XTZ Room Analyzer Bölüm IV

Üçüncü Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayın

XTZ’nin yazılımındaki son seçenek Full Range modülü. Bu modül yaptığımız tüm testlerin bir özetini oluşturuyor. Odanızın ve müzik sisteminizin birbirleri ile etkileşimini frekans eğrileri olarak gördüğünüz gibi çok şık üç boyutlu grafiklerle hangi frekans aralıklarında ne durumdayım sorusunun cevabını da teknik değerlere çok bulaşmadan görebilmeniz mümkün. Ayrıca seçeneklerden yansıma zamanlarını da tek ekranda görebilmeniz mümkün. Tüm parametreleri değiştirerek sizin için önemli noktaları belirleyerek ayrıntılarla uğraşmadan direkt olarak asıl ilgilenmek istediğiniz kriterlere yönelik çalışma yapabilme imkanınız oluyor.

XTZ yazılımı son derece esnek şekilde hazırlanmış ve kullanıcı dostu diyebilirim. Kullanmaya alışmak için oldukça fazla deneme yapmanız gerekiyor. İçerisinden çıkan kitapçık belli durumlar için açıklamalar sunsa da, zaman içerisinde deneme yanılma ile konuya hakim oluyorsunuz. Program en küçük parametreyi bile değiştirebileceğiniz ölçüde ayrıntılı. Bunun yanında modüller arası veri aktarımı başta olmak üzere kullanıcıyı son derece mutlu edebilecek özellikleri var. Bu size bir şey ifade etmeyebilir ancak ayrıntılı verileri oradan oraya yazarak taşımanız gerektiğini düşünün, dediğime hak vereceksiniz. Ayrıca verileri saklamak, transfer etmek mümkün. Yani bir arkadaşınızın verileri ile kendinizinkileri karşılaştırmak ilginç olabilir. Özellikle beğendiğiniz bir müzik sistemine sahip bir arkadaşınızın grafiklerini görerek, kendi sisteminizin durumunu tespit edebilirsiniz. Bu sonuçlara göre oda akustiğinizde oynamalar yaparak değerlerinizi mümkün olduğunca referans grafiğe yaklaştırabilirsiniz.

Peki sonuç nedir derseniz? Öncelikle XTZ kullanımı kolay ve ilgi çekici bir akustik düzenleme sistemi. Mikrofonu, ses kartı, yazılımı ve kullanmanız gereken hemen herşeyin kutusundan çıkması çok iyi. En güzel tarafı yaptığınız her değişikliğin neye etki ettiğini gösterebilmesi. Hassasiyeti son derece yüksek bir sistem olduğunu söylememe gerek yok. Kullanımı çok zor değil ancak alışmak ve bol bol deneme yapmak gerekiyor. 200 Euro civarında maliyeti ile buna bütçe ayırabilecek meraklıların mutlu olabileceğini söyleyebilirim. Ancak göz ardı etmememiz gereken bir konu var…

Şimdi eğri oturalım doğru konuşalım. Bir çoğumuzun evlerinde müzik setlerimiz salonlarımızda duruyor. Aramızdaki çok az şanslı kişinin ayrı ve özel dinleme odaları var. Tabii ki salonlarımızda yapabileceğimiz şeyler yok değil. Bas trapler, pencereleri perde ile örtmek, televizyonlarımızın üzerini örtmek. Liste bu şekilde uzar gider. Ancak ortak yaşanan alanlar olan salonlarımızda yemek masaları, vitrinler hatta masaların üzerindeki süs eşyaları ve benzeri ıvır zıvırlar gibi çok sayıda olmaması gereken eşya bulunuyor. XTZ tarzı yazılımları kullanırken işte bu noktada tıkanıyoruz. Yapılacak şeyler belli ancak bir çoğu ortak yaşam alanlarında yapılabilir türden değil. Ayrıca bas trap, difüzör panelleri gibi en temel akustik düzenleyiciler bile çoğu zaman eşlerimize takılıyor. Hele ki tavanlarımızdan kaynaklanan yansımaları engellemek veya kontrol altına almak başlı başına bir dert. Ben çoğumuzun eşlerinin tavanlara müdahale konusuna sıcak bakmayacağına eminim. Anlayacağınız akustik düzenlemelerde neredeyse hepimiz eşlerimizin izin verdiği yere ilerleyebiliyoruz. Aramızda ben kazak erkeğim ne istersem onu yaparım diyecekler mutlaka vardır ancak genelde durum bu.

Akustik düzenlemelerin bir çoğu kolay kaldırılıp saklanabilecek türden değil ne yazık ki. Diyelim ki eşiniz anlayışlı davranıyor bu konuda ve müzik dinlerken akustik ıvır zıvırlarınızı yerlerine koymanıza izin veriyor. Bir noktada masa üzerindeki vazo, varsa büfeniz gözünüze batmaya başlıyor. Ama bunları her müzik dinleyeceğiniz zaman kaldırmak kolay değil :)

XTZ ve benzeri yazılımlar, yapılabilecekleri bize göstermek veya yaptıklarımızın sonucunda ne olduğunu anlamamız açısından çok yararlı. Eğer bir dinleme odanız yoksa ve bir bas trap koyup onun etkisini hem duymuş hemde grafiksel olarak görmüşseniz ancak eşiniz “ben bunları salonumda istemem” diyerek kesip attıysa XTZ sizi kahretme özelliğine de sahip! Ne kadar etkili olduğunu ölçtüğünüz ve duyduğunuz bir şeyi yapamamak gerçekten üzücü oluyor.

Sonuç olarak eğer bir dinleme odanız var ve dilediğiniz gibi denemeler yapma fırsatınız varsa 200 Euro verip XTC’yi satın alın. Eminim ki, çok keyifli zaman geçireceksiniz ve oda akustiği düzenlemenize çok faydası olacak.

Eğer yukarıdaki paragrafta anlattığım durumlar sizin içinde geçerli ise XTC ile ilgili kararı en iyi siz vereceksiniz.

Peki sen ne düşünüyorsun derseniz.

Bende tüm odyofiller gibi akustiğin hobimizdeki en önemli faktörlerden bir tanesi hatta en önemlisi olduğunu kabul ediyorum. Ancak benim açımdan salonu paylaştığım insanla huzurlu şekilde oturup müzik dinlemek daha önemli. Açıkçası müzik setimin arkasındaki posteri sırf yansımalara engel olacağım diyerek örtü ile kapatıp göz zevkimi bozmak hiç işime gelmiyor doğrusu. Ancak bas trap gibi salonum ile görsel olarak uyumlu çözümleri uygulamaya çalışıyorum. Evimize taşınırken dinleme odası yapabileceğim büyüklükte bir odam vardı. Ancak birlikte müzik dinlemenin zevkli olduğunu, hatta her dakika evde bir şeyler çalmasını istediğim için müzik sistemimi salona kurdum ve bu durumdan çok mutluyum. Salonumda “görsel zevkimi” bozmadan daha iyi akustiğe sahip hale getirmeyi tabii ki istiyorum. XTC’yi ben bir süre bu amaçla kullanmaya devam edeceğim. Sizde benim gibi düşünüyorsanız ve bütçenizden 200 Euro’yu XTC’yi almaya ayırabilecekseniz durmayın derim. Ancak müzik setinizi her açtığınızda yan tarafta bulunan yemek masasına, diğer tarafta bulunan büfeye düşman olacaksanız XTC’den uzak durun. Çünkü evinizin huzuru kaçar!

Hakan

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayın