Audioengine A2+ Bölüm 2

Öncelikle şuradan başlayayım A2+ modelinin DAC’ını kullanacak iseniz küçük bir bütçe ayırıp makul mantıklı bir USB kablosu edinmenizi önerim. Bu mütevazi DAC’ın performansını kesinlikle bir adım öteye götürmüş olursunuz. Hoparlörün fiyatını göz önüne alarak Wire World Ultraviolet tarzı göreceli makul fiyatlı bir ürünü tavsiye edebilirim. DAC ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı çok kolaylıkla yaptıktan sonra denemelere hazırız. Burada önemli bir ikilem ortaya çıkıyor. Daha yüksek çözünürlüklü müzik dosyalarını bilgisayarınızda çözüp DAC kullanmadan hoparlörünüze göndermek veya yüksek çözünürlükten vazgeçip DAC’ı devreye almak. Açıkçası bende bu ikilemi yaşayıp çeşitli denemeler yaptım.

Öncelikle müzik arşiviniz eğer çok yüksek çözünürlüklü dosyalardan oluşmuyor ise ve günlük ihtiyaçlarınız söz konusu ise A2+ içerisindeki DAC gayet keyifli şekilde kullanılıyor. Ancak arşiviniz yüksek çözünürlüklü dosyalardan oluşuyor ise ve detaydan vazgeçmek istemiyorsanız DAC’ı bypass edip ses kartınız ile hoparlörler arasında bir interconnect kullanmak daha iyi olacaktır. Bu konuda benim bulduğum en mantıklı fikir hoparlörünüzü hem USB hemde klasik bir interconnect kullanarak bilgisayarınıza bağlamanız ve farklı senaryolarda bir kaç tıklama ile DAC’ı aktive veya deaktive etmeniz. Tabii ki kullandığınız müzik çalar yazılımı üzerinden down-sampling yapmak da mümkün!

Benim gibi bütün gün bilgisayar başında olan bir insanın ihtiyaçları ve yapacakları bellidir. Örneğin çalışırken arka fonda müzik duyayım dediğim zamanlarda A2+’ın DAC’ını devrede tuttum. Aynı şekilde müzik dinlerken, oyun oynarken ve nadiren bir şeyler seyrederken DAC’ı kullandım. Ancak daha yüksek çözünürlüklü müzik dinleyeceğim zamanlarda DAC’ı devre dışı bırakıp klasik bir ara bağlantı kablosu kullandım hatta performans testleri için uzun süredir karargahımızda konuk ettiğimiz X-Sabre’yi devreye soktum. Aslında bu senaryonun kalbinde hardcore bir odyofilden çok, bilgisayar karşısında vakit geçiren ve bu vakti iyi geçirmek isteyen bir insan var. Zaten A2+ tam bu tarz bir kitleyi hedefleyen bir ürün.

Audioengine A2+ boyutunun çok üzerinde bir performansa sahip. Onu çeşitli tüketici elektroniği firmalarının ürettiği hoparlörler ile kıyaslamak mümkün değil. Hem müzik dinlerken hem oyun oynarken hemde bir şeyler seyrederken kesinlikle ortalamanın çok üzerinde bir performans elde ediyorsunuz.

Son dönemlerde çok popüler albümlerinden birisine bakalım. Daft Punk – Random Access Memories. Random Access Memories, 2013 sonlarında yayınlanan Fransız elektronik müzik ikilisi Daft Punk’ın son albümü. Yine retro izler taşıyan ve özellikle 1970′lerin disko müziğine atıfların bol olduğu bir albüm olarak dikkat çekmişti. Bazı şarkılarda dönemin R&B etkisini dönemin soul müziğini yansımalarını görürken albümde asıl dikkat çeken şey özellikle elektronik öğelerin kullanımında bayağı azalmaya gidilmiş olmasıydı. Daft Punk albümlerinin benim sevdiğim yanı bu elektronik öğelerin hiçbir zaman manyakça kullanılmamasıdır ancak Random Access Memories albümde yakalanan seviye ve elde edilen tarz gerçekten etkileyici. Buradaki en önemli şey, bir çok enstrümanın bilgisayara ortamında üretilmemesi yani akustik olarak kaydedilmesi. Tabii ki topluluğun pek sevdiği bir çok efekt özellikle vokallere müdahale, elektronik davullar ve türün olmazsa olmazı sintizayzır’lar albümde eksik değil ancak dozaj öyle yerli yerindeki benim gibi türün çok fanatiği olmayanlar bile albümü keyifle dinleyebiliyorlar.

Albümü tanımama vesile olan iTunes versiyonunu dinliyorum. Daha ilk anlarda bas performansı dikkat çekiyor. Bu kadar küçük bir hoparlörün böylesine bir bas üretmesi kolay değil ve bu ufaklıklar bu işi çok rahat şekilde yaptıkları gibi kendilerine özgü sahneleri ve müziği bir çorba haline getirmeden size ulaştırmaları dikkate değer. Çorba halini getirmek terimini özellikle kullandım aynı albümü büyük tüketici elektroniği firmalarının ürettiği bir 2.0 hoparlör hatta 2.1 hoparlör seti ile dinlediğiniz zaman müziğin sanki sadece tiz ve bastan oluşması ve güzelim orta frekansların kaybolup gitmesi A2+’da kesinlikle yok! Oturup keyifle müzik dinleyebiliyorsunuz.

Benzer bir durum bilgisayar başında yaptığım diğer işlerde de geçerli. Mesela son zamanlarda Diablo III’ün ek pakedi Reaper Of Souls ile vakit geçirdiğim için oyunu oynarken A2+’ları kullandım. Performanstan çok memnun kaldım. Aynı şekilde ara sıra bir şeyler seyrederken de bu minik ufaklıkları kullanmaya devam ettim. Müzik haricindeki bu tarz işlerde genelde daha genç okuyucularımızın subwoofer istediklerini biliyorum. Bana sorarsanız A2+ ve benzeri hoparlörlerde subwoofer’a hiç ihtiyaç yok.

Şimdi eğri oturalım doğru konuşalım. KDV dahil 360 Dolarlık fiyatı ile Audioengine A2+ ülkemizin gelir durumunu göz önüne alırsak özellikle genç okuyucularımızın bütçesini azıcık aşıyor olabilir. Ancak aldığınız bu tarz bir hoparlörü uzun seneler kullanacağınız için verdiğiniz para karşılığını defalarca hak edecektir. Bunun haricinde evinde ortalamanın üzerinde bir müzik sistemi olup ofisinde veya çalışma odasında keyifle müzik dinlemek isteyenler için ve bunu yaparken boyutların sıkıntı olduğu alanlarda A2+ harika bir çözüm. Masaüstünüzde fazla yer kaplamayan bu minik aktif hoparlör ve DAC kombinasyonu uzun seneler size hizmet verecektir. Firmanın bir önceki modeli olan A2’yi kullanan bir insan olarak A2+ modelinde daha sıkı baslar hemen dikkat çekerken, bu boyutta bir hoparlörün uygun şekilde yerleştirildiği zaman boyutundan büyük işler yapacağını söyleyebilirim. Parlak siyah ve beyaz renk seçenekleri bulunan bu ufaklıkları masasüstünde iyi ses duymak isteyen meraklılar alışveriş listesinin en başına gönül rahatlığı ile yazılabilirler.

Audioengine A2+
Tipi : RAF Sistem : Aktif 2 Yollu Hoparlör : 7 cm KEvlar MidBass / 2 cm Silk Dome Tweeter Güç : 15 Watt RMS – 30 Watt Peak Ses Şiddeti : 95dB Ferkans Aralığı : 65-22000 Hz Amfi Tİpi : Dual Class AB Monolithic Girişler : 1/8″ Mini Stereo Mini Jak – RCA Ebat : 15x10x13.5 Cm Ağırlık : Sol (1.6 Kg) – Sağ (1.4 Kg)
Fiyat: yaklaşık 360 Dolar (KDV Dahil) 764,35TL (KDV Dahil) 02 Temmuz 2014 itibarı ile  Online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Mavi Hifi / www.mavihifi.com

 

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız