Telos Audio Quantum X2 Sigortalar

Hifi sistemlerinde sigorta konusu uzun zamandır tartışılan bir konu. Etkisi var mı yok mu konusundan ziyade ne kadar etkisi var sorusunun önem kazandığı bir ürün sigortalar. Hifi sistemlerimizdeki sigortalar teorik anlamda farklı cihazlarda kullanılan sigortalardan farklı değiller. Kullanım amaçları cihazları daha doğrusu cihazların içindeki elektronik devre ve bileşenleri, aşırı akımlardan koruyarak cihazın ciddi bir hasar almasını engelleyen bileşenler olarak tanımlanabilir. Basit bir anlatımla  elektriksel bir sıkıntı olduğunda gelen akım cihazın içerisine girmeden sigortanın içindeki telin kopmasına sebep olur. Böylelikle devre yapısı bozularak cihaza elektriğin gelmesi engellenir. Yani cihazınızda ciddi bir zarar olmasını engeller ve maliyeti çok ucuz bir değişim ile tekrar cihazınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Bizim cihazlarımızda kullandığımız sigortalar genelde silindirik yapıda basit cam tüp ve içinde çıplak göz ile görebildiğimiz bir tel olur. İki ucunda metal iletken kısımlar bulunur.  Aşırı akım geldiğinde genelde bir elektron mıknatıs devreyi kesmekten sorumludur. Bunun haricinde iki farklı metalden oluşan (bi-metalik deniliyor) bir şerit aşırı olmayan ancak olması gerekenden daha yüksek bir akımı karşılar ve anlık değişimlerde tetiklenmez ancak farklı değerdeki akımın geliş süresi uzarsa o zaman ısınarak devreyi keser. Bu yapı genelde soft blow denilen gecikmeli sigortalarda kullanılır. Peki hifi sistemlerimizdeki bir sigortayı neden değiştirelim…

Tabii ki performans artışı için!

Farklı üreticiler hifi sistemlerine yönelik sigortalarında farklı teknolojiler kullanıyorlar. Ben bu yazımda Tayvanlı Telos firmasının Quantum X2 modelini ele alacağım. Quantum X2’nin üretiminde ilk önce sigorta yapısını oluşturularak tüm lehimler yapılıyor. Arkasından bu işlemlerde oluşan gerilimin düşürülmesi için -196 derecede dondurma işlemi yapılıyor. Dondurma işleminin ardından 12 saat süren ve oda sıcaklığına kontrollü şekilde geri döndürme işlemi yapılıyor. Ve bu işlemler bir kez daha tekrar ediliyor. Bunun hemen ardından firmanın QBT teknolojisi devreye giriyor. Firmanın verilerine göre üretilen iletkenler, 27V, 0.8A elektriğin sürekli olarak döndürüldüğü bir işleme tabii tutuluyor.İletken kısım daha sonra firmanın farklı malzemeler ile ürettiği özel bir yapının içerisine monte edilerek sigorta tamamlanıyor. Kullanılan malzemeler ve işlemler hakkında kapsamlı bilgiler üreticinin web sitesinde mevcut. Ben çok ayrıntıya girmeyeceğim. Direkt olarak performans konusuna geçiş yapacağım.

Aslında olayın etkisini şöyle anlatırsam sanırım daha iyi anlaşılacaktır. Evinizde orta veya daha üzeri seviyede bir müzik setiniz var. Belirli bir yatırım yaparak sisteminize gelen elektriği stok olayan daha iyi elektrik kabloları ile taşıyorsunuz. Duvarınızdan gelen elektriği standart bir çoklu priz ile değil özenerek satın aldığınız bir priz sistemi ile sağlıyorsunuz. Veya duvarınızdaki prizleri hifi pazarına yönelik ürünler ile değiştirdiniz. Gün sonunda tüm bu işlemlerden eminim ki iyi sonuçlar aldınız. Tüm bu yatırımlar sonucunda çok basite indirgersek elektriğiniz cihazınıza ulaştığında, ilgili cihaz üzerindeki sigortadan geçerek, elektrik sağlıyor. Yani yaptığınız tüm yatırımın ucunda performansı azaltan bir bent (*) var. İşte bu noktada sigortanızı değiştirmek sistemin performansını arttırdığı gibi yaptığınız yatırımdan özellikle de elektrik kablosu veya sistemine yaptığınız yatırımdan daha fazla performans elde etmenizi sağlıyor.

Peki yarattığı fark duyulabilir mi? Hemde nasıl. Sistemin seviyesi arttıkça özellikle mikro detay seviyesindeki artış inanılmaz boyutlara çıkabiliyor. Sistemin daha net daha akışkan çaldığını ve sizin müziğe ve detaylarına daha fazla odaklanabildiğinizi çok rahatlıkla söyleyebilirim. Ben denemelerimde ilk önce amplifkatörüme sonrasında da kaynak cihazıma Quantum X2 sigortaları taktım. Bence ilk önce  sisteminizdeki amplifikatöre arkasında da kaynak cihazınıza yatırım yapın. Quantum X2 sigortaların tanesi 95 Dolar fiyat etiketine sahip. KDV dahil Mayıs 2017 itibarı ile indirimli fiyatı 300TL civarlarında. Ancak elde edilen fayda bunun çok çok ötesinde. Hele ki orta seviye ve üzerinde bir sisteminiz var ise…

Giriş seviyesinde bir sistemde bu tarz bir yatırım yapmaya gerek var mı diyeceğinize eminim. Bu noktada her zaman şunu düşünün cihazınıza yapacağınız elektrik kablosu artı sigorta maliyeti ile daha yüksek seviye bir cihaz satın alabiliyor musunuz. Cevabınız evet ise böyle bir yatırımı yapmayın. Fakat aksi bir durumda söz konusu. Sözgelimi benim sistemim içerisindeki pre-amplifikatörüm Audio Analogue Bellini diğer cihazlara göre daha alt seviye bir cihaz. Ancak uzun senelerdir elimden bir sürü pre-amplifikatör geçmesine rağmen bu eski ve ucuz cihazı değiştirmeye gerek duyacak bir durum ile karşılaşmadım. Hal böyle olunca söz gelimi sigorta yatırımı yapmam benim gayet mantıklı bir seçenek. Sizde durumunuzu kendiniz değerlendirin!

Peki farklı markaların sigortalarına göre Telos Audio Quantum X2’ler nasıl bir sonuç veriyor derseniz, benim şimdiye kadar denediğim tüm sigortalar içerisinde en büyük etkiyi yapabilen ilk üç sigorta içerisinde kesinlikle kendisine yer bulur ki, denediklerim arasında çok daha pahalı sigorta sistemlerinden kendi kullandığım askeri tip sigortalara kadar geniş bir yelpaze var. Eski veya yeni belirli bir seviyenin üzerindeki cihazlarınızda bu tarz bir upgrade’i gönül rahatlığı tavsiye edebilirim. Telos Audio Quantum X2 kesinlikle türünün çok iyi bir örneği. Ürünü ülkemize Mavi Hifi firması getiriyor ve farklı boyut ve değerlerdeki sigortalar stoklarında bulunuyor…

Şimdi bir kaç önemli nokta: Cihazınızda hangi sigortayı kullanacağınız daha doğrusu değeri  genelde kullanım kılavuzlarında veya cihazın arka bölümünde sigortanın takıldığı yerde yazar. En kötü ihtimal varolan sigortayı çıkarttığınızda üzerindeki değeri okuyabilirsiniz. Ancak bir konuya dikkat! Cihazınızı ikinci el olarak satın aldıysanız bazen takılan sigorta olması gereken değerden daha yüksek olabiliyor. Bu yüzden mutlaka kullanım kılavuzu elinizde bile yok ise mutlaka internetten bulup kontrol edin. Sigortanın değeri, boyutu ve diğer ayrıtıntılar için Türkiye mümessiline ulaşın.

Eski bir cihaz kullanıyorsanız sigortanın takıldığı ayaklardaki korozyon, satın aldığınız sigortadan maksimum performansı almanıza engel olacaktır. Bu durumda su zımparası tabir edilen kağıt zımparalardan satın alın. Zımparadan bir parça kopartarak bir ince bir tahta parçasına (mesela kafelerde karıştırmak kullanılanları aklınıza getirin) yapıştırın. Çok bastırmadan sigortanın takılacağı ayakları temizleyin. bastırırsanız kopma veya eğilme durumu yaşarsınız. Elde ettiğiniz performans artışına şaşıracağınıza eminim. Dikkat: bu işlemi yaptıktan sonra bölgeyi elektrik süpürgesi ile temizleyin. Cihazın içerisine metal artığı düşürmeyin.

Telos Audio Quantum X2
Hifi sistemlere yönelik sigorta 20mm
Fiyat: 95 Dolar / 339TL , Havale ile: 307TL (Mayıs 2017 itibarı ile KDV Dahil Online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Mavi Hifi / www.mavihifi.com

* Su biriktirmek için akan suyun önüne yapılan set bir nevi küçük bir baraj…