde aşılacaktır.

Şimdi sizlere yeni bloglarımızdan bahsedeyim isterseniz. Bu konuyu ben çok önemsiyorum doğrusu. Önce konunun gelişiminden başlayayım. Geçtiğimiz ay, aldığımız bir karar sonrasında Stereo Mecmuası web sitesi içerisinde bloglar yayınlamaya başladık. Bu blogların sayısı dergi sizlere ulaştığı sıralarda toplam dört adetti fakat kısa zamanda sayının daha da artacağından emin olabilirsiniz. Bloglarımız site genelinden farklı olarak hızlı güncellenebiliyor ve en önemlisi tüm bu işlemleri yazarlar rahatlıkla yapabiliyorlar. Bu sayede karmaşık kodlamalardan kurtuluyoruz ve hızlı şekilde içeriğimiz büyüyor ve genişliyor.

Hifi ile ilgili bloglarımızın yanında müzik ve filmlere yönelik iki bloğu çok yakın zamanda yayına soktuk. Biliyorsunuz Stereo Mecmuası’nın birincil faaliyet alanlarından bir tanesi filmler değil. Ama gerek forumlarımızda gerekse de sitemizde filmlere yer veriyoruz. Bu özgür alanlarda film konusuna ilgisi olanlar geçmişten beri bilgi alışverişinde bulunuyorlardı. Biz bir küçük ekleme yaparak filmlere meraklı genç dostumuz sevgili Görkem Devrim’e bir Stereo Mecmuası bloğu açtık. Kendi bakış açısından filmleri meraklılara tanıtmaya başladı. http://stereomecmuasi.com/blog4/gorkem/ adresinden okuyabileceğiniz bu blog tabii ki RSS beslemesi, yorum yapabilme gibi bir dizi teknolojiyi de içeriyor. Meraklıların göz atmasında fayda var diye düşünüyorum.

Müzik hakkındaki bir diğer bloğumuz yeni çıkan CD ve Plakları meraklılara duyurduğumuz bir içeriğe sahip. Bunun yanı sıra müzisyen biyografileri, konser yorumları, konser duyuruları gibi müzikseverlerin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bir içeriğe sahip. Bu bloğumuzu ise,

http://stereomecmuasi.com/blog3/yenialbumler.html adresinden takip edebilirsiniz. Her bloğumuz gibi Yeni Çıkan Plak Ve CD’ler bloğumuzda kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmayı amaçladığımız bir dizi teknolojik araç ile destekleniyor. Tüm bu bölümlerimize haber göndermek, kullanmak ve okumak ücretsiz tabii ki.

Bunların yanı sıra çok yakında bayağı ciddi bir kaç yazarımız daha olacak. Gerekli alt yapı çalışmaları ve anlaşmalar sağlandığında sizlere bu yeni bloglar hakkında da bilgi vereceğiz.

Geçtiğimiz sayımızda gelen bir diğer eleştiri ise, incelediğimiz albümlerin ortalama satış fiyatlarının yüksekliği konusunda idi. Bu konuya hak vermemek mümkün değil. Bu ay ülkemizin her yerinde kolaylıkla bulunabilecek müzik marketlerin promosyon havuzlarında vakit geçirip, meraklılara uygun fiyatlı bir kaç CD tanıtmaya çalışacağız. Umarım hoşunuza gider. Gelecek tepkilere göre uygulamamızı genişletebilmemiz ve daraltmamız mümkün. Lütfen görüşlerinizi mail adreslerimiz yoluyla bizlere bildiriniz.

Biliyorsunuz Stereo Mecmuası artık hepimizin malı. Biz sadece genel olarak organizasyonun sağlanmasını üstleniyoruz. Sizlerden gelen istekler, eleştiriler doğrultusunda bazı düzenlemeler yapıyoruz. Eleştiriler ve isteklerin yanında sizlerde dergimize katkıda bulunabilirsiniz. Beğendiğiniz albüm eleştirilerinden tutun, müzisyen biyografilerine kadar özgün her türlü yazıya her zaman kapımız açık. Bunun dışında özellikle internette kayıtlı bulunduğunuz forumlara, tartışma platformlarında, web sitelerinizde Stereo Mecmuası’na yer verebilirseniz tahmininizden daha büyük bir destek vermiş olacaksınız, bundan emin olabilirsiniz. Bir şekilde yayına devam edebilmemiz sizlerin bu tarz manevi desteklerine bağlı.

Yeni yılda yeni haberler ve sayılarla buluşmak umuduyla.

Tags: