TIDAL’ın Yüksek Çözünürlüklü (24/96) Masters Albümlerini Dinlemek

Her kim ki Müzikseverdir, bu onu ilgilendirebilir.

TIDAL ortamından artık 24 bit / 96 kHz yüksek çözünürlüklü (Masters) albümleri “stream” ederek dinlemek mümkün. Çok sevindirici bir gelişme olduğu için bu yeni özelliği ve ayar yöntemini sizlerle paylaşmak istedik.

MASTERS adı verilen bu yüksek çözünürlüklü albümler şu an için yalnızca bilgisayar ortamından, USB çıkışıyla, TIDAL’ın kendi uygulamasıyla kullanılabiliyor ve yalnızca TIDAL’ın HIFI üyeleri bu özellikten yararlanabiliyor. Safari veya Chrome gibi tarayıcılar üzerinden kullanılamıyor. Bu yüzden, öncelikle yapmanız gereken şey aşağıdaki adresten TIDAL uygulamasını bilgisayarınıza indirmek.
<http://tidal.com/tr/download>

Eğer TIDAL’ın HIFI üyesiyseniz, DAC üniteniz de USB girişinden 24/96 ve üstü çözünürlükteki dosyaları destekliyorsa (H100 ampli dışındaki Hegel’in tüm eski ve yeni DAC üniteleri ile Rega’nın DAC-R ünitesi bu dosyaları destekliyor) ve de yukarıda söz etmiş olduğumuz uygulamayı da bilgisayarınıza indirdiyseniz, kullanmaya başlamadan önce yapmanız gerekenler şöyle:

Bilgisayarınızı uygun bir USB kabloyla DAC ünitenize bağlayıp, DAC üniteniz üzerinden USB girişi seçtikten sonra bilgisayarınızın ayarlar menüsünde ses çıkışı olarak USB’yi seçmelisiniz. Daha sonra TIDAL’ın uygulamasının ayarlar (settings) menusünü açıp üstten “Streaming”i tıklayıp:

Quality başlığı altında: HIFI / Master seçilmeli;
Sound Output olarak: Speaker’ı seçin (veya DAC üniteniz hangi isimle gözüküyorsa);
Sonra da oku seçili olan çıkışın üstüne götürünce sağ yanında bir ayar simgesinin belirdiğini göreceksiniz. Bu simgeyi tıklayarak alt ayar menüsüne girin ve “Use Exclusive Mode”u seçin. 24/96 Master kayıtları dinlemenin tek yolu bu.

Ayarları bu şekilde tamamladıktan sonra Masters albümlere ulaşmak için de (çünkü henüz albümlerin tümü Masters kalitede değil maalesef) uygulamanın açılış sayfasının sol üst tarafındaki “What’s New” seçeneğini tıklayın. Açılacak olan sayfanın biraz aşağısında ALBUMS yazısının sağ tarafındaki seçeneklerden Masters’ı tıklayın. Bu şekilde yalnızca Masters (24/96) albümlerin yer aldığı sayfaya ulaşacaksınız.

Bizim yaptığımız testlere göre, aynı albümün Masters (24/96) versiyonu ile CD kalitesindeki HIFI (16/44.1) versiyonu arasında, eğer orijinal stüdyo kaydı yakın zamanlarda yapılmış bir HD kayıt ise (24/88.2, 24/96, 24/192 gibi), önemli bir fark oluşuyor. Diğerlerinde (sanırız “upsampling” içerenlerde) fark biraz daha az.

İyi dinlemeler!

Saygılarımızla,
adnan arduman

Tags: