Quad Vena

Quad’ın yeni hepsi bir arada cihazı “Vena”yı mercek altına alıyoruz. Bildiğiniz gibi  “all in one” veya hepsi bir arada konsepti son yıllarda iyiden iyiye popüler hale gelmeye başladı. Büyük üreticilerde dahil olmak üzere bir çok firmanın bu konseptte ürünleri var. Hatta son yıllarda üst sınıfa yönelik ürünlere de denk geliyoruz. Quad Vena ile fiyat açısından giriş seviyesinin bir tık üzerinde bir ürünü meraklılara sunmuş. İsterseniz şimdi ürünün özelliklerine ve tasarımına bir göz atalım..

Bu tarz ürünlerin makbul olanları küçük boyutlarda tasarlanmış modellerdir bence. Quad Vena, 313 x 93.5 x 302 (mm) ölçüleri ile gerçekten kompakt yapılı bir cihaz. Bu boyutlar sayesinde evinizde veya ofisinizde az yer kaplıyor. Bu tarz cihazları seçerken önemli seçim kriterlerinden bir tanesi az yer kaplamaları ve Vena bu konuda sınıfı kesinlikle geçiyor. Kanala başı 45W güç üretebilen Vena, ihtiyaç duyabileceğiniz tüm özellikler ile donatılmış.

Cirrus Logic üretimi CS4398 yongaseti üzerine kurulmuş 24bit/192 kHz DAC sayesinde bilgisayarınızı “Vena”ya bağlayabileceğiniz gibi, optik ve koaksiyel dijital girişleriniz sayesinde televizyonunuz, BluRay çalarınız veya oyun konsolunuzu “Vena”ya bağlayabilirsiniz. Bunların yanında  apt-X destekli Bluetooth kablosuz müzik çalma yeteneği, Apple cihazlar için docking station özelliği ve analog girişleri ile hepsi bir arada konseptinin hakkı veriliyor doğrusu.

Fotoğraflara ilk baktığınızda cihaz size farklı bir markayı anımsatıyor olabilir. Aynı durum bende de oldu. Hemen söyleyeyim Peachtree Audio firmasının benzer konseptli ürünleri aklınıza geldi değil mi? Ancak biraz dikkat edince Quad’ın meşhur QC Twenty Four lambalı pre-amplifikatörleri ile birebir aynı tasarıma sahip olduğunu görebilirsiniz. İngiliz firma pre-amplifikatörün ana şasisini alıp çevresini ahşap malzeme ile kaplayınca gerçekten bambaşka bir görünüme sahip olmuş.  Aslında benim tasarımı algılamam Dükkan Hifi’nin ortaklarından Hakan Bey’in hatırlatması ile oldu. Bende okuyucularımız için bu notu eklemek istedim. Bu arada küçük bir dokunuşun genel tasarımı ne kadar  değiştirebileceğini gömüş oluyoruz. Cihazın ahşap kaplaması gerçekten harika gözüküyor. Farklı kaplama ve materyal seçenekleri de mevcut. Ancak şahsım adına fotoğraflarını gördüğünüz hafif kızıla çalan ahşap kaplama benim şahsi favorim oldu.

Cihazın üst kısmında ise havalandırma ızgarası var. Her ne kadar uzun saatler boyunca kullanım sırasında bile aşırı ısınma olmasa da, cihazı yerleştireceğiniz yerde, üst tarafta bir miktar boşluk olması gerekiyor. Havalandırma paneli bile alüminyum bir ızgaraya sahip. Cihazın geneli ile uyuma sahip bir tasarım uygulanmış.

Cihazın ön paneli son derece tanıdık Quad tarzında. Sol üst köşede firma logosu ve modeli bulunuyor. Alüminyum şasinin orta hattı ise kaynak seçim tuşlarına ayrılmış. En başta kızılötesi alıcı ardından da kaynak seçim düğmelerine yer verilmiş. Seçilen kaynak kırmızı bir ışık ile gösteriliyor. Gözü rahatsız etmeyen bir ton ve ışık şiddeti seçilmiş. Sağ tarafta ses kontrol düğmesi ve hemen yanında açma kapama düğmesine yer verilmiş. Sol alt köşede ise kulaklık çıkışı bulunuyor.

Kulaklık çıkışı kesinlikle günü kurtaran bir performans sunuyor. Sürmesi zorlu kulaklıklar hariç benim denediğim modellerde gayet iyi sonuçlar elde ettim. Özel kulaklık amplileri kullanan meraklıları tatmin etmesi zor ancak benim gibi daha sıradan kulaklıklar kullanan meraklıları kesinlikle mutlu edecektir. Bu tarz cihazlarda kulaklık çıkışının olması çok önemli bir detay. Tüm kaynaklarınızı bağladığınız ve sistemin kalbi haline gelen bir cihazda bu çıkışın bulunmaması gerçekten can sıkıcı olabiliyor ve ek masrafa yol açabiliyor.

Cihazın beraberinde son derece küçük yapılı bir uzaktan kumanda geliyor. Bu ufak kumanda alüminyumdan üretilmiş ve temel fonksiyonları içeriyor. Böylesine şık ve özenilmiş bir cihaz ile beraber plastik bir uzaktan kumanda gelseydi, bayağı eleştirirdim Quad firmasını.

Cihazın arka kısmında çok sayıda giriş ve çıkışa yer verilmiş. Sol taraf analog giriş ve çıkışlara ayrılmış. Bu çıkışlardan herhangi bir tanesi pikap girişi olarak değerlendirilseydi çok iyi olurdu. Pikap kullanıcıları için ek bir pikap katı masrafı çıkacağından bunu “Vena”nın eksi hanesine yazıyoruz. İki adet RCA analog girişin yanında bir set pre çıkışına ayrılmış. Bu özellik benim gibi kasetçalar veya makara teyp kullananlar için olmazsa olmaz bir özellik.   “All in one”  konseptindeki cihazlarda olmasını beklediğimiz bir şey değil ancak yer verilmiş olması bence önemli bir artı. Bunların hemen yanında ise sağ ve sol kanal için birer set hoparlör çıkışı bulunuyor. Sağa doğru dijital giriş ve çıkışlara yer verilmiş. Optik ve koaksiyel dijital çıkışların yan tarafında bir adet koaksiyel iki adet optik dijital giriş bulunuyor. bunların hemen yanında iki adet USB giriş var. Birincisi USB “B” standardında yani bilgisayarınızı Vena içindeki DAC ile kullanabileceğiniz yapıda. İkincisi ise iPhone, iPod ve iPad gibi Apple cihazlar için docking station vazifesi görüyor. En sağ tarafta ise elektrik açma kapama anahtarı ve altında elektrik kablo girişine yer verilmiş.

Değerlendirmelere geçmeden önce iki özelliği hızlıca aradan çıkartmak istiyorum.  Bunların ilki  apt-X destekli Bluetooth kablosuz müzik çalma yeteneği. Bu özellik bana sorarsanız ses kalitesinden ziyade kullanım kolaylığı açısından önemli ve hayatlarımıza girmiş durumda.Büyük bir kolaylık sağlayan Bluetooth bağlantısını  ben dahil olmak üzere bir çoğumuz kullanıyoruz. Standardın kısıtlamalarından dolayı ses kalitesinde iddialı olmayan bir seçenek olan Bluetooth kablosuz müzik çalma yeteneği “Vena”da da devrim yaratmıyor ancak kullanım kolaylığı müthiş. Kurulum gayet basit ve tüm ev ahalisi için eğlence kaynağı. Apple docking station noktasını ise iPad ile deneme fırsatım oldu. Bana sorarsanız kablosuz Bluetooth bağlantıdan daha iyi ses kalitesi sunuyor olsa da, telefon veya tabletinizi cihazın olduğu yerde bulunması gerekmesi yüzünden en azından benim için çok kullanışlı değil. Belki iPod kullanıcıları açısından daha mantıklı bir senaryo olabilir.

Bir sonraki sayfada “Vena” ile eşleştirdiğim Quad S2 hoparlörlerin incelemesini okuyabilirsiniz. Üçüncü sayfada ise genel değerlendirmeleri bulabilirsiniz.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

 

Tags: