Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Mini Boss II

Sitemizi takip edenler Allo Audio firmasını yakından tanımıştır. Kısaca özetlemek gerekirse 10 yıl önce Hindistan’da kurulan firma, ağırlıklı olarak telekomünikasyon cihazları, ağ ve iletişim sistemlerinin güvenliğine yönelik ürünler üretiyor. Firma ayrıca geçtiğimiz senelerde kendi kredi kartı büyüklüğündeki Single-board computer (SBC) ürünü olan “Sparky”i de meraklılara sunmuş. Firmanın dünya çapında tanınmasına vesile olan konu ise ürettikleri kartlar. Başta Piano adını verdikleri DAC kartları ve Kali isimli Reclocker ile kendisinden bahsettirmeyi başarmışlar. En güncel ve büyük ilgi çeken “Boss” DAC kartını da incelemiştik ve çok beğenmiştik. Ben şu an için bir Boss DAC kullanıcısıyım ve hayatımdan da çok mutluyum açıkçası. Bu defa bu kartın mini versiyonuna bakıyoruz.

Mini Boss tıpkı ağabeyi gibi, 32bit / 384 kHz çözünürlüğe destek veren PCM5122 yongaseti ile donatılmış. Tabii ki güç katı ve tasarımı küçültülmüş. Ancak bu denli küçük bir cihazın bu desteğe sahip olması müthiş bir şey. Kurulum aslında çok basit. Bunun için Volumio web sitesine giderek download sayfasından “Volumio Audiophile Music Player for Raspberry Pi”yi indireceğiz. Yaklaşık 200MB boyutundaki bu dosyayı SD karta yazabilmek için ise özel bir yazılıma ihtiyacımız var. Yazılımın kurulumunu adım adım anlattığımız buradaki makalemize bakabilirsiniz.

Karta güç sağlayabilmek için ise ben yine  iFi firmasının iPower adaptörünü kullanacağım. Ancak Pi Zero W’nin çok düşük bir enerji ihtiyacı olduğu için tabii ki taşınabilir pil kullanabilirsiniz. Bugün birçok yerel internet alışveriş sitesinde 20.000mAh gücünde taşınabilir piller bulabiliyorsunuz. 10.000mAh gücündeki göreceli kaliteli taşınabilir piller yaklaşık 40TL civarlarına, 20.000mAh gücünde olanlar ise 100TL civarlarında satılıyor. Bu değerlerdeki piller ile Pi Zero W’yi günler boyu kesintisiz kullanabilmek mümkün.

Fiziksel kurulumda ise yapmanız gereken tek şey, Mini Boss modülünü alıp Pi Zero W’nin giriş çıkış pin’lerine yerleştirmek. Arkasından “Volumio” yazılımı yüklediğiniz SD kartınızı takıp gerekli ayarları yapınca DAC sistemimiz kullanıma hazır oluyor. İşin maddi yönüne gelirsek, Aralık 2017 itibarı ile Mini Boss DAC kartı KDV dahil 199TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Bu kartı da arzu eden okuyucularımız Samm Teknoloji firmasından tedarik edebilirler. Pi Zero W ve Mini Boss için, minik akrilik bir kasada üretilmiş. Sanırım an itibarı ile Samm teknolojinin elinde yoktu ancak isteyen okuyucularımız için ithal edeceklerine eminim… Eski yazılarımızda hemen her türlü kurulum ayrıntısını bulabilirsiniz. Bu yüzden çok ayrıntılı anlatmıyorum. Şimdi asıl merak ettiğiniz olaya gelelim, yani ses performansı…

Aslında ses performansında her adımı daha önce yayınlamış olduğumuz “Boss” incelemesi ile kıyasladım. Ses konusuna oldukça ayrıntılı şekilde bakmıştık hatırlayacağınız üzere. İlk olarak yine dip gürültü konusuna bakmak istiyorum. İlginç bir şekilde Pi Zero W artı Mini Boss kombinasyonu acayip sessiz. Her ne güç kaynağı kullanırsanız kullanın, en ufak bir dip ses duyabilmek mümkün değil. Pi Zero W’nin sade tasarımının burada önemli bir etkisi var. Kulaklıkla ısrarlı denemelerime rağmen bu konuda tam puan alıyor bu kombinasyon benden…

Albüm albüm denemelerimi de yapmaya başladığımda bu minicik kombinasyonun oldukça şaşırtıcı sonuçlar verdiğini söyleyebilirim. Öncelikle detay seviyesi anlamında başarılı olduğunu baştan belirteyim. Alt frekanslar tıpkı ağabeyinde olduğu gibi etkileyici ancak etkisi daha az. Elektronik müzik sevenlerden farklı rock türevleri dinleyenlere kadar büyük Boss DAC kartının alt frekanslar konusundaki gerçekten etkileyici başarısının karşısında Mini Boss biraz daha geride kalıyor. Örneğin Metal Resistance albümüne bakınca diyelim ki Karate şarkısına bu durumu hemen fark ediyorsunuz. Çok mu geride hayır değil ama fark ediliyor mu, kesinlikle evet. Son House Father Of The Delta Blues: The Complete 1965 Session  albümüne bakmaya başladığınızda ise böyle bir durumu tespit edebilmeniz mümkün değil. Burada sadece detay seviyesinin özellikle de gitarlarda bir miktar geride kaldığını görüyorsunuz.

Alt frekans konusunda daha fazla beklentisi okuyucularımızın klasik Boss modeline yönelmesini tavsiye ederim. İş vokal ağırlıklı müziklere geldiğinde yine başarılı tonlar ve ödediğiniz paraya göre tatmin edici bir detay seviyesi var. Ancak hemen her dinleti sırasında  standart Boss  modelinin artılarını görüyorsunuz. Bir yanda da ilginç bir durum Kali ek kart modülü olmadan Piano modeline göre daha ucuza daha iyi performans aldığınızı da söylemek lazım. Aslına bakarsanız Mini Boss çok genel geçer bir ifade ile Piano ile Boss modelleri arasında bir yerde duruyor ses performansı açısından.

Aslına bakarsanız normal bir inceleme yazısında Mini Boss yerine direkt olarak standart Boss’u tercih edin yazarım ama burada işler birazcık farklı. İlk olarak işin maddi yönüne bakmak gerekirse bu ikili arasında 100TL’lik bir fark var, buna ek olarak Raspberry Pi modelleri arasındaki farkı da ekleyince parasal fark artıyor. Evet bizim okuyucularımızın büyük bir çoğunluğu açısından 100TL’nin en ufak bir anlamı yok. Ancak bu farkın önemli olduğu senaryolarda mesela bir lise talebesi için bize anlamsız gelen para bir anda anlamlı hale gelebiliyor.

İkinci konu ise, Pi Zero W modelinin dolayısıyla Mini Boss’un düşük güç ihtiyacı sayesinde hiç akla gelmeyen senaryolarda işe yarayabilmesi. Şahsım adına ben ilk kurulumu yapıp denemelerimi yapmaya başladığımda yazlığa giderken yanımda götürebileceğim bir streamer düşündüm. Aynı şekilde bizim ufaklığın odasına koyabileceğim düşük maliyetli ancak bunun karşılığında ses anlamında boyundan büyük işler yapan bir sistem kurabilirim. Sonuçta ufaklıklar cihazlara karşı gaddar oldukları için olası bir kayıp en azından canımı yakmaz.

Üçüncü senaryo, elinizin altındaki bir aktif hoparlör sistemi içerisine bu denli küçücük bir sistemi koyabilmenin kolaylığı. Güç ihtiyacı çok düşük kapladığı yer minicik ve küçük bir uğraş ile gerçekten ortaya çok mantıklı bir kombinasyon konulabilir. Gerek DAC kartının boyutu gerekse de Pi Zero  W’nin yetenekleri sayesinde biraz yaratıcılık ile harika projeler yapabilirsiniz. Aklımda bazı düşünceler var, belki ilerde hayata geçirince paylaşırım.

Bu yazı sayesinde bende Pi Zero W modelini ve bu mini bilgisayar için üretilmiş Mini Boss DAC kartını yakından tanımış oldum. Gerek duyduklarım gerekse de geçirdiğim zaman çok makul mantıklı bütçelere müzik dinlemenin mümkün olduğunu bana tekrar hatırlattı. Belki baştan üst modelleri deneme fırsatım olduğu için Mini Boss ağzımı açık bırakmadı ama farklı kullanım senaryoları beni gerçekten heyecanlandırıyor. İşin maddi yönü de ilerleyen dönemlerdeki projeler açısından cesaret veriyor. Gün sonunda Pi Zero W için ödediğim 80TL ve Mini Boss için ödediğim 199TL’lik fatura karşılığında hem Bluetooth hemde kablosuz ağ üzerinden çalışabilen bir streamer yapabilmek mümkün. İşin güzel tarafı bu minicik kombinasyonu çok farklı yerlerde kullanabilme olasılığı. Heyecanlanmamak mümkün değil….

Allo Audio Mini Boss
RPI Zero/W ile uyumlu En iyi ses kalitesi için ayrılmış 384 kHz / 32bit yüksek kaliteli DAC PCM5122DAC SNR: 112dB DAC THD + N @ 1dBFSL: -87dB Tam Ölçekli Çıkış: 2.1Vrms Dinamik Aralık: 112dB Örnekleme Frekansı: 8 kHz – 384 kHz arası  Otomatik konfigürasyon için entegre EEPROM Giriş I2S sinyallerine göre frekansları otomatik olarak değiştirir
Fiyat: 199,92 TL / KDV Dahil Aralık 2017 itibarı ile / online satın almak için tıklayınız
Üretici: Alo Audio / www.allo.com

Temsilci: Samm Teknoloji / www.samm.com

 

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız