Oyaide Tunami GPXe

Oyaide Tunami GPXe elektrik kablolarını mercek altına aldığımız yazımıza hoş geldiniz. Oyaide Tunami GPXe kullananların çok memnun olduğu ve uzun zamandır merak ettiğim bir ürün. Bu oldukça farklı gözüken kabloyu kendi sistemimde uzun uzun test ettim ve izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.

Tüm Oyaide ürünlerinde olduğu gibi Tunami GPXe farklı yapısı ile dikkat çekiyor. İlk bakışta siyah kablolar ile kırmızı renkte seçilmiş konektörlerin görüntüsü etkileyici. Araştırdığım kadarı ile bu konektörler özel olarak bu model için üretilmiş. Kablo, Japon firmanın diğer ürünlerinde de olduğu gibi çok ayrıntılı bir ekranlama sistemine sahip. Oksijenden arındırılmış yüksek saflıktaki bakırdan üretilmiş olan kablo üzerine dört katman olarak ekranlama yerleştirilmiş. Karbon katmanlar, bakır folyolar ve poliüreten ekranlama ile kablonun dış sinyallerden etkilenmesi en aza indirilirken kablo içerisindeki elektrik akışı da optimize edilmeye çalışılmış.

Kablo elime geçer geçmez hemen bilgisayar sistemlerime bağlayıp yanma işlemlerine başladım. Elektrik kablolarını yakmak için farklı endüstriyel çözümler var olsa da, Stereo Mecmuası bünyesinde bu iş için kullanacağımız bir ekipmanımız olmadığından en iyi çözüm server vesaire bilgisayar sistemlerimize bağlayıp 24 saat kablonun çalışmasını sağlamak. Bu sayede süreç hızlandığı gibi kabloları sistemimize bağladığımızda optimale yakın bir ses elde etme olasılığımız artıyor. Ben bu kabloyu pre-amplifikatörüm, CD çalarım ve amplifikatörümde denedim.

Ancak en iyi etkiyi pre-amplifikatörüm ve amplifikatörüm üzerinde aldığımı söylemem gerekiyor. Bu tarz çok ekranlı kablolar vakum tüplü amplifikatörler kullanan okuyucularımız için neredeyse elzem diyebilirim. Tabii ki bir zorunluluk değil ancak senelerdir evime gelen kablolar arasında en iyi sonuçları bu tarz ekranlı kablolar ile elde ettim. Oyaide Tunami GPXe ile arka plan sessizliği daha ilk dakikalardan dikkat çekiyor. Bu durum tizlerdeki ayrıntı seviyesinin artışını tetikliyor. İstisnasız dinlediğim hemen her albümde bu durumu tespit ettim. Sadece tizlerde değil genel olarak tüm frekans  bantlarında iyileştirmeler söz konusu. Sahnemiz yerli yerinde büyük dokunuşlar özellikle detaylarda gözlemleniyor.

Pre-amplifikatörüm ile yaptığım denemelerde ise bas performansı ve sahne konusunda önemli aşamalar sağladım. Baslar toklaştı ve oldukça büyük yapılı Beyma sürücülerim bu basları bana çok rahatlıkla ulaştırmayı başardı. Aynı şekilde detay seviyesinde de artış devam etti. Sahneye etkisi de çok olumlu. Bu durum dikkatimi çekince amplifikatörüm gain katını kullanarak sesi kontrol edebileceğim entegre yapıya dönmeye karar verdim. Verdier 2A3 amplifikatörüm aslında bir güç amplisi ancak üzerinde pre-ampli ile detay ayar yapabilmek için gain ayarları bulunuyor. Bu ayarları kullanarak sesi klasik şekilde olmasa da bir şekilde ayarlamak mümkün. Bu sayede amplifikatör gerektiğinde bir nevi entegre amplifikatörmüş gibi çalışabiliyor.

Bu deneme daha ilginç sonuçlar elde etmemi sağlıyor. Arkaplan sessizliği tam anlamı ile devam ederken baslardaki artış hemen daha dikkat çekici hale geliyor. Hatlarda bir yuvarlanma yok, sert ve yumruk gibi baslar var. Gayet keyifli. Emerson, Lake & Palmer’ın 1971 tarihli Pictures at an Exhibition plağına bir göz atalım. Plağın gayet başarılı Speakers Corner yeniden baskısını esas alacağım. Albümün İngiltere’de Newcastle City konser salonunda canlı şekilde kaydediliyor. Albümün açılışı oldukça etkileyicidir. Burada büyük havalı bir org kullanılmış ve konser salonuna 1928 yılında yerleştirilmiş. Sahne ile orgun farklı seviyelerde olmasının getirdiği sorunların yanında asıl komik problem Keith Emerson’ın çaldığı voltaj kontrollü Moog osilatörünün nem ve sıcaklıktan dolayı devamlı şekilde tonlarının kaymasıdır. Bu canlı kayıt isminden tahmin edebileceğiniz üzere Modest Mussorgsky’nin aynı adlı eserinden yola çıkıyor.

Müzik konusunda zaten bir şey söylemek mümkün değil ama şarkılar içerisindeki geçişler, tonlar ve hareketlilik bu albümü bir sistem için zorlu bir albüm haline getiriyor. Daha giriş ile ikinci şarkı olan “The Gnome” ikilisinden neredeyse birkaç albümlük malzeme çıkabilir. Şarkının ilk bölümünü hatırlayın orgun arkasından şimşek gibi çakan davul bölümü ve birlikte arka planda baslar. Şarkı adım adım yükselmeye geçer ve arka fonda seyircilerin çığlıkları bas notaları ile harmanlanır. Bu efsanevi başlangıç insanı oturduğu yerde heyecanlandıran müthiş bir yapıya sahiptir. Albümün başında farklılıklar hemen dikkat çekiyor. Yine başarılı bir performans ile karşı karşıyayım. Bir yandan bir kablo daha olsa pre-amplifikatörüm devredeyken her iki cihazı Oyaide Tunami GPXe ile kablolasam ne olurdu diye düşünüyorum…

Oyaide Tunami GPXe, çok farklı bir elektrik kablosu. Fiyat etiketi 500 Dolar’ın altında ve orta/üst segmentteki amplifikatör veya güç amplisi-pre-ampli kombinasyonlarında kablolama için listeye eklemekte fayda var. Aslında ayrık bir pikap katında da bu kabloyu değerlendirmekte fayda olacaktır. Sessizliği pikap katlarında da iyi sonuçlar sağlayacaktır. Kaynak cihazlarınızda da bu kabloya yer verebilir veya sistemin güç katlarında Tunami GPXe kullanırken bu cihazları Oyaide PA-22 ZXe/PA-23 ZXe gibi elektrik kabloları ile kombine edebilirsiniz ve bir miktar ekonomi yapabilirsiniz. Gerçekten başarılı ve etkisi kulakla duyulacak kadar etkin bir kablo.

Oyaide Tunami GPXe
1.8 metre bakır yapılı güç kablosu
Fiyat: 460 Dolar + KDV
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com

Tags: