Timpani: Diptyque Audio İzodinamik Panel Hoparlörler

Her kim ki Müzikseverdir, bu onu ilgilendirebilir.

Diptyque Audio hoparlörlerle Mayıs ayında Münih fuarında tanıştık. Fuarın olumsuz akustik koşullarına rağmen sesten çok etkilenince, markanın üç modelinden ikisini ithal edip Timpani’de test etmeye karar verdik.

DP77 ve DP140 hoparlörler elimize Temmuz ayı ortasında ulaştı. İstanbul’un boş olduğu yaz aylarında resmi duyuru yapmak istemedik, yalnızca Instagram sayfamıza resimlerini, videolarını koyduk. Görenlerden merak edip gelenler oldu. Hoparlörler pişmiş değillerdi ama yine de dinleyenlerin çok etkilendiklerini söyleyebiliriz. Duyuruyu geciktirmemizin diğer bir nedeni de pişme sürecinin bilindik tutarsızlıklarını aşmaktı.

Hoparlörlerin Müşterek Özellikleri:
Her iki model de, izodinamik, bipolar, panel tipte. Neredeyse bir parmak inceliğindeler. Kabin yok. Ses her iki yöne de (öne ve arkaya) 180 derece faz farkıyla yayılıyor.
İki yollular. Büyük yüzeyli bir mid/bas membranı ve ribbon (şerit) tipte tiz üniteleri var. Mid/bas ünite 12 mikron inceliğinde maylar bir membran. Bu membranın üzerinde alüminyum şeritler var. Ve patenti Diptyque Audio’ya ait “Push Pull Bipolar Magnet” (PPBM) sistemi sayesinde de, her iki yüze yerleştirilmiş sabit mıknatısların arasında çok güçlü ve homojen bir manyetik alan oluşuyor.

Son derece hafif membran, sahip olduğu büyük yüzey sayesinde, titreşirken konvansiyonel konik üniteler kadar büyük hareketler yapmak zorunda kalmıyor. Bu yüzden çok hızlı! Benzersiz PPBM teknolojisi de, Diptyque hoparlörlerin membranlarının hem üniform hareket etmesini sağlıyor, ve hem de piyasadaki diğer panel hoparlörlere kıyasla, onları çok daha hızlı kılıyor.
Bu hız, “transient” diye adlandırılan, seslerdeki ani çıkışları, geçişleri çok doğru tariflediği için, çözünürlük daha önce pek şahit olunmayan seviyelere ulaşıyor. Detaylar ve mikro detaylar gerçekten duyulmaya değer!
Konvansiyonel hoparlörlerin kabin titreşimlerine bağlı renklendirmelerden tümüyle arınmış oluşu ve çelik kasasının verdiği rijidite sayesinde de tınılar son derece nötr ve doğal.

DP77
Sade görünümünün arkasında, önemli bir teknoloji ve bilgi birikimi (know-how) barındıran ve Gilles Douziech ile Eric Poix’nın birlikte tasarladıkları bir izodinamik panel hoparlör. Patentli “Push Pull Bipolar Magnet” (PPBM) prensibiyle çalışan 0.132 m2 alana sahip mid/bas membranı ve 30 cm uzunluğunda “ribbon” (şerit) tiz ünitesi var.

DP77’ler devasa bir hoparlör gibi çalıyor! Sesinin bütünlüğü, tutarlılığı ve sahne boyutlarına inanmak kolay değil. Bu özelliklere, müthiş bir saydamlık, hız, çözünürlük ve boyutlarıyla orantısız bir bas performansı da eklendiğinde ortaya referans oluşturacak nitelikte bir panel hoparlör çıkıyor. Dinleyenlerinin tümünü şaşırtmayı başardı.
https://online.timpani.com.tr/diptyque-audio-dp77-fin-ahsabi-ayaklari-ile

DP140
Patentli “Push Pull Bipolar Magnet” (PPBM) prensibiyle çalışan 0.198 m2 alana sahip mid/bas membranı var ve TW116 “ribbon” (şerit) tiz ünitesi ise ayrışık Fin huş ağacı panel üzerine monte edilmiş. Bu ağaç panel de, tiz frekansların alana en ideal şekilde yayılımını sağlamak üzere şekillendirilmiş.
Ağaç panelin alt tarafına yerleştirilmiş crossover’da kullanılan bileşenler Fransa’da üretilenlerin en kalitelileri: kalın kesitli havalı bobin, polipropilen kondansatörler ve endüktif olmayan dirençler.

Sesinin saydamlığı, hızı, çözünürlüğü, sahnesinin boyutları, bas kontrolu, ordaymışlık hissi gerçekten müthiş.
https://online.timpani.com.tr/diptyque-audio-dp-140

Her iki hoparlörü de dinlerken kendinizi performansın tam ortasında buluyorsunuz. Enstrümanların birbirinden ayrışması, sahne içindeki yerli yerindeliği müthiş! Defalarca dinlediğiniz en eski albümleri baştan keşfedip, bugüne kadar hiç duymadığınız sesleri duyuyorsunuz. Koleksiyonunuzun tamamına el atarken buluyorsunuz kendinizi. (Aynı yorumu dergi yazarlarından biri de yapmış). Bu kadar yıl sonra insanı heyecanlandıracak bir ürüne rastlamak gerçekten güç. Diptyque Audio hoparlörler bizi heyecanlandırmayı fazlasıyla başardı!

Dinlemeye mutlaka bekliyoruz! Özellikle gündem değiştirmenin hepimize iyi geleceği bugünlerde… Daha önce dinlemiş olanların da hoparlörlerin pişmiş hâllerini bir kez daha duymalarında büyük yarar var. Oldukça önemli bir değişim geçirdiler çünkü.

Görüşmek üzere…

Saygılarımızla,
adnan arduman

TİMPANİ
Ressam Hikmet Onat Sok. No: 9 kat: 2-3,
İstinye, İstanbul

0212-323 21 10

http://online.timpani.com.tr
http://www.timpani.com.tr
http://www.facebook.com/TimpaniAudio
https://www.instagram.com/timpani_audio/