Stereo Mecmuası 2.Sayı Önsöz

Yeni sayımızdan hepinize merhabalar, Geçen ay bu dergide emeği geçenler ve benim için tarifi mümkün olmayacak kadar güzel geçti; bir ilki yapmış olmaktan, gelen olumlu tepkilerden ve en önemlisi tahminlerimizin ötesindeki istatistiksel oranlardan. Ben ilk sayımızın yaklaşık bin “hit” alacağını düşünüyordum. Ama bu rakamı neredeyse %30 aşmayı başardık. Bir çok yabancı dildeki on-line dergi için komik olan bu rakam aslında bizler gibi hobiisitlerin, toplam nüfusumuza olan oranının ne kadar az olduğunu gösteriyor. Tabii ki, Hifi ile ilgilenen herkes dergimizi okumadı bunu sağlama imkanımız yok ama birkaç sayı sonra çok kapsamlı istatistikleri sizlerle paylaşacağım. Bence önemli olabilecek tespitlerden bir tanesi, özellikle büyük şehirler dışından dergimize oldukça büyük bir talep olduğu. Bahsi geçen şehirler, insanların tatillerini geçirdiği sahil şehirlerimiz değil. Bu tespitimi doğrularcasına, en çok e- osta bu şehirlerde oturan okuyucularımızdan geldi. Ürünlerle ve firmalarla ilgili bilgi isteyenlerden, tebrik mesajlarına kadar onlarca e-posta aldım. Bunun haricinde başta Azerbaycan olmak üzere bazı Türk devletlerinden ve yurt dışında yaşayan Türklerden de olumlu tepkiler geldi. Zaten şu an okumakta olduğunuz sayıyı hazırlamamızda en büyük motivasyon kaynakları da bunlardı doğrusu. Yukarıda sizlere istatistiklerden bahsettim. Web sitemize eklediğimiz sayaçta bir nevi istatistiksel bir veri olmasına rağmen, sitemiz için daha kapsamlı bir istatistik motoru hazırladık. Birkaç sayı sonra, bu istatistikleri yayınlamaya başlayacağız. Bu istatistiklerde kullanıcının geldiği şehirden, web sitemizde geçirdiği zamana kadar oldukça kapsamlı veriler bulunuyor. Hem dergimiz hemde genel anlamda bu hobiye gönül verenlerin istatistiksel yapıları, aslında sektörün geleceğinin konumlanmasında da önemli bir faktör olsa da, bunun kullanılabilmesi de ayrı bir uzmanlık konusu. Bana gelen sorunların en önemli kısmı, bu derginin yapılmasına nasıl karar verildiği ve nasıl hazırlandığı konusunda idi.

Geçen sayımızda yine “Editörden” kısmında yazdığım gibi, bu derginin çıkmasında en önemli etken, ülkemizde stereo ses sistemleri ve Hifi konusunda yapılan yayınların sayısal yetersizliği. Bende elimizde her türlü teknolojik imkanın varolduğunu bildiğimden neden bunu kullanmıyoruz diyerek bu derginin hazırlıklarına başladım. Çevreme bu konuyla ilgili fikirlerimi açınca, sevgili Gür ve Gökhan tarafından hazırlanmış ve e-dergi yapmak için optimize edilmiş bir Linux yazılım seti ve Türkçe imla kılavuzu ortaya çıktı. Yazılım ihtiyacımızı karşıladıktan sonra yazı yazmak isteyen kişilere ulaşmak gerekiyordu. Bu konuda geçen sayıya emek veren herkes, ben rica etmeden yazılarını yazdılar ve derginin hazırlanması 6 günde bitti. Bir yandan dergi hazırlanırken, web sitesini kodladım. Web sitesinin özellikle ilk birkaç gün çok ilgi göreceğini bildiğimden hem bedava hemde eşsiz teknik desteklerinden dolayı Google hizmetini tercih ettim. Bandwith konusunda inanılmaz yardımcı oldular ve ilk sayımızı donanımsal hiçbir sorun olmadan dağıtmayı başardık. Tabii bu dergi fikri ortaya çıkmadan önce, yurt dışındaki çoğu bağımsız e-dergi ve inceleme siteleri ile de fikir alış-verişi yapma fırsatımız oldu. Bir çoğu, büyük ihtimalle kendilerinin ilk sayılarını hatırlayıp heyecanlandığından, oldukça önemli konularda destek verdiler. İleride yapılabilecek güzel işbirliklerinin adımlarını attık belki de…

Tüm bunların içerisindeki en büyük desteği ise 6Moons’tan Sayın Sarajan verdi. Derginin yayınlandığı gün, 6Moons’ta dergimizin tanıtımı vardı. Arkasından da Positive Feedback geldi. Yukarıdakine benzer metinler dergi yayınlandığı andan itibaren bir çok dildeki Hifi konulu web sitelerine ve e-dergiye de gönderilmişti. Hatta birkaç firmadan ürünlerimizi incelemek ister misiniz diye mesaj almamızda çok hoşumuza gitti doğrusu. Geçen sayımızın bazı pasajlarının çevirilerini de, birkaç firmaya göndermiştik ama bu sayımızla beraber leaflet’lerimiz sektördeki tüm yabancı üretici firmalara göndereceğiz. Bunun Türk Hifi firmaları içinde uzun vadede ilginç açılımları olabileceğini düşünüyorum. Bunlarla ilgili aldığım geri dönüşleri sizlere gelecek sayıda aktaracağım. Geçen sayımızda dergimizin profesyonel yardım olmadan kendi beğenilerimize göre hazırlandığından bahsetmiştim. Genel olarak dergi mizanpajımızın beğenildiği ama daha fazla resim olmasının iyi olacağı noktasında eleştiriler almıştık. Yeni sayımızı bu eleştiriler ışığında altında hazırlamaya çalıştık. Umarım hoşunuza gider. Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere.

www.stereomecmuasi.com

Tags: