Stereo Mecmuasının Öyküsü

Stereo Mecmuası dergisi kesinlikle kar amacı gütmeyen, tamamen gönüllü editör, yazar ve katılımcıların katkıları ile oluşan, sadece Hi-fi ve Müzik konusunda yayın yapan, özgür, açık kaynak kodlu yazılımlarla oluşturulmuş, internet üzerinden okuyucuları ile buluşan bağımsız ve ücretsiz bir elektronik dergidir.

Yayınlanma amacımız, kendi dilimizde sadece Hi-fi ve Müzik konularında yayın yapan yazılı ve dijital platformların sayısal eksikliği ve Türkçe yayınların azlığı konusunda yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi için yeni ve özgün bir projeksiyon oluşturmaktır.

Stereo Mecmuası’nın Doğuşu

Hakan Cezayirli’nin hifi konusunda yazılarını yayınladığı internet sitesi ve blogları zaman içerisinde Türk odyofiller ve müzikseverler tarafından yoğun ilgi ile karşılanınca, Hakan Cezayirli, kullanıcıların birbirleri ile hifi ve müzik konularında konuşabilecekleri ve tartışabilecekleri geniş kapsamlı bir internet portalı projesi üzerinde çalışmaya başladı. Bu çalışmalar sırasında Hakan Cezayirli’nin yaşadığı İzmir kenti dışından da ciddi yazılım desteği alınarak, ilk geniş kapsamlı tartışma platformları ve forumları kullanıcıların beğenilerine sunuldu. Yoğun ilgi gösterilen forumlar, gelecekte Stereo Mecmuası’nı oluşturacak ekibinde biraraya gelmesini sağladı. Gitgide büyüyen web siteleri ve gelişen forumlar sayesinde Türkiye’nin dört bir yanından müzik ve hifi konularına meraklı internet kullanıcıları biraraya gelmeye başladı. 2007 yılında açılan forumlar, katılan yüzlerce üye ve binlerce “hit” sayesinde o dönemde daha adı konulmamış Stereo Mecmuası dergisinin yayınhayatına başlamasındaki en önemli itici güçtür.

2007 yılının sonlarına doğru forumlarda yaşanan teknik problemlerin gölgesinde Stereo Mecmuası’nın ilk sayısı yayınlandı. Bu ilk sayının yayını için 6 adet web sitesi hazırlanmış, birbirlerine paralel olarak bağlanmış ve tüm internet kodları optimize edilmişti. O dönem eldeki tüm imkanlar kullanılarak hemen her internet platformunda Stereo Mecmuası’nın tanıtımı yapıldı. İlk sayı, tamamen amatörce, dergi yayınlamak konusunda hiçbir tecrübeye sahip olmayan bir ekip tarafından hazırlandığı halde okuyuculardan hazırlayanların bile tahmin etmediği ölçüde büyük bir ilgi ile karşılaştı. Yayın için hazırlanan 6 adet sitenin kotaları tamamen dolmuş iken, Stereo Mecmuası’nı indirip okuyan kullanıcıları gösteren sayaçlar 5.000’leri çoktan aşmıştı.

Birinci sayımızın yayınlanması sebebiyle yaşanan mutluluk, Stereo Mecmuası’nın ilk forumlarının kendi ekibinden kaynaklanmayan teknik aksaklıklar sebebi ile kapanması ile bir nebze gölgelese de, Türkiye’nin dört bir yanından ve hatta yurtdışında yaşayan Türk hifi ve müzikseverlerden gelen yoğun destek sayesinde ikinci sayının hazırlıklarına başlandı. Tüm bu desteklere, hifi ve müzik konusunda yayın yapan dev yabancı siteler tarafından verilen destek eklenince çalışmalar daha profesyonelce yürütülmeye başlandı. Bu sırada hem derginin hemde web sitelerinin kodlarını yazan ekip yeni gönüllülerin eklenmesi ile genişledi ve daha özgün projeler üretebilir hale geldi. Tüm bu hazırlıklar devam ederken Stereo Mecmuası’nın ilk sayısının gönüllü ekibi tarafından hazırlanmış çeşitli dillerdeki çevirileri, yabancı firmaların, önemli web sitelerinin ve sektörel dergilerin sayfalarında yer bulmaya başlamıştı bile.

kinci sayımızın yayını öncesinde bu defa çok daha fazla web sitesi hazırlanarak, ilk sayının dağıtımında yaşanan sorunların aşılması hedeflendi. İkinci sayının hifi ve müzik konuları ile ilgili tüm web sitelerinde tanıtılmasının yanısıra sayısı 2.000’i bulan elektronik posta listeleri ve mail gruplar vasıtası ile de desteklenerek daha geniş bir tanıtım kampanyası ile okuyucuların beğenisine sunuldu. Tüm bu hazırlıklar, yabancı üreticiler, web siteleri ve elektronik dergiler için hazırlanan çeviriler ile de genişletilmeye çalışıldı. Bu geniş kapsamlı çalışmalar sayesinde derginin indirilme sayısını esas alan istatistikler 7.000’leri bulmuş durumdaydı.

Üçüncü sayı ise, Stereo Mecmuası’nın hem ülke içinde hemde ülke dışında yerini sağlamlaştırdığı sayısı olmuştur. Bu aynı zamanda dergiyi hazırlayan ekip için önemli bir milattır. Özellikle dünyada ilk kez Stereo Mecmuası tarafından duyurulan yeni ürünler sayesinde günlük ziyaretçi sayıları milyonları bulan web sitelerinde yeralmayı başararak elektronik dergiyi hazırlayan ekibin bile ancak rüyalarını süsleyebilecek bir başarıya imza atmıştır. Zaten bu sayının akabinde çıkan dört ve beşinci sayılarda okuyucu sayısında büyük bir artış sağlanmış ve bir çok ilke imza atılmıştır. İlk kez sayaçlarda 5 haneli rakamlar görülmeye başlanmıştı. Geçmişte ulaşılması hayal edilen 10.000 rakamı çoktan aşılmış, yeni flash versiyonlarının okunma sayısı ile birlikte yeni hedef 15.000 olarak belirlenmişti. Bu iddialı rakama ulaşabilmek için Stereo Mecmuası yepyeni versiyonlarını okuyucuları ile buluşturdu;

-Flash Edition: Bu yepyeni versiyon herhangi bir dosyayı indirme gereksinimi olmadan Stereo Mecmuası’nı gelişmiş özellikler ile internetten okunmasını sağlar. İstenilen sayfayı seçip okuma, sınırsız büyütme seçenekleri, ileri baskı yönetimi, yepyeni bir arayüz gibi oldukça gelişmiş imkanlar sunmaktadır. Bu versiyon, ünlü servis sağlayıcı Issuu desteği ile okuyucularımızla buluşmaktadır.

-Mobile Edition: Yeni nesil cep telefonları, gitgide yaygınlaşan Palm™, Blackberry™ ve benzeri cep bilgisayarı gibi taşınabilir cihazlar için Türkiye’de ilk kez okuyucuların beğenisine sunulmuş bir elektronik dergi çeşididir. Bu versiyonda Stereo Mecmuası’nın tüm içeriği eksiksiz olarak yeralmakla beraber, yukarıda sayılan cihazların hafızalarını zorlamamak üzere küçültülmüş bir dosya yapısına sahiptir. Bu tarz cihazların ortak ekran çözünürlüklerine göre tüm resimler optimize edildiğinden ve PDF formatında yayınlandığı için kullanımı ve indirilmesi çok basittir.

www.stereomecmuasi.com yeni evimiz

Beşinci sayımızın ardından okuyucularımızın yanısıra, hifi ve müzik sektörüne hizmet veren firmalarında desteği ile www.stereomecmuası.com alan adımızı ve web sitemizin yayınlanma hizmetini satın aldık. Okuyucuların hizmetine sunulan web sitesi Stereo Mecmuası ekibinin gönüllü tasarımcıları ve kod yazarları tarafından hazırlandı. Aynı şekilde forumlarımızın özgün kullanıcı arayüzü ile tamamen Stereo Mecmuası ekibi tarafından hazırlandığı için tüm faaliyetlerimizi okuyucularımıza ücretsiz olarak sunabiliyoruz. Bu Stereo Mecmuası’nın önündeki yayın hayatının ikinci evresi ve yepyeni bir adım.

Üçüncü Evre: WordPress’e Geçiyoruz

Uzun yıllar boyunca klasik html kodlarıyla oluşturulmuş bir web sitesi  ile meraklılara hizmet veren Stereo Mecmuası 2011 yılında çok zorlu bir çalışmanın ardından WordPress yazılımına dolayısıyla veri tabanı dünyasına merhaba dedi. Binlerce html sayfadan oluşan devasa içerik genç teknik ekibimiz tarafından neredeyse 15 gün içerisinde database yapısına dönüştürüldü ve web sitelerimiz tamamen yenilendi. 5.000’den fazla metin belgesi ve binlerce fotoğraf, resim ve grafik sanırız bu kadar kısa bir süre içerisinde bundan daha hızlı dönüştürülemezdi. Önümüzdeki bir kaç yıl boyunca WordPress altyapısını kullanarak okuyucularımıza hizmet vermeye devam edeceğiz.

Ancak şimdiden dördüncü evrenin araştırmalarına başladık… Gelecekte Stereo Mecmuası yepyeni projeleri ile okuyucularına ücretsiz hizmetlerine devam edecek.