Bu yazımızda Telos Audio’nun ürünlerini deneme turlarımıza devam ediyoruz. Telos Audio gibi firmaların alışılagelmiş cihazlardan farklı ürünlerini denerken zaman zaman zorlanıyorum. Hem etkileri kendim tespit etmek hemde bu tespitlerimi doğru şekilde sizlere aktarabilmek çok fazla vakit geçiriyor ve çok fazla sök tak yapmak zorunda kalıyorum. Bazen eğlence yerine zulüm haline gelebiliyor bu durum. Açıkçası şimdiye kadar incelediğim Telos Audio ürünlerinden Quantum X2 Sigortalarda neredeyse hiç şüpheye mahal vermeden daha ilk kez taktığımda farklılıkları tespit ettim. Kullandıkça etkileri daha iyi anlama fırsatı buldum. Benzer bir durumu Stereo Mecmuası’nda yer vermediğim ancak kendi sistemimde uzun senelerdir kullandığım Quantum Caps RCA içinde söyleyebilirim. Tabii o zaman isimleri bu şekilde değildi ancak bir şekilde bu kapaklar elime ulaştığında ilk denemenin akabinde etkisini fark etmiş ve kendi sistemim için bir set satın almıştım. Buna karşın Quantum Magnetic Tuning denemelerinde ürünün etkilerini tam anlamı ile anlayabilmek için defalarca denedim. Evet kullandığınızda bir etki elde edebiliyordunuz ancak tam anlamı ile verim alabilmek için süreci iyi anlamak gerekiyordu. Medyalar ile deneme yaparken bir anda cihazları da de-manyetize etmeye karar verince işler dallanıp budaklandı ve inceleme süresi uzadı haliyle..
Quantum Noise Resonator denemelerine başlarken bu defa nasıl bir senaryo ile karşı karşıya kalacağımı bilmiyordum. Dinleti notlarına geçmeden önce ürünü tanıyalım isterseniz…
Quantum Noise Resonator’a dışarıdan baktığınızda oldukça küçük boyutlu ancak buna karşılık çok ağır bir cihaz ile karşılaşıyorsunuz. 180 x 170 x 40mm boyutlarındaki ürün alüminyumdan imal edilmiş bir şasiye sahip. Cihazın ön kısmında ürünün kodu ve marka logosu bulunuyor. Üst kısmında ise akrilik bir kapağın altından cihazın devre yapısı ve sisteminize bağladığınızda ışıklarını görebiliyorsunuz. Akrilik bölüm füme rengi ve çok farklı bir görüntü kazandırmış. Açıkçası elime bir çok ürün geçiyor. Bu tasarım dili ve kalitesi inanın bir çok üreticinin amplifikatörlerinde bile yok. Cihazın arka tarafında ise elektrik girişi bulunuyor.
Peki bu cihaz nedir, ne işe yarar.
Quantum Noise Resonator, sisteminize gelen elektrik içerisindeki gürültüyü temizlemek ve rezonans frekanslarını sesi etkilemeyecek seviyeye indirgemek amacı ile üretilmiş bir ürün. Cihazın çalışma mantığı aslında basit. İçindeki işlemci ünitesi gelen elektriğin kalitesini algılayarak, cihaz içerisindeki trafo ve elektronik bileşenlere yönlendiriyor. Üreticiye göre 1KHz altındaki elektronik gürültüler tespit ediliyor. Peki bu enerji ne yapılıyor. Enerjinin kaybolması için iki seçenek var sıklıkla kullanılan; ya sıcaklığa çevireceksiniz veya ışığa. Telos tasarımcıları bu etkileri ışığa çevirerek yok etme yöntemini benimsemişler. Cihazın akrilik kapağından içeriye baktığınızda görülen tüm bu komplike devre tasarımı ve elektronik bileşenlerin amacı işte bu!
Böyle bir ürünü denemek için sistemimi maksimum çözünürlüğü elde edecek şekilde sahip olduğum en üst ekipman ve aksesuarlar ile donatıyorum. Kullanım şekli konusunda çeşitli platformlarda farklı görüşler var. Açıkçası ürünün çok fazla incelemesi yok ve üreticisi de ille şöyle kullanın diye bir öneri de bulunmuyor. Benim bulduğum optimum kullanım senaryosu şu şekilde oldu.
Sistemimdeki tüm cihazları tek bir elektrik çoklayıcı da topladım. Bu çoklayıcı hifi pazarına yönelik bir ürün olmadığı gibi tüketici pazarına yönelik bir üründe değil.Eski ve prestijli bir UPS üreticisi olan MGE’nin (maalesef buna rağmen iflas ettiler) ürettiği herhangi bir filtre sistemine sahip olmayan, aşırı akım koruma düzeneği iptal edilmiş ve elden geçirilmiş bir çoklu priz sistemini kullandım. Denemeler sırasında farklı markaların gürültü önleme sistemlerine sahip priz sistemlerini de denedim ancak meraklıların burada bir karar vermesi lazım. İki tane bu tarz sistem, iki kat daha iyi performans veremiyor ne yazık ki hatta işleri kötüleştiriyor. Gün sonunda bu tarz sistemlerden birinden birisini tercih etmelisiniz. Eğer Quantum Noise Resonator kullanmaya karar verirseniz, herhangi bir filtre özelliği olmayan bir priz sistemi kullanmaya dikkat!
Neden çoklu priz sistemi üzerinde bu kadar duruyorum. Normalde kendi sistemimde 4 ana elektrik hattından cihazlarımı besliyorum. Amplifikatör ayrı bir hattan, dijital kaynaklar ayrı bir hattan besleniyor örneğin. Böyle bir senaryoda Quantum Noise Resonator’un etkinliği azalıyor. Denemelerim sırasında bazı farklı senaryoları da denedim. Örneğin ampliyi duvardan beslerken, kaynaklarımı priz sistemi artı Quantum Noise Resonator ile kullandım ve benzeri bir sürü kombinasyonu denedim. Benim optimal senaryom tüm cihazların tek bir prizden beslenmesi. Optimal performans için tabii ki cihazlarınızı bağladığınız hattın topraklaması mutlaka iyi olmalı ve cihazlarınızın faz- nötr ayarı düzgün yapılmış olmalı. Zaten bu tarz ürünlerin hedef müşteri kitlesi için bunlar olmazsa olmazlardır!
Kendi optimal senaryomda cihazın testleri son derece kolay oldu. Sistemim neredeyse asırlardır aynı olduğu için Quantum Noise Resonator’ü takar takmaz elde ettiğim farklılıkları kolaylıkla tespit ettim. Sahnenin açılması ve 3 boyutluluk hissiyatının artması, sistemin rahatlamasının akabinde mikro detay bazında artış. Bu artış hemen her frekans bandında etkili iken, en keyifli olay orta frekansların daha keyifli daha kadifemsi hale gelmesi oldu. Bu etkinin 2A3 lambalı bir ampli kullanıcısı olarak normal olduğunu söylemem lazım, solid-state bir amplide böylesine bir etki elde edemiyorsunuz. Ancak buna karşılık Exposure güç amplileri ile baslarda ciddi bir toparlanma duydum. Yani sisteminizin karakterine etki etmeksizin vurgular ve etkiler artıyor. Çok ilginç bir durum dışarıdan bakınca. Yanıp sönen yeşil ışıklar sisteminizdeki kirliliği ortadan kaldırırken, sisteminiz performansında en üst noktasına doğru bir adım daha atıyor.
Peki bu adımın maliyeti nedir. Haziran 2017 itibarı ile 1299 Dolar karşılığı KDV dahil yaklaşık 4.100 TL. Tabii ki bu tarz bir yatırım sistemini geliştirme aşamasında olan veya giriş seviyesi sistemleri ile mutlu ve mesut yaşayan okuyucularımızı ilgilendirmiyor. Benzeri bir çok üründe yazdığım gibi bir sisteminden bir tık daha iyi performans elde etmek için binlerce Dolar harcamak zorunda olan ancak bu yatırımı yapmak istemeyip, daha makul tutarlar ile sisteminin performansını yukarıya taşımayı düşünen okuyucularımızı ilgilendiriyor. Dışarıdan bakıldığında belki mantıksız gibi görünebilir ama şu durumu hayal edin. Sisteminizi kurdunuz ancak biraz daha ileriye götürmek için söz gelimi kablolarınızı değiştirmek istiyorsunuz. Bunun için ödemeniz gereken tutar onbinlerce Dolar ise -ki inanın bu realist bir örnektir- bu tarz bir cihaza 1.000 Dolar harcamak daha makul bir seçenek. Ürünü tabii ki yazılıp çizilen yazılar ile satın almak mantıklı değil. Bunlar belki bir yol gösterici olabilir. Bunun yerine yapılacak en güzel şey, ürünün mümessili Mavi Hifi’ya giderek yerinde test etmek. Eğer deneme fırsatı bulan okuyucularımız olursa lütfen görüşlerinizi paylaşın. Bakalım sizde benim gibi sonuçtan etkilenecek misiniz?
Telos Audio Quantum Noise Resonator
Noise Resonator – Dimension: 180mmx170mmx40mm Weight: 1.75kg
Fiyat: 1.200 Dolar + KDV (Mayıs 2017 itibarı ile) / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Mavi Hifi / www.mavihifi.com
Bir yorum ekleyin