“The Bugatti Of Audio”, “Better Than Vinyl”, “Ayon CD Çalar Savaşını Yeniden Başlattı”… Bu ve bunun gibi yorumların sayısını artırmak mümkün ama ben çarpıcılarını buraya taşımak istedim. Bu yorumlar Ayon’un CD çalarları için uluslararası Hi-Fi dergilerinde atılan manşetlerden sadece bir kaçı. Eminim bu sözlerden birini Hakan, ben ya da konuk yazarlardan biri etse sonucun neler olacağını düşünmek bile istemiyorum. Ancak bu yorumlar bir gerçek. Bu da inceleme yaparken çıtanın nerede olduğunu anlamanız için size yol gösteriyor. Sonuçta karşımda duran cihaz 17 kiloluk bir dev. Mevcut CD çalarlarla kıyaslandığında bu hiç de azımsanacak bir ağırlık değil. Tabii CD3S’in top koşturduğu lig düşünüldüğünde bu aslında normal bir durum.
Ayon CD3S’in öyle özellikleri var ki sadece bunları yazarak incelemeyi bitirebilirsiniz. Öncelikle Ayon CD3S sadece bir CD çalar değil. Hem bir Pre amfi, hem bir DAC hem de CD çalar. Bu da şu anlama geliyor. Ayon CD3S ile ana işlevinin dışında HD müzik (24 bit 192khz) dinleyebilir ya da ekstra pre amfi ihtiyacı duymadan power amfinize bağlayabilirsiniz. Özetle fiyatı ilk etapta pahalı gibi gelse de birçok ihtiyacınızı karşılamak için her şey düşünülmüş. Bu incelemeyi yazarken Ayon’un yenilediği ve CD-3sx adını alan modeli 32 bit ve DSD kayıtları (etrafta pek olmasa da) destekliyor. Ayrıca analog volüme katında ve bazı bölümlerinde bir takım iyileştirmeler yapılmış.
Tabii Ayon CD3S’in tek özelliği zengin bir kullanım seçeneği sunması değil. CD çaların çıkış katında dört tane 6H30 ve dört tane 6Z4s olmak üzere tam sekiz tane lamba kullanılmış. Bu yüzden cihazı kullandığınızda lambaların ortama yaydığı “sıcaklığı” hissediyorsunuz. CD3S’de kullanıcı için o kadar fazla seçenek sunulmuş ki… Örneğin RCA ve XLR bağlantılarında bile bu durum söz konusu. RCA ve XLR bağlantılarında cihazın gain’ini kontrol edebiliyorsunuz. RCA’de (2,5V ve 5V), XLR için ise (5V, 10V) seçenekleri sunuluyor. Böylece arkadaki anahtar yardımıyla volüme yüklenmeden CD çalarınızın sesini artırabiliyor, düşük ses seviyelerinde daha başarılı, daha dengeli bir sonuç alabiliyorsunuz. Ayrıca kimi bookshelf’lerde yaşanan “bağırma” problemi de bu şekilde azalıyor.
Özelliklerine baktıkça anlamaya başlıyorsunuz ki Ayon CD3S’te her şey CD çaların tek başına kendi ayakları üzerinde durması için yapılmış. Bu da onun tek başına neden birçok sistemde tercih edildiğini gösteriyor. Örneğin güç kablosunun faz ayarının doğru yapılıp yapılmadığını gösteren bir ışık var cihazın arkasında. Eğer kabloyu doğru yönde taktıysanız kırmızı ışık yanıyor. Tamam bunu yapmak zor bir şey değil ama şeytan detaylarda gizli değil midir? DAC için optik, koaksiyel ve USB olmak üzere üç farklı bağlantı seçeneği sunulmuş. Hatta nadiren de olsa karşılaşabileceğiniz yanlış fazlı kaydedilen albümlerin fazını (0,180 derece) değiştirmeniz mümkün. Bunu size şöyle anlatmaya çalışayım; diyelim şarkıda bir davul atağı var ve hoparlördeki sürücünün ileriye doğru hamle yapması lazım ancak bu yanlış faz kaydından dolayı tam aksi istikamette bir hareket gösteriyor. İşte faz ayarını değiştirdiğinizde bu aksaklıktan kaynaklanan sıkıntıları da çözmüş oluyorsunuz.
Sizi bütün yazının sadece özelliklerini anlatarak bitebileceği konusunda uyarmıştım değil mi? O zaman biraz daha özellikleri anlatmaya devam. Peki, CD3S bu pre amfi görevini nasıl yapıyor dersiniz. Bu da cihazın arkasındaki bir anahtar yardımıyla basite indirgenmiş, bunun için yeni bir kablo takmaya ihtiyacınız yok. Arkadaki Normal ya da Direct Amp anahtarını değiştirmeniz yeterli. Direct amp moduna getirdiğinizde CD çalarınızı power amfinizle birlikte kullanabilirsiniz. Bundan sonra CD çaların üzerindeki ya da kumandadaki volüme düğmesiyle sesi 0/-60 arasında istediğiniz gibi açabilirsiniz. Gerçi bu durum entegre amfi kullanırken amfinizi daha fazla drive sokmak istediğiniz anlarda da çok işinize yarıyor.
Ayon CD3S sadece özellikleriyle değil görünümüyle de etkileyici. Bir Bugatti mi değil mi bilemem ama özellikle akşamları görünüşüne doyum olmuyor. CD çaların ekranı ve düğmelerinden etrafa yayılan kırmızı ışık insanın göz zevkini okşuyor. CD çaların siyah üzerine parlak gümüş grisi ızgaraları da ürünün çekiciliğini artıran bir başka unsur.
Bir yorum ekleyin