Uzun seneler sonra Stereo Mecmuası’nda Audio Analogue üretimi bir ürünün incelemesini yapıyoruz. Can Hifi ile seneler sonra işbirliğine başlayınca ilk inceleme ürünü olarak Audio Analogue markalı bir ürün istedim. Sebebini birazcık tahmin edebiliyorsunuzdur sanırım. Dikkatli okuyucularımız benim sistemimde uzun senelerdir firmanın Bellini pre-amplifikatörünü kullandığımı biliyorlardır. Bu pre-ampli oldukça yaşlı olmasına rağmen hem tasarımı hemde performansıyla bir türlü ayrılmadığım bir ürün oldu. Bunun haricinde elimden bir çok Audio Analogue ürünü geçmiş bir insan olarak firmanın yeni jenerasyon bir tasarımını mercek altına almak benim içinde oldukça değişik olacak. Audio Analogue, İtalya’nın meşhur Toskana kentinde kurulmuş bir firma. Hemen her firma gibi tüketicilere en iyisini sunmak için uğraşan Audio Analogue zaman içerisinde bayağı ses getirmiş ürünlere imza atmıştı. Kendilerine özgü tasarım anlayışları ve ürünlerine önemli İtalyan bestekarlarının isimlerini vermeleri bir nevi imzaları sayılabilir. Bu arada hemen ekleyeyim Can Hifi ürün yelpazesinde bulunan markalardan daha fazla ürünü ilerleyen haftalarda Stereo Mecmuası’nda görebileceksiniz. Merak ettiğiniz ürünleri bize mail atarsanız öncelik vermeye çalışalım diyelim ve Puccini Settanta V.2 entegre amplifikatör incelememize başlayalım.
Amplifikatörün kutusunu açtığımda siyah renk çok şık bir ürün ile karşılaştım. Klasik Audio Analog imzalarının en azından bir kısmının hala yerli yerinde olmasını görmek beni çok mutlu etti. Örneğin cihazların arkasındaki kubbe şekilde açma kapama düğmesi ben bildim bileli hep aynıdır. Tahmin edebileceğiniz gibi Puccini Settanta’da da yerli yerinde duruyordu. Cihaz son derece makul mantıklı ölçülerde bir tasarıma sahip. İnce tasarımı, şık ön metal paneli insanın hemen dikkatini çekiyor. Ürünün ön bölümünde son derece sade tasarım çizgileri kullanılmış.
Sol tarafta bulunan “select” tuşu ile kaynaklar girişler arasında seçim yapılıyor. Her bir basışta bir sonraki giriş seçilmiş oluyor. Örneğin altı numaralı girişi seçmek için bahsi geçen tuşa 5 kez basmak gerekiyor. Seçili olan kaynak hoş bir mavi ışık ile belirgin hale getirilmiş. Ürünün tam ortasında ses kontrol düğmesi var. Sağ tarafta ise firma logosu ve ürün modeli yazılmış. Kullanılan yazı karakteri ile çok zarif durduğunu söylemem lazım.
Ses kontrolü geçmişte gördüğümüz o güzel bombeli tasarım yerine daha düz bir tasarım ile değişmiş zaman içerisinde. Sağa ve sola birer derecelik bir açıyla çevirdiğiniz zaman ses seviyesi bir tık yükseliyor veya azalıyor. Kullanılan mavi ışıklar karanlıkta göz almayacak şekilde seçilmiş. Bence önemli bir ayrıntı.
Audio Analogue Puccini Settanta V.2’nin arkasında da sade tasarım çizgileri var. Gayet güzel düzenlenmiş olan giriş çıkışlar istediğiniz boyutlarda kablo takmaya olanak sağlıyor. Sol tarafta sol hoparlör çıkışı, yanında ise topraklama hattı bulunuyor. Bunun yanında toplam 6 adet giriş sıralanmış. Bu girişlerden birincisi pikap girişi. Pikap katı ile ilgili ayrıntıları birazdan vermeye çalışacağım. Giriş grubunun yanında iki adet çıkış bulunuyor. Bu çıkışlardan bir tanesi mono yapıda. Bu tabii ki benim gibi makara teyp ve kasetçalar kullananlar için güzel ayrıntı. Cihazın sağ tarafına doğru ilerleyince sağ hoparlör çıkışı, elektrik girişi ve açma kapama düğmesini görüyoruz.
Audio Analogue üretimi ürünlerde; hem pre-amplifikatörlerde hemde entegre amplifikatörlerde hemen her zaman başarılı bir pikap katı kullanılmıştır. Puccini Settanta V.2’de de bu durum değişmemiş. Pikap girişi MM iğneler için 56 KOhm MC iğneler 100 Ohm empedansa sahip. Bu değerlere bakılırsa her türden MM ve yüksek çıkışlı MC iğneyi gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz gibi standart çıkış gücüne sahip olan MC iğneler ile kullanabilirsiniz. MC iğneler için hassas ayarlama seçenekleri sunulmadığı için standartın dışında bir iğne kullanacaksanız isterseniz ayrıca bir pikap katı isterseniz ise Step up Transformer (SuT) kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem SuT seçeneğini değerlendirmeniz açıkçası pikap katı son derece başarılı. MM pikap katı için boşuna masraf yapmamış olursunuz. MM ve MC iğne seçimi bir set jumper vasıtası ile cihazın içerisinden yapılıyor. Bunun için üst kapağın vidalarını çıkartıp ayarı yapıp kapağı kapamanız lazım. Nasıl olsa devamlı olarak oynanabilecek bir özellik olmadığından sıkıntı yok. Benim eski Bellini pre-amplimde de aynı durum söz konusu. Bu kadar senedir bu tasarıma devam ettiklerine göre bildikleri bir şey vardır herhalde. Bu ampliyi satın aldığınızda ortalamanın az üzerinde bir pikap kullanırsanız üzerindeki pikap katı sizi uzun seneler mutlu edecektir.
Uzaktan kumanda konusuna geldiğimiz zaman uzun zaman sonra ilk kez “plastik kumanda, fena değil iş görüyor” şeklinde bir bölüm yazmayacak olduğuma çok memnunum. Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz uzaktan kumanda, metal şasisi ile neredeyse bir mücevher gibi. Temel tüm fonksiyonları kontrol edebilen bu uzaktan kumanda çok daha pahalı cihazlarda gördüklerimden bile çok daha keyifli bir tasarıma sahip. Kumanda üzerindeki tuş dizilimi firmanın CD çalarlarında kullandığı tasarım ile birebir aynı. Uzun zaman sonra bir uzaktan kumandaya tam not veriyorum!
Dinletiye başlamadan önce sistemimde bazı düzenlemeler yaptım. Audio Analogue Bellini pre-ampli ve J.C.Verdier Triode Spirit 2A3 kombinasyonunu kenara kaldırıp Puccini Settanta V.2’yi sistemime entegre ediyorum. Geri kalan tüm kablolama ve bileşenler aynı kalıyor geleneksel olduğu üzere.
Bir yorum ekleyin