Telos Audio – Quantum Magnetic Tuning

Stereo Mecmuası’nda zaman zaman son derece egzotik hatta  ezoterik ürünleri konuk edebiliyoruz. Dışarıdan bakıldığında delilik olarak görülen bazı ürünleri geçmişte deneme fırsatı bulmuştum. Hatta görüşlerimi sizlerle de paylaşmıştım. Bazı okuyucularımız eminim ki gülüp geçtiler, bazıları da ciddiye alıp denediler. Açıkçası gülüp geçen okuyucularımıza da hiç kızmıyor hatta haklı buluyorum. Denemedikten sonra kağıt üzerinde veya web sitelerinde bu tarz ürünleri gördüğümüz zaman bir çoğumuzun kafasında acaba soruları oluyor. Önyargısız şekilde denemeler yapıp, etkilerini kulağımla duymak benim açımdan şüphelerimden uzaklaşmanın en iyi yolu. Bu tarz ürünlerin bence ortak özelliği benim yazdığım veya herhangi bir dergide yayınlanan incelemelerden hareket ederek satın almak yerine, mağazalara gidip denedikten sonra satın almanın mantıklı olduğu ürünler. Bu yazımda işte yine öyle bir ürün ile karşı karşıyayız; Telos Audio’nun Quantum Magnetic Tuning ürünü.

Quantum Magnetic Tuning, üreticisi tarafından  CD, SACD, DVD, Blu-ray gibi medyalar üzerinde oluşan manyetik etkileri ortadan kaldırarak sistemin performansını yukarıya çıkartan bir ürün. Geçmişte farklı bir markanın benzer ürününü uzun bir süre kullanmış ve etkilerine oldukça şaşırmıştım. Telos tasarımcıları  de-manyetizasyon işlemi için kullanılan 60Hz’lik etkisizleştirme frekansını müzik sistemlerini için yetersiz olduğunu düşünerek özelikle SACD’nin daha geniş frekans aralığını da gözönüne alarak daha geniş bir aralıkta, etkisizleştirme frekansı üretiyor.  Bu değer üretici tarafından “0 – 100” KHz aralığında verilmiş.

Ürüne bakıldığı zaman metal bir şasi üzerinde neredeyse cam diye nitelendirebileceğimiz bir aktif panelden oluşuyor. Bu panel üzerine yerleştirdiğiniz medyanızın üzerindeki manyetik etkiler azaltılıyor. Ürünün arka bölümünde ise mikro USB forumunda bir elektrik girişi var.  Cam panelin hemen üzerinde bir adet tuş bulunuyor. Ayrıca camın altında süreci size bildiren led ışıklar bulunuyor. Bunun yanında cihazın şarj durumu da led’ler vasıtası ile bildiriliyor. Cihaz üzerinde toplam 4 adet bildirim ışığı bloğu var.

Quantum Magnetic Tuning (kısaca QMT) içerisinde özel bir lityum-iyon pil kullanılmış. Siz cihazınızı şarj ederken veya tam olarak şarj olduktan sonra pil ile kullanabiliyorsunuz. Üreticinin verdiği değerlere göre 10 saniyelik döngüler halinde 800 de-manyetizasyon yapılabiliyor. İşin ilginç tarafı tasarımcılar cihaz içerisine 4-bit’lik bir işlemci eklemişler ve tüm işlem döngüsü hatta kendinize özel de-manyetizasyon süreçleri hafızaya alınabiliyor. Bu açıdan QMT teknolojik anlamda da ilginç bir cihaz olarak dikkat çekiyor.

Daha önceki yazılarımda CD, SACD, DVD, Blu-ray gibi medyaların neden oldukça problemli olduğunu anlatmaya çalışmıştım. İsterseniz o kısımları okumayanlar için kısaca bir özetleyeyim.

Problemler CD’nin bilgileri yazan yüzündeki özel mürekkep ile başlıyor. Bu özel mürekkep içerisinde demirli maddeler ciddi anlamda manyetik etkiye sahip. Örneğin kırmızı, sarı ve kahverengi oluşturmak için demir oksidi,mavi ve yeşil renk oluşturmak için kobalt, gümüş rengi oluşturmak için ise nikel kullanılıyor. Demir, kobalt ve nikel ferromanyetik maddeler olarak tanınıyor ve kolayca manyetik etki oluşturabiliyorlar.

İkinci problem, CD’nin kayıt tarafında kullanılan alüminyum. Dünya standartlarında CD’de kullanılan alüminyum saflığı %99 seviyelerinde. Geri kalan %1’lik bölüm yine ferromanyetik maddeler ile oluşturuluyor. Ayrıca alüminyum çok kolaylıkla manyetik etki yaratabilen bir madde. Ayrıca CD çaların kendisi başlı başına bir manyetik etki oluşturucu. Mekanizmanın dönüşü, motor ile diğer bileşenler başlı başına bir dert. Amacımız bu etkilerin azaltılması.

Denemelere başlarken farklı SACD ve CD’ler seçerek cihazın etkilerini anlamaya çalıştım. Aslında yaptığım denemeler arasında en basitlerinden bir tanesi oldu bu süreç. Bir SACD seç, belirli bir şarkıyı belirle, birkaç dakika ayır, QMT üzerinde de-manyetize et ve tekrar dinle. Bir fark var mı yok mu bak. Örneğin vokal ağırlıklı bir albümü ele alalım. Arka planda minimal enstrümanlar, ön planda vokaller. İlk denemeyi yaparken aslında sisteminizin normal halini dinliyorsunuz. İşlem sonrasında pür dikkat sistemde neler değiştiğine odaklanıyorum. Dinamizm artışı kesinlikle ilk dikkat çeken şey dinamizmin arması ve yanında gelen hemen her frekanstaki rahatlama etkisi. Yeni bir cihaz almış gibi bir etki mi derseniz, hayır kesinlikle değil. Ama sisteminizde bir şeyler değişmiş gibi. Anlamlandırmak çok kolay değil ama bir şeyler değişik ve bunu fark ediyorsunuz.

Daha karmaşık bir albüme bakalım. Büyük orkestra müziğine doğru ilerleyelim. Burada farklar daha bariz. Mozart’ın 19 ve 27 numaralı Piyano Konçertolarına bir bakış atıyorum örneğin. Performans olarak eleştirileri çoktur ama Ferenc Fricsay yönetimindeki Berlin Philharmonic ve piyanist Clara Haskil’in kaydına kalite olarak pek laf edebilmek kolay değil. İşin içerisine piyano girdiğinde etkiler daha da artmaya başlıyor. Mikro detaylardaki artış dikkat çekici. Aslına bakarsanız bu kendi adıma beklemediğim bir şey değil. Sistemimde uzun senelerdir  Gryphon Exorcist var ve aklıma gelip kullandığımda benzer etkileri elde edebiliyorum. Burada etki daha da büyük. Tabii ki CD dinlerken. Aslına bakarsanız sistemlerin üzerindeki manyetik etki konusu genel kabul gören bir sorun. Burada sıkıntı yöntem konusunda karşımıza çıkıyor. Açıkçası benzeri ürünler gibi Telos firmasının QMT ürünü de ciddi şekilde iş yapıyor.

Peki hazır elimizin altında bu tarz bir cihaz varken sadece CD ve SACD’leri mi de-manyetize edeceğiz tabii ki hayır. Buradaki hareket noktam üreticinin web sitesinde yaptığı açıklama. Aşağıda yazanlara göre, kulaklıklarınız, kablolarınız kolaylıkla de-manyetize edilebilir, önünüzdeki tek limit hayal gücünüz demişler.

The music media, the headphones, the earphones and the cables can easily be harmonized using the QMT device. Your imagination is the only limit.

Bende hayhay diyerek denemelere girişiyorum. İlk önce pikap katlarım ve step-up transformer’larım ile başladım. Beşer dakika boyunca sürdürdüğüm işlemlerin sonucunda gerçekten açıklamakta zorlandığım ve inanın ne yazacağımı tam olarak bilemediğim etkiler elde ettim. Rahatlama hissi ve arkaplan sessizliğinde şüphe götürmeyecek bir farklılık var. Hatta duyduğum farklar CD dinletilerime göre daha da bariz. Bunun sebep. benim müzik setimde analog kaynağın daha iyi performans vermesi sanırım.

Bu denemelerin ardından sıra sıra DAC’larımı işlemden geçirmeye başladım. DAC’larda hatta masaüstü bilgisayar sistemimdeki daha basit sistemdeki etkiler de şaşırtıcı. Ana sistemimdeki DAC’ta ise yine bariz etkiler elde ediyorum. Mikro detaylarda artış, daha keyifli bir performans. Farklar yine yeni bir cihaz satın almış gibi değil, ancak yabana atılır gibi de değil.

Artık ok yaydan çıktığına göre denemelerin ucu açık, hoparlör kablosu, ara bağlantı kablosu derken ciddi bir etkiyi de elektrik kablolarımda elde ediyorum. Cihazlarımın içindeki lambalar derken işler bir noktadan sonra çığrından çıkıyor. En son hatırladığım deneme için gelen cihazı 4-5 kez şarj etmek zorunda kalmam. Tüm bu denemelerin sonunda tablo bence şu şekilde…

Elinizdeki hemen her bileşenin hatta medyanın QMT işlemine verdiği tepki farklı. Bazılarında daha az, bazılarında daha fazla. Etkiler çok mu fazla hayır ancak fark edilmeyecek gibi de değiller. Kritik dinlemelerde farklılıkları hemen anlıyorsunuz. Bunlar bazen piyano tonlarında kendisini gösteriyor, bazen arka planda kaybolup giden üst frekanslarda. Tüm bu sürecin sonunda sanırım can alıcı sorunun zamanı geldi.

Fiyat performans durumu! Telos Audio Quantum Magnetic Tuning ülkemizde 1.200 Dolar +KDV’lik bir fiyat etiketine sahip. Sanırım böyle bir aksesuara para harcamak isteyecek insanlar, sistemlerinde ulaşabilecekleri en üst noktaya ulaşan insanlar olacaktır. Açmak gerekirse harcanacak paraya göre elde edeceğiniz gelişmenin çok az olduğu noktadan bahsediyorum. Bu durum ille high end sistemler için değil orta seviye sistemler içinde geçerli. Bu noktada bu tarz bir yatırım yaparak sistemleriniz değişse bile kalıcı bir ürün alabilirsiniz. Benim önerim ise, 3-4 kişinin bu tarz ürünleri ortak satın alması olacaktır. Sonuçta elinizin altında bu tarz bir ürün olsa bile sabahtan akşama kullanmıyorsunuz. Birer haftalık süreçlerde kullanıp hem medyanızı hemde cihazlarınızı ve kablolarınızı de-manyetize edebilirsiniz. Hemde maliyetinizi kişi başına gayet makul mantıklı bir tutara çekebilirsiniz.

Telos Audio – Quantum Magnetic Tuning
Dimension: 215mmx180mmx20mm Weight: 1.15kg
Fiyat: 1.200 Dolar + KDV (Mayıs 2017 itibarı ile) / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Mavi Hifi / www.mavihifi.com