Timpani: “Hangi Yorum?”da Vivaldi’nin Kış’ı Otantik Yorumlarıyla – 23 Kasım Cuma Akşam

Her kim ki Müzikseverdir, bu onu ilgilendirebilir.

Özlemle beklenen “Hangi Yorum?” etkinliğimiz nihayet yaz tatilinden dönüyor! Etkinliğimiz, 23 Kasım Cuma Akşamı 17:30 – 20:00 arasında gerçekleşecek.

23 Kasım Cuma akşamı, Antonio Vivaldi’nin her biri bir mevsimi betimleyen “Dört Mevsim” başlıklı keman konçertolarından yalnızca “Kış” (Fa minör, Op. 8, RV 297) mevsimini ele alacağız.

Vivaldi’nin “Dört Mevsim” keman konçertoları, klasik müzik repertuarının, hiç şüphesiz, en iyi bilinen, en çok dinlenen ve de tabii ki en fazla yorumlanmış eserlerinin başında yer alır. İnternet ortamında yüzlerce “Dört Mevsim” albümü mevcut. Hem seçenek havuzunu daraltmak ve hem de tercihimiz bu yönde olduğu için, Aykut Köksal ile birlikte, yalnızca barok müzik konusunda uzmanlaşmış orkestralar ve solistlerin otantik sazlarla icra etmiş oldukları yorumlara ve onların da olabildiğince güncellerine odaklandık. Yapılmışları tekrar etmenin dışında kaygıları olan, bilindik, basmakalıp yorumların dışına taşmaya ve konçertolara yeni, taze bir soluk getirmeye çabalayan örnekleri bulmaya çalıştık.

Küçük bir not: Konçertonun bölümleri iki ila üç dakika civarında olduğu için, bu kez versiyonların tamamını kesintisiz olarak dinleyebileceğiz.

Panelistlerimiz (soyada göre alfabetik sırayla):

Alp Altıner – Çellist – İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eski üyesi, lütiye (yaylı çalgılar yapımcısı), İstanbul Filarmoni Derneği Başkanı;
Bahar Biricik – Kemancı – İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarında öğretim üyesi (Yrd. Doç. Dr. – Keman Bölümü);
Özkan Manav – Besteci – MSGSÜ Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü Öğretim Üyesi.

Moderatörler de her zaman olduğu gibi: Aykut Köksal ve Adnan Arduman.

“Hangi Yorum?” etkinliğinin kurgusu özetle şöyle:
Klasik repertuara ait tek bir eser ele alınıp altı farklı yorumu A, B, C,… diye adlandırılarak her bölümünden üç ila dört dakika dinleniyor. Panelistler, dinleti aralarında, icracılarını bilmedikleri yorumları eleştirip kıyaslıyorlar. Tüm versiyonların ilk bölümü dinlendikten sonra iki, ve ikinci bölümü dinlendikten sonra da bir versiyon eleniyor. Kalan üç versiyonun son bölümleri peş peşe dinlenip sıralama belirleniyor. Eserin farklı versiyonlarının seçimi, programın yönetimi ve eser ile bestecisi hakkında kısa bilgi aktarımı ise moderatörler tarafından yapılıyor.

Programın ses kaydını kesintisiz olarak soundcloud.com ortamına yüklüyoruz. Bundan önceki on bir programın kaydını aşağıdaki adresi ziyaret ederek dinleyebilirsiniz:
http://www.timpani.com.tr/etkinlikler/etkinlikler.htm

Daha önceki etkinlik davet yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, Timpani’nin üçüncü katındaki mekanımızın boyutları iştirakçı sayısını 35 kişiyle sınırlı tutmamızı zorunlu kıldığından toplantıya katılmayı arzu edenlerden ricamız bu mesajımızı “KATILMAK İSTİYORUM” yazarak cevaplamaları. Bu şekilde cevaplayan ilk otuzbeş kişiye beklediğimizi teyid eden bir mesaj yolluyoruz. Olumlu yanıt alanların herhangi bir nedenle katılamamaları hâlinde bizi bilgilendirmelerini rica ederiz.

İlgi yoğun olabilir, teyidlerinizi son güne bırakmamanızı öneririz.

Cuma akşamı görüşmek ümidiyle.

Saygılarımızla,
adnan arduman

TİMPANİ
Ressam Hikmet Onat Sok. No: 9 kat: 2-3,
İstinye, İstanbul

0212-323 21 10
http://online.timpani.com.tr
http://www.timpani.com.tr
http://www.facebook.com/TimpaniAudio