Uzun zamandır kendimi dinlememiştim! Aklımı kurcalayan beni sürekli çelişkiye düşüren bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Yazımın tuhaf başlığının nedenini de satırlar ilerledikçe fark edeceksiniz. Acaba evlerimizde kullandığımız sistemlerde ne kadar güce ihtiyacımız var? İlk anda düşündüğümüzde ne saçma bir soru diyeceksiniz içinizden, tabiî ki sistemimizdeki bileşenlerle, bulunduğumuz mekanın büyüklüğü ile vesaire, bunun gibi bir çok şeyle alakalı ihtiyacımız olan güç. Genel olarak bir çoğumuz malikanelerde ya da anormal büyük evlerde yaşamıyoruz. Ama bir çok sistem görüyorum ki çok anlamsız büyük ve anormal güçlerde cihazlar kullanılmış. Sistem kurmadan önce mutlaka bir mekan etüdü yapmak bence işe başlamadan önceki yapmamız gereken en önemli şeylerden birisi. Tabii sistem için yaşadığı evi değiştirecek kadar cesur olanlarımıza lafım yok.
Bazı parlak ticari kafaların iyi sistem her yerde çalar mantığından bu işte yeni olanları korumak gerektiğine inananlardanım. Konuyu fazla dağıtmadan devam etmek istiyorum neden daha güçlü yükselteçlere ihtiyaç duyduk. Bunun cevabı çok açık 1970 ve 1980‘lerde üretilen hoparlörlerin güce aç tasarımlar olması idi.
Hatta lambalı yükselteçler bu yüzden bir süre terk edildi. O dönem için mantıklı ve firmalar için ticari bir hareket idi kuşkusuz. Zamanla 10W’lar 100W’a, 100W’lar 1000W’a yükseldi adeta markalar bir yarış içerisine girdi.
Günümüzde de olduğu gibi devasa cihazlar ortaya çıktı. Fakat ilerleyen teknoloji ile hoparlör üretiminde kullanılan malzemelerin işleme maliyetinin düşmesi sağlandı. Daha yüksek hassasiyetli ürünler ortaya çıktı, daha kaliteli malzemeler kullanılarak yapılan hoparlörlerdeki karmaşık empedans yapısı en aza indirgendi. Kısaca anlatmak gerekirse düşük güçlerde artık kaliteli ses elde edebilmek mümkün hale geldi. İki elimizdeki parmakların sayısı kadar “watt” ile müzikal performanslar dinlenebilir seviyeye geldiler. İstisnai sistemler tabiî ki her zaman olacaktır. Çok düşük hassasiyetteki kolonlar gibi.
Fakat artık şunu söylemekten çekinmemek lazım evlerimizde 1000’lerce watt’lık cihazlara ihtiyacımız yok. Bu sanırım işten eve evden işe giderken 12 silindir bir araba kullanmaktan farksız olacaktır…
Umut Ayar
Bir yorum ekleyin