Sigma Ses: Bir kara kutu

Bir kara kutu…

Eni 12 cm, boyu 13 cm, yüksekliği 3cm kadar, minik…

Bu kara kutuyu, bir müzik kaynağı gibi müzik sisteminize bağlıyorsunuz.

Nasıl mı?

İster kara kutu ile birlikte verilen, bir ucu 3,5mm stereo jak, diğer ucu sağ ve sol kanallar için RCA bağlantıya uygun ara kablo ile, ister kendiniz seçip edineceğiniz benzer uçlu bir ara kablo ile. Kara kutunun analog ses çıkışı,.3,5mm stereo jak için hazırlanmış durumda.

Bir başka bağlantı seçeneği ise optik sayısal bağlantı yapmak. Kara kutunun optik sayısal çıkışı var, belki kara kutunun sayısal çıkışını, müzik sisteminizdeki bir DAC’a optik olarak bağlamak isterseniz, diye.

Peki ne çalıyor bu kara kutu?

Dört seçenek var:

İnternet Radyo
Spotify
Müzik Çalıcısı
Yerel (dahili) müzik

Bunları tek tek ele alacağız. Peki ama bu kara kutuyu nasıl kullanacağız? Yani, üzerinde hepi topu üç adet tuş, bir tane de, ışıldamadıkça fark edilemeyen belli belirsiz bir LED ışığı var, hepsi bu…

Evet aslında bu kara kutu, kendi üzerindeki tuşlarla ve LED ışığı ile kullanılmaktan çok, sizinle başka şekilde “iletişim” kurmak üzere tasarlanmış.

O nasıl oluyor?

İster Apple iOs, ister Android tabanlı, bir akıllı telefonunuz, ya da tabletiniz var mı?

İşte onunla!

Ve tabii işin içinde internet olduğuna göre (internet radyo ve Spotify demiştik, unutmayın) bir de WiFi ağ bağlantısı gerekiyor: kablosuz internet bağlantısını sağlayacak, ister ADSL, ister fiber, ister başka yöntemle internete erişen, ancak her halikarda kablosuz (WiFi) çalışmakta olan modeminiz de olmalı, oralarda bir yerlerde…

Önce akıllı telefonunuza (veya tabletinize), şu bildiğiniz bir sürü oyun ve uygulamaları bulup indirebileceğiniz “çevrimiçi mağaza”lardan, bedava sunulmakta olan mor logolu UNDOK uygulamasını indiriyorsunuz. Bu işi ister telefonunuzun GSM internet kullanımından, ister telefonunuzda (veya tabletinizde) ortamınızda çalışmakta olan WiFi kablosuz internet hattınızı kullanarak yapacaksınız. Ama kara kutuyu WiFi kablosuz internet modeminize, ya da, daha doğrusu o modemin yarattığı kablosuz ağa tanıtabilmek için, UNDOK’u çalıştıracağınız telefon veya tablet de, WiFi ağa bağlı çalışmalı, unutmayın.

Şimdi bu kara kutuya, birlikte verilen besleme adaptörünü, adaptörü de şebeke prizine takıp canlandırıyorsunuz. Bu işi yapınca, öyle her yerinden ışıklar filan saçıp canlı canlı görüneceğini sanmayın. O belli belirsiz LED, şöyle bir parlayıp söner, kara kutu yine kara kutudur, şaşırmayın…

Bundan sonrası, telefon ya da tabletinizde indirmiş olduğunuz UNDOK’u açıp, ekran yönlendirmelerini izlemek. Dili ingilizce ama çok temel seçimler, işlevler olduğu için kolayca halledebilyorsunuz:

Önce WiFi tarama (scan) yaptırıyorsunuz, bulunanların listesi içinde, ekranda görünmeye başlayan kara kutunun adına dokunuyorsunuz, devamında WiFi modeminizi ekrandan seçip bağlantı şifrenizi giriyorsunuz ve tamam. Kara kutu artık WiFi ağınızın bir “parçası”…

Ama ne yapacak bu parça?

Müzik çalacak.

Artık UNDOK ekranında, bir süre önce yukarıda bahsettiğimiz dört seçeneği görebiliyorsunuz. Artık tek tek bu seçenekleri ele alalım:

Internet Radyo:
Frontier Silicon portalında yer alan 20000’den fazla radyo yayını elinizin altında. “Browse” seçeneğine dokunarak önünüze çıkacak, Tercih ettiklerim – Türkiye Radyoları – Dünya Radyoları (Ülke seçimleri, …) – Tüm istasyonlar – Tür (Haber – Jazz – Klasik – Pop – Rock – Blues – – … – Türkü – Fantezi – ..) seçeneklerinden seçtiklerinizi, arzu ederseniz belleğe kaydedip, önce / sonra seçip dinliyorsunuz…

Spotify:
Spotify müzik sisteminizde… Spotify Premium üyesi iseniz, eriştiğiniz tüm parçaları, albümleri, sanatçıları, .. kara kutu üzerinden müzik sisteminize aktarıp dinliyorsunuz…

Local Music (dahili – yerel müzik dosyaları):
Kara kutunuzu, yüklediğiniz UNDOK uygulaması ile kontrol etmek için arayüz olarak kullandığınız akıllı telefonunuzda veya tabletinizdeki kayıtlı müziklerinize erişip, kara kutu üzerinden müzik sisteminize gönderiyor ve dinliyorsunuz.

Music Player:
Modeminize bağlı, ağda paylaşılan hale getirilmiş bilgisayar / dizüstü ve onlara bağlı bellek birimlerindeki müziklerinizi seçip dinleyebiliyorsunuz. Bunun için o bilgisayardaki ortam yürütücüsünün (Windows Media Player, gibi) kitaplığına, bilgisayarınızda yüklü olan istediğiniz müzik klasörlerini / dosyalarını paylaştırmanız yeterli. Ortam yürütücüsünün desteklediği tüm dosya türlerini çalıp kara kutu üzerinden müzik sisteminizde dinliyorsunuz…

Ha bu arada bu kara kutudan birden fazla edinebilir, bunları WiFi ağınızın kapsadığı eviniz, ofisiniz, .. mekanınızın mutfak, yatak odası, oturma odası, vb, farklı odalarına yerleştirebilir ve oralardaki büyük, küçük müzik sistemlerine, aktif hoparlörlere vb bağlayıp tablet/telefondan hepsini, birbirinden bağımsız olarak denetleyip, seçimler yapar, herbirinde farklı veya aynı müzikleri yönlendirip çaldırabilirsiniz… Buyurun size akıllı bir Çok Odalı (Multiroom) Müzik Sistemi…

Peki nedir bu kara kutu?

Bu kutu bir Steljes Audio ürünü olan MS2’dir.

KDV dahil fiyatı 100 Avro. Sigma’da. Denemek ve dinlemek için bize bir telefon edebilirsiniz.

Hepsi bu.

Yeni yılda, keyif dolu, esenlik dolu, her türlü sıkıntıya direniş olan müzik dolu günler diliyoruz.

Sigma Elektronik Sanayi
İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. Güniz Sokak 23/8 06680 Kavaklıdere Ankara
Tel. 0312 4662169 / Belgegeçer. 0312 4662175
Eposta. sigmases @ sigmases.com Ağ sayfaları. www.sigmases.com
Facebook. www.facebook.com/sigmases / Twitter. https://twitter.com/Sigmases