Türkiye’de pikap denince bir jenerasyonun aklına gelen ilk marka Dual olmuştur. 80’lerden itibaren pikaplar yavaş yavaş gözden düşmeye başladığında ve 2000’lerde tekrar popüler olmaya başladıklarında ülkemizdeki bir çok meraklı için hala pikap eşittir Dual demekti. Hatta günümüzde de durum çok farklı değil. Stereo Mecmuası’nda Dual pikaplara ayrılmış özel bir bölümümüz var bildiğiniz gibi. Bu bölümde firmanın tarihini ve önemli modellerini bulabilirsiniz. Bir göz atmanızı öneririm. Dual firmasının 80’li yıllarda diğer bir çok pikap üreticisi gibi zor zamanlar geçirip defalarca el değiştirdiğiniz biliyoruz. 90’lı yıllarda markayı satın alan Alfred Fehrenbacher, geçmişteki hatalardan ders alarak Dual markasını eski günlerine geri getirebilmek için en eski formülü uygular. Televizyon veya diğer bir sürü farklı ürünü pazara sunmak yerine tekrar pikap üretmek… Dual CS 440 firmanın giriş seviyesi diyebileceğimiz modellerinden bir tanesi. Bu yazımızda bu pikabı inceleyeceğiz.
Dual CS 440, günümüzün sade pikaplarının tasarım çizgilerine sahip bir pikap. 420 x 133 x 360mm ölçülerinde nispeten kompakt boyutlu olan pikap, tam otomatik yapısı ile pikap dünyasına yeni girmeyi hedefleyen meraklılara göz kırpan bir model. Pikap son derece sade bir tasarıma sahip. Ön bölümünde ufak bir Dual logosu bulunuyor. Pikap üst tarafında ise yine sade tasarım göze çarpıyor. Metal plato ve üzerindeki anti-statik keçe mat’ın altında eski Dual’lerden alışık olduğumuz süspansiyon mekanizması bulunuyor.
Pikabın tüm kontrolleri kolun bulunduğu bölgeye alınmış. Ön bölümde pikabı başlatıp durduran bir siviç hemen arkasında 33 ve 45’lik seçim ayarı ve en sonda kolu indirip kaldıran mekanizmanın kontrolü bulunuyor. Pikap tam otomatik yapıda olduğu için start yani başlama tuşuna bastığınızda kol yerinden kalkıyor, plağın üzerine geliyor ve plağın sonunda da durup tekrar yerine dönüyor. Bu mekanizma gayet basit ve sağlıklı çalışıyor. Arada sırada sorun yaşayabileceğiniz tek şey standart dışı 45’likler olacaktır. Bu durum geçmişteki birçok pikapta da karşımıza çıkıyordu. Günümüzde yeni aldığınız herhangi bir plakta bu durumu yaşama ihtimaliniz olmadığını da belirteyim. Böyle bir durumda kolu manuel şekilde ayarlamanız yeterli olacaktır.
Pikabın kurulumu son derece basit. Kutuyu açtığınızda tek yapmanız gereken pikabın süspansiyon mekanizmasını kilitleyen yukarıda görülen gibi 2 adet kırmızı plastik parçayı çıkartmanız. Bu parçalar, pikabın süspansiyon sistemini aktif hale getiriyor. Bu parçaları kutunuzun içinde saklayabilir ve herhangi bir taşıma durumunda yerine takabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra tek yapmanız gereken şey kablolarınızı pikap katınıza takmak.
CS 440 pikap, Dual DN251S modeli MM yapılı iğne ile geliyor. Pikabın kolu herhangi bir ayar yapma imkanı sunmuyor. Bu noktada tüketicilerin ihtiyaçlarına göre karar vermesinin önemi karşımıza çıkıyor. Eğer bir pikap alayım tam otomatik olsun, kol ayarı vesaire ile uğraşmayayım, takayım çalışsın diyorsanız Dual CS 440 tam aradığınız pikap olabilir. Eğer ben farklı iğneler kullanmak istiyorum, ilerleyen dönemlerde pikabımı farklı iğneler ile yükseltmek isteyebilirim diyorsanız ve ille Dual markasından bir pikap satın almak istiyorsanız buna imkan veren pikapları da önümüzdeki günlerde mercek altına alacağız, merak etmeyin! Bu arada iğnenin korumasının da olması da avantaj olduğunu da ekleyeyim..
Pikabın kutu içeriğinde tabii ki bir toz kapağı geliyor. Bunun haricinde 45’lik adaptörü kutu içeriğine eklenmiş. CS 440 gücünü kutusundan çıkan standart bir adaptör vasıtası ile sağlıyor. Pikap yukarıda görebileceğimiz üzere standart RCA uçlarla donatılmış. Kısa bir kurulumun ardından pikap, plak çalmaya uygun hale getirilebiliyor. Bu arada dikkatli okuyucularımız bir benzerliği eminim ki fark etmişlerdir. Bahsetmeden olmaz, geçmişte uzun bir süre giriş seviyesi pikap olarak Stereo Mecmuası’nda da tavsiye ettiğimiz Thorens TD158 ile Dual CS 440 modelleri birebir aynı. Benim ulaştığım bilgilere göre pikap Dual markası altında üretilip farklı markalar için yeniden etiketleniyor. Şimdi isterseniz ses performansı konusuna bir bakış atalım…
Merhaba,
Öncelikle yaklaşık 1 aydır yoğun olarak Hi-Fi dünyasına girmek isteyen birisi olarak kendimce ciddi bir araştırma yaptım ama takdir edersiniz ki bu bile böylesine derya deniz bir alanda ancak bir arpa boyu yol almamı sağladı :)
Ben bu araştırmaları yaparken bir yakınım bana bu pikaptan hediye etti. Bu sayede ilk parçama kavuşmuş oldum. Aslında ben 2 farklı kutuptaki müzik kaynaklarıyla ilgileniyorum. İlki en köklü geleneğe sahip olan plak diğeri de çağımızın kaynaklarından olan Tidal Hifi ayarında streaming servisleri. Burada sormak istediğim bu alana yeni girmeye çalışan bir giriş seviyesi kullanıcısı olarak ayırabileceğim yaklaşık 6000 TL’yi nasıl konumlandıracağım? Genel anlamda 15-20m2 lik bir alanda kullanacağım bu açıdan ilk aşamada sub olmadan bir bookshelf almayı planlıyorum. Sizce aşağıdaki olasılıklardan hangisi en mantıklı olur?
1. Phono girişe sahip bir amplifier(2500-3000TL civarı yeni formatları internal destekleyen teknolojiye sahip ama düşük Watt a sahip seriler(Bazı Onkyo, Yamaha ürünleri) +bookshelf hoparlörler(2500 TL civarı)+ Airport Express
2. Phono girişe sahip bir amplifier(2000 TL civarı dijital input içermeyen ama daha yüksek Watt a sahip daha eski seriler) (Marantz gibi)+ DAC(1000 TL ye yakın dijital input içeren)+Bookshelf(2500 Tl civarı)+Airport Express
3. Phono girişe ve streaming servislerine sahip harddiskte içeren her şey dahil bir amplifer( Coctail audio gibi(4000 TL civarı) +bookshelf (2000TL civarı)
Tabi bir de preamplifer lı grup kurulabilir sanırım ama bu kadar parçaya bütçem elverir mi emin olamıyorum:)
Tabi burada dinleme de yapacağım ama her parça her yerde bulunamadığı için öncesinde sizlerin bilgisini almak benim için iyi olacak. Olayın içinde Dual Pikap da olacağı ama orada arşiv oluşturması uzun süreceği için en doğru başlayacağım dağılım nasıl olabilir size sormak istedim:)
Teşekkürler,
Merhabalar,
6.000TL aslında gayet güzel bir bütçe. Öncelikle pikap katı veya phono stage belirli bir seviye amplilerin içinde olması veya olmaması seçim kriteri yapılacak bir durum değil. Sonuçta pazarımızda uygun ve performanslı pikap katları mevcut. Giriş seviyesi bir amplifikatör veya bütçe durumuna göre Exposure 1010 veya Cambridge Audio AR-30 ( tarzı bir ampli ile başlayalım. Veya daha özellikli TEAC AI-101DA yine bütçe içinde kalabiliriz. Bütçemizin 2.000TL si buraya gitti diyelim. 2.000TL civarında bir bookshelf bakalım. Dali Zensor 3, Focal 705, Quad 11L gibi sınıfında çok iddialı hoparlörleri mercek altına alabiliriz. Bu arada daha alt modeller ile bütçe daha da aşağıya çekilebilir.
Şu ana kadar 4.000TL harcamış olmalıyız. Pikap katında Cambridge Audio 551P veya Project modellerinde 500TL civarında masraf yaparız. Bu arada hoparlör için bir stand tedarik etmenizi öneririm. Sanırım 500TL civarlarına bir şeyler bulunabilir. Aiprplay desteği için uygun adaptörleri 50 – 100 Euro civarına tedarik edebilmek mümkün. Ben Steljes Audio MS2 tavsiye edebilirim. Apple ve Android uyumlu bir çözüm. Mecmua’da incelemesi mevcut. Geri kalan bütçemizi kablolar için harcarsak belki cebimize para bile kalabilir…
Ben ezberden yazdım modelleri. Fiyatları daha yüksek veya alçak olabilir…
Merhaba, bu pikaba başka bir iğne bağlanabilir mi , mesela ortofon gibi iyi bir iğne uyumlu olurmu. Yoksa başka iğne takabilmek için sanırım headshell di ismi kafamı değiştirmek lazım. Teşekkürler.
Merhabalar,
Ağırlık sınırını geçmezseniz farklı bir Ortofon iğne kullanabilirsiniz. Ortofon OM serisi kullanabileceğinizi düşünüyorum.
Bilgi için çok teşekkürler.
Merhaba,
Ben Nagaoka mp100 diye bir iğne aldım yurtdışından uzun araştırmalar sonucunda. Ama bu iğneyi taktığımda ağırlık önerilen değerlerin üstüne çıktı. Bu yüzden pikap kolunun arkasına plastik bir parça takarak iğnenin ağırlığını düşürdüm. Şu an ses kalitesinden çok memnunum. Gerçekten güzel bir iğne tavsiye de ederim.
Valla çok iyi bir iş yapmışssınız. Nagaoka iğneler bana sorarsanız eski ve yeni Dual pikaplar ile geçrektne ses rengi açısından çok uyan iğneler ki, bir dönem bazı Dual markalı iğneler aslında Nagaoka tarafından üretilmişti. MP-100 dışarıdan bakınca çok matah bir iğne gibi gözükmemesine ve eski zannedilmesine rağmen bayağı iyi şekilde güncellenmiş bir iğnedir. Karbon fiber güçlendirmeden tutun, özel mıknatısa kadar.. Güle güle dinleyin…