Hifiman HM 802 S

Stereo Mecmuası’nda uzun zaman sonra ilk kez bir DAP incelemesi yayınlıyoruz. İncelemesini yapacağımız ürün Hifiman firmasının HM 802 S modeli DAP’ı. Öncelikle DAP nedir ona bir bakalım. DAP, Digital Audio Player’ın kısaltması yani Dijital Müzik Çalar. Aslında biz bu tarz cihazların atalarını Walkman daha doğrusu DiscMan çağının hemen sonrasında taşınabilir MP3 çalar olarak tanıdık. Zaman ilerledikçe müzik kalitesine önem veren kullanıcılara hitap edebilmek için bu pazarda farklı ürünler ortaya çıkmaya başladı. Apple firmasının iPod ürünleri ile bu tarz cihazların popülerliği en üst seviyeye taşındı. Ancak cep telefonlarının gelişmesi sayesinde bu pazar hemen her sene daha da daralır hale geldi. Ancak bir istisna var. Orta ve üst sınıf taşınabilir müzik çalarlar, mobil dünyada en üst seviye ses kalitesini isteyenler için en iyi seçeneklerden bir tanesi. Diğer seçenek ise cep telefonlarınızı taşınabilir  kulaklık amplisi + DAC kombinasyonları ile kullanmak. Yazının sonlarında her iki senaryoyu da tartışacağız. Şimdi Hifiman HM 802 S modelini yakından tanıyalım.

HM 802 S, 72x117x27mm boyutlarında ve yaklaşık olarak 300Gr ağırlığa sahip bir müzik çalar. Tasarım olarak retro çizgiler ile modern çizgilerin birlikte harmanlandığını görüyoruz. Bronz rengine çalan metal kasası, turuncu “home” tuşu ile benim hoşuma giden bir tasarım oldu. Cihazın boyutları neredeyse tam sınırda diyebilirim. Ne taşınamayacak kadar büyük ne de ele gelmeyecek kadar küçük. Tabii ki yaz aylarında ceplerinde bir şeyler taşımayı sevmeyenler için yapacak bir şey yok! Cihazın ekranı orta bölümünü kaplıyor. Hemen sağ üst köşesinde ses kontrol tuşu bulunuyor. Bu tuşa cihazın arkasında da ulaşabilmek mümkün. Cihazın alt tarafında ise kontrol düğmelerine yer verilmiş. Sol tarafta çalma kontrolleri ve home tuşu hemen sağında ise menülerin içerisinde gezebileceğiniz tekerlek şeklindeki kontrol bulunuyor. Bunun orta bölümünde onay tuşu bulunuyor. En sağa ise geri tuşu yerleştirilmiş. Tuşların yerleşimi sayesinde cihazı kontrol etmek son derece basit. Cihazın alüminyum gövdesi sağlamlık ve kalite hissini olumlu yönde etkiliyor.

Cihazın ekranı yeterli büyüklüğe sahip. Ne çok büyük ne de çok küçük. Gerçekten kararında. Aynı zamanda menülerin tasarımı ve kullanılan font sayesinde yaptığınız işlemleri görmek konusunda sıkıntı yaratmıyor ki, bu benim gibi gözleri bayağı bozuk insanlar için önemli bir ayrıntı. Ekranın parlaklığı da yeterli seviyelerde. Çok güneşli havalarda dışarıda menüleri görmek konusunda biraz sorun yaşayabiliyorsunuz ancak cihazı kullanmaya başladıktan iki gün sonra tüm komutları ezberlediğim için neredeyse ekranı hiç kullanmam gerekmedi. Günümüzde tüm streamer ve dijital müzik çalarlarda gördüğümüz müzik çalma seçeneklerine Hifiman HM 802 S’de de yer verilmiş. Türe göre şarkı seçmekten müzisyene vaya albüme göre listelerinize bakmaya kadar hemen her fonksiyona yer verilmiş ve en önemlisi menüler hem kolay anlaşılır hemde çok hızlı.

Cihazın ayar menülerinde cihazın ekranının ne kadar sonra kapatılacağından, gain ayarlarına kadar zengin seçenekler mevcut. Birkaç dakika içerisinde tüm ayarları gezip cihazı kendi kullanımınıza göre özelleştirebilmeniz mümkün. Bu arada belirli aralıklarla Hifiman firması cihazın daha iyi performans verebilmesi için yazılım güncellemeleri yayınlıyor. Bunları da cihaz içerisinden kontrol edebilmeniz mümkün.

Hifiman HM 802 S’in üst bölümünde 2 adet kulaklık çıkışı bulunuyor.  Birisi standart kulaklıklar ile kullanılabilirken diğeri ise dengelenmiş kulaklıklar ile kullanılmak üzere tasarlanmış. Kulaklık sürmek ile alakalı kısma girmeden önce DAP cihazının modüler yapısından da bahsetmek gerekli. Cihazın arka bölümde iki ek özellik var. Bunlardan bir tanesi arzu ederseniz kolay bir şekilde pili değiştirebilmeniz. Yedek bir pil veya zamanla özelliğini kaybeden pilinizi kolaylıkla değiştirebilmeniz mümkün. İkinci modüler kısım ise cihazın amplifikatör kartını değiştirebileceğiniz bölüm. HM 802 S hazırlanmış farklı modülleri takarak kullandığınız kulaklığa göre cihazı tam anlamı ile uyumlu hale getirebilmeniz mümkün. Mavi Hifi tarafından bana gönderilen örnekte “Power” kartı takılıydı. Bu kart yüksek hassasiyet gerektiren kulaklıların kullanımı için hazırlanmış bir kart. Bu sayede Hifiman firması ve diğer firmaların planar yapıdaki kulaklıklarını bile kullanabilmek mümkün oluyor.

Cihazın sol yan tarafında SD kart girişi var. Müzik dosyalarınızı arzu derseniz Hifiman HM 802 S’i bilgisayarınıza bağlayarak veya bir kart okuyucu vasıtası ile SD kartınıza aktarmanız mümkün.  Hifiman firması 256GB boyutundaki SD kartlara kadar destek verildiğini söylüyor. Burada hemen bir not düşelim, son yıllarda SD kart dünyasında veri iletişim hızlarının oldukça arttığını görüyoruz. SDHC/SDXC gibi yeni standartlar ile çok hızlı veri iletişimi yapılabiliyor. Bu hız cihazı kullanma konforunuzu da etkiliyor. Bu yüzden bu tarz bir cihaz ile en az “class 10” ve üzerinde bir kart kullanın. Ağustos 2016 itibarı ile 16GB boyutlarında yüksek hızlı bir SD kart 100TL civarında satılıyor. Yani çok büyük bir maliyeti var diyemeyiz.

Cihazın diğer yanında “hold tuşu ve açma kapama düğmeleri bulunuyor. Hold tuşu cihaz cebinizdeyken yanlışlıkla tuşlara basmamak için düşünülmüş bir özellik. Bu konumda sadece ses tuşu aktif oluyor.

Cihazın alt kısmında çok işlevli bir giriş görülüyor. Bu portun ana işlevi cihazınızı şarj etmeniz. Burada bence cihazın en önemli eksi puanını söylemek gerekli. Hifiman HM 802 S USB üzerinden şarj edilemediği için adaptörünü kullanmak zorundasınız. Tamam çok büyük bir adaptör olmasa da, bir şekilde yanınızda taşımak gerekliliği önemli bir dezavantaj. Özellikle tatile giderken veya şehir dışına gittiğinizde bu adaptörü mutlaka taşımak zorundasınız. Bu da günümüz dünyası için biraz can sıkıcı bir durum. Buna karşın cihazı tam olarak şarj ettiğinizde fabrika verilerine göre 11 saat civarında bir kullanım ömrü sunuyor. Ben testlerimde yoğun bir kullanım senaryosunda 8 saatin üzerinde değerler elde etmeyi başardım. Özellikle çalma listeleri yapıp ekrandan her dakika şarkı seçmezseniz muhtemelen 11 saati çok rahatlıkla elde edebilirsiniz.

Bahsi geçen giriş aynı zamanda cihazı bilgisayarınıza bağlamak için kullanılıyor.  Aynı zamanda cihazınızı müzik setinize bağlamak için çıkış alabilmeniz mümkün. Kutu içeriğine bu tarz bir bağlantıyı yapabileceğiniz özel bir kablo eklenmiş. Kablo ile alakalı olarak ucunda kullanılan konektörlerin biraz daha kaliteli seçilmesini isterdim doğrusu. Şimdi isterseniz cihazın teknik özelliklerine de kısaca bir göz atarak, müzik performansını değerlendirelim.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız