Geçtiğimiz haftalarda sizlere Stax SR-307 kulaklık ve SRM-323S amplifikatörden oluşan Stax SRS-3170 kombinasyonundan bahsetmiştim. Bu kez Stax SR-507 kulaklık ile beraber Stax SRM-006tS amplifikatörden bahsedeceğim. Uzun zaman bir Stax oldum ve bana sorarsanız firmanın tasarımları benim kafamdaki kulaklık mantığına birebir uyuyor. Tabii ki Hifiman, Grado gibi markaların kulaklıkları ile alakalı yaptığım denemeleri ilerleyen dönemlerde sizlerle paylaşacağım ama Stax dediğiniz anda benim için akan sular durur. 2013 yaz dönemi yayında olmadığımız dönemlerde, ülkemize gelen tüm Stax modellerini test etme fırsatı buldum. Aslında test etmekten çok müzik dinleyip keyfime baktım demem daha doğru olur. Bu kez de sizlere Stax SR-507 kulaklık ile kombine ettiğim Stax SRM-006tS modelinden bahsedeceğim.
İlk önce kulaklıktan başlamak istiyorum. Stax SRS-3170 yazısında da bahsettiğim gibi firmanın 20 sene önceki Lambda serisinin genel tasarım anlayışı günümüzde de modern dokunuşlarla devam ediyor. SR-507 bu tasarım anlayışının bir devamı ancak eski modeller veya günümüzün alt segment modellerinden biraz daha farklı aslında çok daha üstün görünüyor SR-507.
Siyah renkte üretilmiş SR-507 daha elinize alır almaz markanın amiral gemisi SR-009‘dan alıntılara sahip olduğunu görüyoruz. Sadece siyah renk olmasıyla değil küçük detaylara dikkat edince bu durum daha fazla göze çarpıyor.
Kulaklık ilk bakışta klasik Lambda serisi şekline sahip. Uzun ince dörtgen tasarım ve ızgaralar bu intibayı hemen kazanmamızı sağlıyor. Ancak kulaklık bölümü ile sürücüler arasındaki bağlantının metal olması ve çok sağlam gözükmesi bir anda SR-507’yi benzerlerinden ayırıveriyor.
Kulaklığın yan tarafındaki Stax logosu da SR-009 modelinin isim plakasının çok benzeri. Bu durum insanın hoşuna gidiyor doğrusu. Hem kullanılan siyah renk, hemde metal parçalar, kulaklığın değerini arttırıyor. Izgara tasarımı tüm yeni nesil Stax kulaklıklarda olduğu üzere, hafif bir açıya sahip. Bu açı eski modellerde yoktu. Bu açı sayesinde sürücünün kulağınıza belirli bir ses vermesinin bir çok sebebi var. Derinlik hissi alttan üste tüm Stax modellerinde geçmişe göre çok daha etkileyici bu açı sayesinde…
Kulaklığın yastık kısmı her zaman olduğu gibi koyun derisinden üretilmiş. Bu bölüm teninize değeceği için hemen her Stax kulaklıkta bu parça özel deriden üretiliyor. Yastık ile ızgara bölümünü birleştiren parça ise sentetik deri.
Bir diğer farklılık kafanızı kavrayan bölümde dikkat çekiyor. Klasik Lambda tasarımı yerine Stax daha modern bir çizgide daha sağlam olduğu hemen belli olan ancak çok daha hafif bir bant kullanmış. Yine sağ ve sol kulaklıklar zarif şekilde işaretlenmiş.
Kulaklığın yukarı ve aşağı hareketini sağlayan kısımlar plastik ve metal karışımından üretilmiş. Yeterli mesafeyi sunuyor. Zaten yastık bölümleri ve dikdörtgen yapısı sayesinde kulağınızı kaplaması son derece basit olan kulaklık aşağı yukarı yeterli hareket alanının sağlanması ile daha ergonomik ve kişisel ayarlamalara olanak sağlıyor.
Kulaklığın kablosu da yine üst sınıf Stax’lar ile aynı. Kabloların daha kalın olması hemen dikkat çekiyor. Gümüş kaplı bakır kablonun konektörü de üst modellerden alınmış. Stax SR-507 modeline gösterilen özen dikkat çekici. Açık konuşmak gerekirse hafif vintage havası ile Lambda türevlerini çok seviyorum ancak Stax SR-507 bambaşka bir güzelliğe sahip. Hem bir Lambda serisi üyesi ama çok daha üst sınıf gözüküyor…
Stax kulaklıklar veya doğru tabirle kulak hoparlörleri bildiğiniz üzere elektrostatik yapıdalar. Bu yüzden standart bir kulaklığa nazaran daha fazla elektriğe gerek duyuyor. Bu yüzden genelde Stax’ın kendi üretimi özel enerji ünitesi ve pre-amplifikatörler ile kullanılması gerekiyor. Ben SR-507 denemelerimi Stax SRM-006tS amplifikatör ile yaptım.
SRM-006tS üst segmente yakın vakum tüplü giriş katına sahip bir model. Ben uzun senelerdir Stax SRM-T1 kullanıyorum. SRM-006tS hem özellikler hemde ses performansı açısından benim kullandığım modele göre fersah fersah ileride. Cihazın önyüzüne bakınca bir şeylerin farklı olduğunu hemen tespit etmek mümkün. Soldan sağa açma kapama düğmesi, kulaklık girişleri ve onun üzerinde giriş seçim düğmeleri ve en sağ tarafta ses açıp kapatma düğmesi. Normalde uzun seneler boyunca en üst model Stax’larda dahi giriş seçimi yoktu ancak yeni üst modellerde bu özellik gelmiş.
Bir yorum ekleyin